Suunto 9 Peak on Suunnon uusin ja edistynein urheilukello tähän asti, joka onnistuu tekemään vaikutuksen jo ensisilmäyksellä päivitetyllä muotoilullaan. Näkyvien muutoksien lisäksi, Suunto 9 Peak sisältää myös vaikuttavan kokoelman toimintoja. Kellosta löytyy mm. nopea lataus, veren happisaturaatio mittaus, uusi optinen sykesensori, langattomat laiteohjelmistopäivitykset ja paljon muuta.

Suunto 9 arvostelu — testasimme uutuuden puolestasi

Testasimme Suunto 9 Peak -kelloa muutaman viikon ajan, jotta voisimme kertoa sinulle mahdollisimman tarkasti kaiken mitä sinun tulee tietää tästä uutuudesta. Käyttökokemuksen lisäksi käymme tässä artikkelissa läpi kellon tärkeimmät uudet toiminnot. Kelloa testattiin kaksi viikkoa ja treeniohjelmaan kuului tänä aikana juoksua, pyöräilyä, salitreeniä ja arkiliikuntaa.

Tämä uutuus tuntuu luultavasti tutulta mikäli olet tottunut käyttämään Suunto-kelloja ja omistanut esim. Suunto 3/5/7 tai vaikka aiemman Suunto 9 -mallin. Kellon ydin on tuttu ja turvallinen ohjelmiston ollessa pitkälti Suunto 9 mallin ohjelmistoa vastaava. Tässä kuitenkin lista asioista, jotka ovat muuttuneet.

Mitä uutta Suunto 9 Peak tarjoaa?

 • Uusi runko - kolmasosan ohuempi ja kevyempi kuin aiempi malli
 • Päivitetty näyttö
 • Uusi sykkeenmittaus sensori
 • Uusi veren happisaturaation mittaus sensori
 • Uusi magneetilla toimiva laturi
 • Pidempi akunkesto ja entistä nopeampi lataus - Tunnissa 0%-100%
 • Uudet Snap to Route ja Ghost Runner -toiminnot
 • Langattomat päivitykset
 • Uusi valosensori automaattiseen taustavalon säätöön
 • Uudet ‘’valkoiset’’ tai ‘’kirkkaat’’ näyttöteemat - eli vaihtoehto mustalle kellotaulun taustavärille
 • Uusi Suunto App ensimmäisen käytön paritus - profiilin ja päivä/ajan synkronointiin
 • Uudet 22mm leveät rannekkeet

Tarkemmat tiedot ominaisuuksista ja laajan käyttöoppaan löydät täältä.

Suunto-sovellus — tämä kannattaa ladata!

Suunto App tekee aktiivisuuden seurannasta entistäkin helpompaa ja kattavampaa. Perusdatan, kuten askeleiden ja poltettujen kalorien lisäksi, Suunto 9 Peak kerää myös edistyneempää fysiologista tietoa pitäen silmällä mm. harjoituksesi vaikeustasoa, unesi laatua ja palautumisaikaasi. Kello jakaa kaiken keräämänsä tiedon sovelluksen kanssa, joka puolestaan laatii sinulle laajemmat analyysit esim. treeneistä ja nukutuista yöunista.

Suunto app


Paljon puhutut Snap-to-Route ja Ghost Runner -toiminnot

Monelle Suunto 9 Peak -kelloa harkitsevalle Snap-to-Route toiminto on varmasti yksi kiinnostavimmista uusista toiminnoista. Snap-to-Route pitää sinut ‘’oikealla reitillä’’ GPS:ään syötetyn reitin mukaisesti.Toiminto on kätevä esimerkiksi maratonia varten treenatessa tai kun haluat kokeilla uutta juoksureittiä.

Miten Suunto Snap-to-Route -toiminto toimii?

Testasimme Snap-to-Route toimintoa Porvoon Tarmolan ympärille suunnitellulla reitillä. Toiminnon käyttämiseksi reitti täytyy synkronoida kelloon Suunto-sovelluksen välityksellä. Sovelluksella voit itse luoda reittisi näpyttelemällä reitin karttaan ja tallentamalla sen haluamallasi nimellä.

