Seiko julkaisi juuri uuden upean lisäyksen heidän eleganttiin Presage-mallistoon SPB359-kellon myötä. Kellon kokonimi Seiko Presage Laurel 110th Anniversary Limited Edition antaakin hyvin vihjeen mitä tämä malli juhlistaa ja miksi. Tämä malli on kunnianosoitus Seikon ja koko Japanin ensimmäiselle rannekellolle, nimittäin vuonna 1913 julkaistulle Laurel-rannekellolle. Uuden Laurel uudelleentulkintamallin myynti alkaa alkuvuodesta 2023, mikä on alkuperäisen Laurel-kellon 110 vuosipäivä.

Historian havinaa

Laurel-mallin syntyaikoina kellojen muoto ja käyttö oli hyvin erityyppistä kuin nykyaikana. Rannekellot eivät olleet saavuttaneet vielä samanlaista asemaa käyttäjien keskuudessa kuin nykyaikana ja rannekellojen sijasta taskukellot olivat vielä selvästi yleisempiä. Muutoksen tuulet kuitenkin puhalsivat jo siihen sävyyn että tämä saattaisi olla pian muuttumassa. Ansiokkaana ja viisaana liikemiehenä Seikon perustaja Kintaro Hattori olikin heti valmiina vastaamaan tähän kysynnän muutokseen ja alkoi kehittelemään miltä Japanilainen rannekello näyttäisi. Aikaa ei ollut tuhlattavaksi ja jo vuonna 1913 Hattori julkisti Japanin ja vielä sen aikaisella nimellään toimiessaan Seikoshan ensimmäisen rannekellon: Laurelin.

Seiko SPB359

Laurel-kellon syntymävuonna 1913 kysyntä rannekelloille oli vielä suhteellisen hillittyä sillä taskukellot olivat edelleen kansan suosiossa. Laurel-mallista onkin olemassa muutamat eri variaatiot eli rannekello- sekä perinteinen taskukello-malli, näiden jakaessa paljon samaa keskenään.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana on kelloissa käytetty koneisto, joka oli tarkoitettu alunperin pieniin taskukelloihin ja siten sen luonnollinen kruunun asento asetti haasteita sen käytölle rannekellossa. Pienillä muutoksilla koneistoon tämä saatiin kuitenkin muutettua muotoon, jolla kruunu saadaan siirrettyä kello kahdestatoista rannekellojen tuttuun kello kolmeen.

Perinteitä kunnioittaen

Tämä Seiko Laurel-kellon uudelleentulkinta on hyvin alkuperäistä kunnioittava monella tapaa. Tyyliltään uusi SPB359 on erittäin retromainen sen täysin uudella, tätä mallia varten luodulla rungollansa. Kellon yleisilme kokonaisuutena on myös hyvin uskollinen alkuperäiselle Laurel-rannekellolle.

SPB359-kellon runko on mallin ehdoton valttikortti. Kokonaisuuden ja sen olemuksen määrittävänä tekijänä on sen erityinen, taskukellomainen kiillotettu teräsrunko, joka ammentaa muotokielensä vahvasti alkuperäisen Laure-kellon linjoista. Korkea ja selkeästi erottuva kruunu kello kolmessa toimii upeana kontrastina rungon hyvin pelkistetylle muotokielelle. Kooltansa kello on varsin hillitty sen halkaisijan ollessa vain 37,5 millimetriä. Korkeutta kellolla on 12,6 millimetriä mutta mallin mukana tuleva bundy-ranneke tuo muutaman millin lisäkorkeutta kellon asettuessa ranteeseen.

Tähän selitys mitä kuvassa on

Emalitaulu

Kuten kaikki voivat arvata on Seiko jälleen onnistunut ylittämään itsensä SPB359-kellon taulun ja viisarien kanssa. Alkuperäisen Laurel-kellon tavoin on uuden mallin taulu toteutettu puhtaan valkoisessa emalissa. Seikon emalitaulujen upeaa, erittäin korkeaa kiiltoa on mahdotonta täysin vangita kuviin ja ne ovatkin parhaimmillaan paljain silmin katsottuna luonnonvalossa.

Kellotaulun muotokielessä ja tyylisuunnassa voi havaita vivahteita nimekkään Brequet-kellovalmistajan nimekkäisiin malleihin. Laurel uudelleentulkinta kellon viisarit ovat toteutettu ajan henkeen sopien syvän sinisinä, kunnianosoituksena perinteisille lämpökäsitellyille sinistetyille viisareille. Mallille upeana piirteenä on sen elegantit, Brequet-tyyliset tuntimerkinnät. Kivana yksityiskohtana mustien numeroiden seassa on kello kahdentoista numerointi, joka on toteutettu rikkaan punaisena tuoden pienen säväyksen muuten hillittyyn kellotaulun värimaailmaan.

Kellon toiminnot ovat kokeneet pienen päivityksen alkuperäisestä mallista. Alkuperäisen mallin kello kuudesta löytyvä sekuntitaulu on korvattu päivämäärällä sekä uudessa mallissa kello yhdeksästä löytyy käyntivaramittari. Taulua suojaamassa on kaareva heijastuksenestolla varustettu safiirilasi.

Tähän selitys mitä kuvassa on

Upea historiaa kunnioittava kokonaisuus

On hienoa nähdä että uusi SPB359-malli on kokonaisuutena varsin uskollinen alkuperäiselle Laurel-kellolle ja sille ominaisille piirteille. Eräs tällainen nykypäivänä harvinainen piirre on kellon bundy-ranneke. Laurel-kellon uudelleentulkinta toimitetaan tyylikkäällä tummanruskealla nahkarannekkeella, jonka yksityiskohdat on toteutettu upeasti vastaamaan läheisesti esikuvaansa.

Huomion arvoinen asia on että kellon omalaatuinen runko sekä sen lugit rajoittavat verrattain paljon jälkimarkkinoilta löytyvien rannekkeiden asentamista, sillä SPB359-kellon lugiväli on vain 11 millimetriä.

Kellon sydämmenä tikittää Seikon luotettava 6R27-automaattikoneisto, joka tarjoaa noin 45 tunnin käyntivaran. Kellolle on luvattu 50 m / 5 atm vedenpitävyyttä.

Mallia valmistetaan vain 2500 kappaleen erä ja jokaisen kellon takakanteen on yksilöity monesko kappale se tästä erästä on.