Äidin lyyra on ylioppilaan kiitos äidille hyvästä huolenpidosta

Äidin lyyra on vanhemmille annettava kunniamerkki, jolla on pitkälle kantavat perinteet. Perinteinen koru on vastavalmistuneen ylioppilaan lahja tämän äidilleen, joka symboloi kiitosta hyvästä huolenpidosta ja kasvatuksesta. Äidin lyyra on kultainen tai hopeinen rintakoru, joka vastaa malliltaan ja kooltaan ylioppilaslakkiin kiinnitettävää lyyraa.

Alunperin äidinlyyra on nimenomaan ollut lahja äidille, mutta nykyään myös isälle saatetaan antaa lahjaksi lyyra. Vanhempien lisäksi ylioppilas saattaa myös hankkia mummonlyyran tai lyyran isoisälleen. Perheillä on useimmiten omat perinteet lyyran suhteen, joiden juuret saattavat kantaa useamman sukupolven taakse. Mutta koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa, mikäli perinnettä ei vielä ole muodostunut.


Äidinlyyra — usein kysytyt kysymykset

Äidin lyyra

Poimimme sinulle vastaukset kysymyksiin, joita kysytään usein äidinlyyraan liittyen. Kuka ostaa? Milloin lyyra annetaan? Entä missä sitä oikein voi käyttää? Löydät vastaukset alta.

Kuka ostaa lyyran äidille?

Etiketin mukaan valmistuva ylioppilas hankkii lyyran äidille kiitokseksi huolenpidosta ja hyvästä kasvatuksesta. Vaikka perinteen mukaan lapsi hankkii lyyran äidilleen on myös tavallista, että vanhemmat hankkivat äidinlyyran itse.

Äidille saattaa kertyä monta lyyraa mikäli ylioppilaita on perheessä useampia. Useamman äidinlyyran sommitteluun ei ole yhtä sääntöä. Lyyrat voi kiinnittää omalla tyylillä joko riviin, allekkain tai ympyrän muotoon. Useamman lyyran voi myös juottaa toisiinsa kiinni riviksi tai vaihtaa uuteen useamman lyyran rintakoruun.

Milloin lyyra annetaan äidille?

Perinteen mukaan lyyra annetaan äidille tämän lapsen lakkiaispäivänä. Moni kuitenkin hankkii lyyran äidilleen jo heti, kun lakin saanti on varmistunut. Ylioppilas kiinnittää äidinlyyran äitinsä juhla-asun vasempaan rintapieleen usein ennen lakkiaistilaisuutta tai viimeistään ennen juhlavieraiden saapumista. Tarkalle ajankohdalle ei siis ole mitään tiettyä sääntöä, ja äidinlyyran antamiseen voi hyvin luoda oman perinteen. Ehkä lyyran antaminen voisi olla hyvä mahdollisuus kilistellä äidin kanssa rauhassa, vielä ennen muiden vieraiden saapumista?

Kuka laittaa äidin lyyran?

Ylioppilas laittaa äidin lyyran, ja kiinnittää tämän äidin juhla-asun rintapieleen lakkiaispäivänä ennen valmistujaisjuhlien alkua. Lyyra on perinteisesti osa äidin juhlapukeutumista lapsensa valmistujaisissa. Tavallisesti rintaneulasta poiketen, äidinlyyra kiinnitetään aina vasemmalle eli sydämen puolelle.

Milloin äidinlyyraa käytetään?

Yleensä äiti käyttää äidinlyyraa heti sen saatuaan lapsensa lakkiaisissa. Lyyra on perinteisesti ollut osa äidin juhlavaatetusta ja pääseekin heti käyttöön. Valmistujaisten jälkeen ylioppilaan äiti voi käyttää äidinlyyraa, esimerkiksi silloin kun hän vierailee muiden lakkiaisissa. Etiketin mukaan lyyraa voi myös hyvin käyttää asusteena muissa perhejuhlissa tai vaikkapa vappuna.


Tilaa lyyra äidille — löydä sopiva malli valikoimastamme

Meiltä löydät monipuolisen valikoiman lyyriä, joiden joukosta valita sopiva äidille. Valikoimaamme kuuluu sekä yksittäisiä, että yhteen juotettuja useamman lyyran malleja. Valitse mielesi mukaan kullan, kullatun hopean ja hopean välillä ja tilaa omasi.