promokuva uutuus presage-malleista

Seiko-fanit tietävät, että sillä on tapana silloin tällöin julkistaa retrohenkisiä malleja, jotka toimivat kunnianosoituksena yhtiön uraauurtaneille tai muulla tavoin historiallisesti merkittäville kellomalleille. Jotkut uusista malleista ovat esikuvaansa nähden ulkonäöllisesti lähes muuttumattomia, kun taas toisissa malleissa design-elementtejä on tarkoituksellisesti hiottu modernimmiksi.

Vaativien olosuhteiden seikkailu- ja sukelluskelloihin erikoistuneen Prospex-malliston lisäksi kovassa nousussa on viime vuosina ollut myös Seikon elegantimman puolen kelloperhe, Presage. Niinpä toukokuussa 2021 yhtiö päättikin täydentää jo nyt erittäin vakuuttavaa Presage-mallistoaan seitsemällä uudella retroinnoitteisella mallilla. Näiden Presage Style 60’s -mallien inspiraationa toimii varsin merkittävä historiallinen Seiko-kello, Tokion olympiavuonna 1964 julkaistu Seiko Crown Chronograph. Kello oli siitä merkittävä, että se oli Seikon (ja samalla koko Japanin) ensimmäinen kronografirannekello, eli siis normaali kello sekuntikello-ominaisuudella varustettuna. Kellossa oli aikaansa nähden edistynyt koneisto, joka värähteli jopa 5.5Hz taajuudella tai 39 600 värähdystä tunnissa. Jos Crown Chronographin estetiikka miellyttää, meillä löytyy valikoimastamme myös mallin lähes identtisiä tribuuttiversioita.

Presage Style 60's - Vintagevaikutteita modernilla ammattitaidolla

Uutuus-Presaget voidaan jakaa niiden kellotaulujen mukaan kahteen eri tyyppiin. Uusista malleista monimutkaisempi taulu on tyylikkään valkoisella SSA423J1:lla, klassisen kokomustalla SSA425J1:lla ja elegantin punakultaisella SSA426J1:lla. Erona sisarmalleihinsa näistä kelloista löytyy Open heart -komplikaatio sekä 24 tunnin kellotaulu, jonka tieltä Seiko-logo on mielenkiintoisesti siirretty kello kolmeen. Tämä logon siirto tavanomaiselta kello kahdentoista paikalta tuo kelloille uniikin visuaalisen ilmeen, joka vain harvalta Seikolta löytyy.

Neljällä toisella Style 60’s -mallilla taulu on pidetty minimalistisempana, niissä ainoana komplikaationa on kello kolmessa sijaitseva päivyri. Näihin malleihin kuuluvat hienostunut kermanvärinen SRPG03J1 sporttisen sininen SRPG05J1, mustaa ja vihreää yhdistävä SRPG07J1 ja nato-rannekkeella tuleva kokomusta SRPG09J1. Näissä kelloissa Seiko-logo on palannut tavanomaiselle paikalleen kello kahteentoista. Eroavaisuuksistaan huolimatta malleissa on myös runsaasti samankaltaisuuksia: niiden bezel, viisarit ja indeksit ovat täysin samat.

Kukin seitsemästä tulokkaasta on kooltaan miellyttävät 41mm leveä. Kuten eri komplikaatioilla varustetuilta kelloilta saattaisi odottaakin, Presage Style 60’s -kelloissa esiintyy kahta eri koneistotyyppiä. Päivyrimallien sisällä sykkii Seikon calibre 4R35, kun taas Open Heart -mallien sisältä löytyy calibre 4R39. Molemmat automaattikoneistot tunnetaan erittäin luotettavina myllyinä ja niiden tehot ja käyntivara ovat täysin samat. Niistä löytyy 41 tunnin käyntivara sekä 3 hertsin käyntitaajuus. Kirsikkana kakun päällä koneistoista löytyy myös käsinvetomahdollisuus.

Kuten Presage-malliston muutkin kellot, on hyvä pitää mielessä, ettei nämäkään uutuudet mitään varsinaisia seikkailukelloja ole. Vesitiiviys näissä kelloissa on 50 metriä, mikä tarkoittaa, että ne ovat roisketiiviitä mutta eivät kestä uimista. Style 60’s Presageissa bezel on koristeellinen, se ei siis kierry kumpaankaan suuntaan. Jotkut saattavat pitää näitä ominaisuuksia heikkouksina, mutta pitää muistaa, ettei Presage-mallistoa suunnitellakaan Prospexin tavoin äärimmäiseen kestävyyteen tähdäten.

Elegantimmasta tyylistään huolimatta näistä uutuuksista löytyy runsaasti Seikon LumiBrite -lumea viisareista ja indekseistä. Koneiston ja taulun suojana kelloissa on kestävä Hardlex-mineraalilasi, joka on nostettu kellon runkoa aavistuksen ylemmäs. Kelloja katsoessa niiden retro-inspiraatiosta ei voi erehtyä. Seiko onkin mielestämme onnistunut löytämään täydellisen yhdistelmän moderniutta ja vintagea samalla tehden kunniaa yhtiön legendaariselle Crown Chronographille. Uutuusmallien 60-luvun tyylin ehdottomasti huomaa, mutta niiden design ei mistään näkökulmasta arvioituna tunnu ikääntyneeltä tai vanhalta.

Löydät kaikki Presage-kellot täältä.