Nato Ranneke ja SKX kello

Seiko SKX009 ja SKX007 kuuluvat kiistatta Seikon suosituimpiin kelloihin. Tässä esittelyssä käyn läpi kellon ulkonäön sekä tekniset ominaisuudet, ja lopuksi annan omakohtaisen arvioni kellosta. Käytössäni minulla on vain SKX 009, mutta koska mallien ainoana erona on väri, katson sopivaksi esitellä myös 007:n samaan syssyyn.

Kelloharrastajien keskuudessa kellot tunnetaan etenkin hyvinä beatereina eli likaisten ja fyysisesti kuormittavien töiden kellona. Beatereiksi valitaan useimmiten edullisia kelloja, joilla on kestävä ja järeä rakenne ja jotka saavat myös ottaa osumaa silloin tällöin. Osalle harrastajista termi tarkoittaa myös illanviettoon sopivaa kelloa - baarin harvemmin lähdetään ykköskeepperi ranteessa, vaan laatikosta kaivetaan edullisempi "säksä".

Jokapaikan sukelluskello

Kellot ovat mitoiltaan 42 mm leveitä ja 13.5 mm paksuja, eli sukelluskelloiksi melko tavallisen kokoisia. SKX 007:ssä taulu ja bezel ovat molemmat tyylikkään mattamustia, kun taas sisarmalli 009:ää hallitsevat tummansinisen ja punaisen näyttävä kontrasti. Kellosta huomaa heti kättelyssä, että se on hintaisekseen erittäin hyvin viimeistelty. Bezelissä on laadukas tuntu ja se kiertää sulavasti kellon kehän ympäri saavuttaen 120 klikkausta täyskierrossa.

SKX009 lume taulu

Taattua Seiko-laatua edullisesti

Kuten suklareille tyypillistä, osoittimet ovat suuret ja helppolukuiset. Yksi persoonallinen lisä on tunti- ja sekuntiviisareiden päissä oleva kapea metalliekstensio, jota ei ensivilkaisulta huomaa vaan vasta tarkemmassa tarkastelussa. Seiko tunnetaan yhtiönä kyvystään sisällyttää edullisiin kelloihin yleensä hinnakkaammista kelloista tuttuja ominaisuuksia. SKX 007:ssä ja 009:ssä yksi sellainen on päivyriominaisuus, jota harvemmin löytyy alle 500€ sukelluskelloista, kaiken lisäksi vielä viikonpäivilläkin!

Ranteessa kello tuntuu mittoihinsa nähden yllättävän sirolta, eikä kellon kohtalaista paksuutta edes tunnu huomaavaan. Runko on hyvin muotoiltu, ja lepää ranteen päällä vakaasti muljahtelematta eri suuntiin käytön aikana. 22mm lugiväli tarkoittaa, että kelloon on vaivatonta löytää suuri valikoima eri rannekkeita, mikä on ehdoton vahvuus.

SKX:ssä on Hardlex-mineraalikristallilasi. Vaativiin aktiviteetteihin tarkoitetussa kellossa suotavampaa olisi safiirilasi, mutta kellon hinta huomioon otettaessa tällaisesta asiasta purnaaminen tuntuu epäoikeutetulta. Itse myös pidän enemmän perinteisestä kello kolmesta kruunun sijaintina kello neljän sijasta, mutta se on tietysti makuasia.

Koneistona kelloissa on Seikon 7S26 automaattimylly. Se julkaistiin samaan aikaan SKX-kellojen kyljessä vuonna 1996, ja koneistosta on tullut fanien keskuudessa erittäin pidetty sen luotettavuuden, 41 tunnin käyntivaran ja helpon huollettavuuden vuoksi. Kellot ovat myös ISO 6425 -sertifioituja, mikä tarkoittaa, ettei termi “sukelluskello”  ole pelkkää sanahelinää, vaan kellot todella myös soveltuvat sukellukseen.

SKX kello ja nato

Luotettava ensiautomaatti

SKX 007:ssä ja 009:ssä parasta ei niinkään ole mikään yksittäinen ominaisuus, vaan niiden summa. Kelloista ei suoranaista heikkoutta löydä etsimälläkään, ja kellot pitävät puolensa vertailtaessa ylempienkin hintaluokkien kelloihin. Uskaltaisin jopa sanoa, että SKX:sissä on yksi markkinoiden parhaista hinta-laatusuhteista. Kellot ovat myös harrastajien keskuudessa erittäin rakastettuja, ja niillä on monelle fanille erityinen paikka sydämessä, on se sitten ensimmäisenä automaattina, sukelluskellona tai ihan vain kellona.

Löydät SKX009 ja SKX007 -kellot nettikaupastamme.