citizen ja seiko-kello

Kiista metalli- ja nahkarannekkeiden paremmuudesta on kellomaailmassa vähintään yhtä vanha sekä syvälle juurtunut kuin kiista siitä, kummassa kädessä kelloa tulisi pitää. Tässä artikkelissamme vertailemme molempia mittelöitsijöitä eri osa-alueilla ja jaamme yhden pisteen kunkin osa-alueen “voittaneelle” kilpailijalle. Artikkelin lopussa paljastamme leikkimielisen kilpailumme tuloksen sekä kruunaamme voittajan.

1. Rannekkeen monipuolisuus sekä käytön helppous

Metallirannekkeita on markkinoilla lukuisia eri variaatioita linkkirannekkeista meshiin, mutta monipuolisuudessa nahka vie meidän mielestämme pidemmän korren. Nahkarannekkeita löytyy eri materiaaleista vasikannahasta aina eksoottiseen krokotiilinnahkaan, ja riittävällä tietotaidolla nahkarannekkeen voisi itse valmistaa periaatteessa mistä tahansa kodin nahkaesineestä. Erilaiset pintakuvioinnit ja -käsittelyt tuovat nahkaan eri värisävyjä sekä tuntumaa. Koska nahkarannekkeiden pituutta voi myös vaivatta vaihdella kotioloissa ilman tarvetta kellosepälle, monipuolisuuden sekä käytön helppouden vie nahkaranneke.

Tilanne: nahkaranneke 1, metalliranneke 0

2. Rannekkeen Kestävyys

Pääpiirteiltään molemmat rannekevaihtoehdot ovat varsin kestäviä, mutta nahan tietyt rajoitukset kuten uiminen tai rankka hikoilu antavat etulyöntiaseman metallirannekkeelle. Nykypäivänä käytännössä kaikki metallirannekkeet valmistetaan ruostumattomasta teräksestä, joten ne eivät ole moksiskaan vedestä taikka hiestä, eivätkä kulu käytössä samaan tahtiin kuin nahkarannekkeet. Pelkkä kosketus veden kanssa upotuksesta puhumattakaan voi jo huomattavasti vahingoittaa nahkaranneketta, ja se on myös paljon alttiimpi tahroille ja roiskeille, kun taas sama metalliranneke voi usein kestää kellon koko elinkaaren ajan.

Tilanne: nahkaranneke 1, metalliranneke 1

3. Rannekkeen hinta ja valikoima

Vaikkei tämä kategoria suoranaisesti liity rannekkeiden konkreettiseen käyttöön, on se silti tärkeä tekijä jokaiselle kellon ostoa harkitsevalle. Melkein kaikissa tapauksissa, joissa samaa kelloa on tarjolla useilla rannekevaihtoehdoilla, on metalliranneke kustannussyistä aina muita kalliimpi. Ero saattaa vaihdella vain muutamista kympeistä useisiin satoihin euroihin riippuen kellon hinnasta sekä valmistajasta. Koska useimmissa kaupoissa on myös suurempi valikoima nahkarannekkeita ja koska niitä on edullisemman hinnan vuoksi helpompi ostaa vaihtorannekkeiksi, menee tämä osa-alue nahkarannekkeille.

Tilanne: nahkaranneke 2, metalliranneke 1

4. Puhdistaminen sekä ylläpito

Kaikki rannekkeet luonnollisesti keräävät likaa ajan kuluessa, ja sen takia rannekkeen puhdistusmahdollisuudet ovat tärkeä seikka pitkäikäisyyttä ajatellen. Kuten jo aiemmassa kohdassa totesimme, nahkarannekkeet ovat huomattavastii metallirannekkeita alttiimpia tahroille. Jos nahalle roiskuu vettä, se todennäköisesti kuivuu jättämättä sen suurempaa jälkeä rannekkeeseen, mutta jos tahra on jotain likaavampaa ainetta, voi sen pois saaminen olla ongelma. Tai sitten onnistut saamaan sen pois, mutta huomaat kauhuksesi että pesuaineet ovat muuttaneet tahran sisältäneen kohdan väriä. Metallirannekkeet voivat toki myös likaantua monin tavoin. Linkkien väliin voi kerääntyä erilaista likaa ja hikeä kuivua rannekkeen sisäpinnalle. Metallirannekkeiden puhdistaminen on kuitenkin yksinkertaisempaa, sillä niiden kanssa voi käyttää vettä ja mietoja pesuaineita. Neljäs ja viimeinen kategoriamme menee siis metallirannekkeelle.

Lopputulos: nahkaranneke 2, metalliranneke 2


Kuten huomasimme, kisa oli erittäin tasaväkinen, eikä todellista voittajaa löytynyt. Molemmilla rannekkeilla on omat vahvuutensa ja ne ovat myös ansainneet Keskisen kellon rannekekilvan jaetun ykkössijan. Ota siis ostopäätöksessä huomioon käsittelemämme osa-alueet, mutta myös sen lisäksi mielipideasiat, kuten mieleisesi ulkonäkö sekä ultra-tärkeä rannetuntuma. Loppupeleissä ne ovat kuitenkin kaikista olennaisimmat seikat ostopäätöstä ajatellen. Tässä kiistassa ei onneksi huonoa vaihtoehtoa ole, joten mihin lopputulokseen päädytkin, et varmasti tule pettymään.

Löydät kellovalikoimastamme runsaan kattauksen niin nahka- kuin metallirannekkeellakin varustettuja kellomalleja!