Garmin Fenix-sarja

Minulle Garmin Fenix-sarja on kellovalintana äärimmäisen toimiva sen hyvien urheilusuoritusta seuraavien ominaisuuksien ansiosta. Päivittäiseen arkeeni kuuluu runsaasti aktiivista liikkumista pallopelien ja kuntosalin muodossa. Juuri tästä syystä koen hyödylliseksi seurata urheilusuorituksiani ja niistä palautumista. Itselläni on käytössä vuoden 2020 Garmin Fenix 6 Sapphire, joka on toiminut uljaana rannevarusteena läpi korona-ajan. Kun opiskelut ja työt siirtyivät etäkäytäntöön parisen vuotta sitten, aikaa liikkumiselle jäi entistä enemmän. Ehdoton ykköslajini on tennis, jota tuli myös pelattua poikkeuksellisen paljon koronan keskellä.

Tennistä pelatessa on mielenkiintoista seurata muun muassa keski- ja maksimisykettä, hapenottokykyä, liikuttua matkaa ja energiatasoja. Fenix 6-mallin avulla näen säännöllisesti miten paljon statistiikat muuttuvat positiiviseen suuntaan hyvin nukutun yön ja oikeaoppisen syömisen avulla. Omalla kohdalla esimerkiksi liian lähellä urheilusuoritusta syöminen näkyy selvästi kellon tilastoissa alentuneena energiatasona ja korkeampana sykkeenä. Treenitietojen tarkastelun avulla olen onnistunut esimerkiksi ajoittamaan syömisen ja lepäämisen niin, että olo on tenniskentällä mahdollisimman energinen.

Garmin Fenix 6

Kattava valikoima ominaisuuksia

Fenixin kattava lajivalikoima toimii myös muuhun. Kuntosalilla käydessä kellosta voi valita esimerkiksi voimatreeni -tilan, joka aloittaa valmiin ohjelman animoiduilla liikkeillä. Toisin sanoen Fenix toimii halutessasi henkilökohtaisena kuntovalmentajana, joka ei lähetä perään 80 euron kertamaksuja.

Etenkin kesällä hyppään säännöllisesti maastopyörän selkään. Fenixin MTB-ohjelma kertoo muun muassa kuljetun matkan ja ajan lisäksi nousut ja laskut. Kellon sisäänrakennettu GPS-antenni kykenee näyttämään kartalla tarkan sijainnin, josta on helppo seurata ajettua reittiä jälkikäteen. Ajetusta reitistä näkee myös sijaintikohtaiset nopeudet ja sykkeet. Fenixissä on valmiiksi noin viidellekymmenelle eri lajille tehty ohjelma ja halutessaan niitä voi luoda itse lisää Garminin One Connect apista. Akunkestoa kellossa on jopa 14 vuorokautta, jonka ansiosta laturia ei tarvitse aina raahata matkoille mukaan.

Garmin Fenix 6

Fenix 6-mallista löytyy suorituskyvynseuranta, joka kertoo juoksusuoritusten kehityksestä VO2 max hapenottokykytietojen perusteella. Lukuisien muiden ominaisuuksien joukosta löytyy muun muassa hengityksen ja unen seuranta, viestittely, 42 000 tuhannen golf-kentän kartat sekä hiihtokartat. Connect IQ-kaupasta voi ladata mieluisia sovelluksia, kuten Spotifyn musiikin kuunteluun. Käytän kellon Spotifyta usein, koska silloin kännykkää ei tarvitse raahata lenkille mukaan. Itselläni on vahvempi titaanirunkoinen malli kellosta, jonka ansiosta kelloon ei ole tullut juuri ollenkaan naarmuja.

Fenix-mallisto on täydellinen äly- ja urheilukello niin maratoonareille kuin myös rauhallisemmille arki-ihmisille. Kello antaa tietoa normaalista elämisestä sekä helpottaa kommunikointia. Fenix ilmoittaa älykellon tavoin uusimmista kännykkään tulevista viesteistä ja muista ilmoituksista. Voit vastata suoraan kännykältä tai halutessasi kellon avulla. Fenix auttaa urheilutavoitteen saavuttamisessa mutta myös helpottaa levon ja treenaamisen tasapainottamisessa. Kellon avulla ymmärrät kehoasi ja treenituloksiasi entistä paremmin. Fenix 6-mallista löytyy sopiva versio jokaiselle. Mallista on olemassa useampia eri rungon kokoja, joista voi valita itselleen sopivimman. Kokoja on kolmea eri vaihtoehtoa 42 mm, 47 mm ja 51 mm.

Garmin Fenix 6

Uunituore Fenix 7

Garmin julkaisi hiljattain uuden Fenix 7-mallin, jossa on uutena ominaisuutena kosketusnäyttö. Entistäkin intuitiivisemman näytön alle kätkeytyy myös lukuisia uusia ominaisuuksia, kuten kestävyyden seuranta. Tässä tilassa kello kertoo reaaliaikaisesti juoksun aikana käytetyn ja jäljellä olevan energian määrän. Tämä on erinomainen tapa säädellä juoksunopeutta lenkin alussa, jotta energiatasot riittävät tehokkaaseen suorittamiseen myös lenkin loppupuolella.

Molemmista Fenix 6 ja Fenix 7 kelloista on saatavilla solar-versiot, joissa on sisäänrakennetut aurinkokennot akun latausta varten. Oma Garmin Fenix 6 Sapphire-mallini on ominaisuuksiltaan erinomainen ja kattaa lähestulkoon kaikki urheiluun ja terveyteen liittyvät ominaisuudet. Näiden ominaisuuksien päälle Fenix 7:n uudistukset tuovat kelloon Apple Watchin tyylistä helppokäyttöisyyttä ja personointia. Keskisen Kellolta löydät kattavan valikoiman Fenix 7-malleja, joilla myös sinä voit aloittaa omien urheilusuoritusten ja arjen seuraamisen.