Seuraavaksi valitset kellosta tuttuun tapaan urheilutilan, esimerkiksi juoksun tai pyöräilyn. Kun olet valinnut urheilutilan selaat alas kohtaan Navigointi ja valitset Snap to Route, jonka jälkeen voit valita luomasi reitin. Voit vielä tarkistaa reitin kellosi näytöltä ennen harjoituksen aloittamista. Jos poistut valitulta radalta tai eksyt, kello ilmoittaa siitä sinulle. Muuten kello seuraa treenien kulkua tuttuun tapaan.

Snap-to-Route kartta

Miten Suunto Ghost runner -toiminto toimii?

Suunto Plus: Ghost runner-ominaisuus auttaa sinua säätelemään voimavarojasi juoksun aikana. Aseta haamujuoksijalle tavoitevauhti ja seuraa treenien aikana kellolta etäisyyttä haamujuoksijaan. Ominaisuus on loistava treenityökalu esimerkiksi rata- tai kilpajuoksijoille, jotka haluavat pitää juoksuvauhtinsa tietyssä nopeudessa. Näin saat Ghost Runner toiminnon päälle:

 • Ennen kuin aloitat harjoituksen tallennuksen, avaa urheilutilan asetukset pyyhkäisemällä ylöspäin tai painamalla alapainiketta.
 • Vieritä valikko kohtaan SuuntoPlus ja napauta sitä tai paina keskipainiketta.
 • Vieritä valikko kohtaan Ghost runner ja napauta sitä tai paina keskipainiketta.
 • Vaihtoehtoisesti voit asettaa juoksulenkillesi tavoitematkan tai -keston (urheilutilan valinnoissa).
 • Vieritä ylös alkunäyttöön ja aloita harjoituksesi normaaliin tapaan.
 • Pyyhkäise harjoituksen aikana vasemmalle tai paina keskipainiketta, kunnes tulet Ghost runner-näyttöön, jossa näet Ghost runner-toiminnon tietoja.
 • Valinnaisesti voit myös määrittää juoksulle tavoitematkan kilometreinä/maileina tai tavoitekeston. Näin kello voi arvioida maaliinsaapumisajan ja jäljellä olevan matkan juoksun aikana. Tavoite asetetaan urheilutilan valinnoissa. Maaliinsaapumisarvio näkyy näytön alarivillä juoksun aikana.

Suunto 9 Peak ranteessa

Suunto 9 Peak kokemuksia — mikä yllätti meidän testaajan?

Markkinointi-tiimimme Aleksi otti kellon testiin ja raportoi meille kokemuksistaan. Miten Suunto 9 Peak pärjäsi Aleksin mielestä?

Suunto 9 Peak on silmää miellyttävä urheilukello, joka on selvästi suunniteltu aktiivisen liikkujan kaveriksi. Se on yllättävän kevyt ja siro ilman, että se tuntuu ‘’lelulta’’. Päinvastoin materiaali on erittäin kestävää ja tuntuu laadukkaalta ranteessa. Suunto 9 Peak tarjoaa monipuoliset toiminnot treenien ja oman hyvinvoinnin seuraamisen tueksi. Itse yllätyin siitä, kuinka paljon kellotauluakin voi muokata. Voit esimerkiksi muokata taustavalon määrää sekä valita useampien kellotaulunäkymien välillä. Ennen kellon testaamista ajattelin, että kyseessähän on urheilukello eikä älykello, mutta selvästikkin niiden raja hieman häilyy 9 Peakin kohdalla.

En varmasti kerennyt kokeilemaan kaikkea mitä tämä kello pitää sisällään vain muutaman viikon aikana, mutta käytöstä jäi erittäin positiivinen kuva. Voin hyvillä mielin suositella kelloa kaikille, jotka haluavat treenata määrätietoisesti tai muuten seurata treenidataa hieman tarkemmin. Mikäli olet miettinyt urheilukellon päivittämistä suosittelen ehdottomasti harkitsemaan Suunto 9 Peakkia. En näe syytä miksi kello ei sopisi myös ensimmäistä urheilukelloa hankkivalle.