SARB033 ja SARB035

Seiko on valmistajana kenties tunnetuin kestävistä työkalumaisista suklareistaan, jotka soveltuvat raskaaseenkin rymyämiseen. Siitä huolimatta sen mallistosta löytyy myös elegantimpeja kulttisuosion saavuttaneita malleja. Rakastetut SARB033 ja SARB035ksi ovat yksi esimerkki tällaisista kelloista. Nämä mallit olivat erittäin suosittuja ja kiiteltyjä niiden erinomaisesta laadusta sekä designistaan, mutta valitettavasti niiden tuotanto lopetettiin vuonna 2018. Tässä artikkelissa teemme nämä suositut dress-kellot tutuksi ja sukellamme niiden suosion juurisyihin. Näiden kellojen sisarmallin, SARB 017:n perintö taas on nykypäivänäkin hyvissä voimissa vuoden 2020 uutuus-Alpinistien myötä, joista kirjoittamamme artikkelin löydät täältä.

SARB033 ja SARB035 - Upeaa muotoilua suurilla esikuvilla

Nämä Sarbit julkaistiin vuonna 2008 klassisen mustana sekä tyylikkään valkoisena versioina. Ne oli tarkoitettu ainoastaan Japanin markkinoille, eli harrastajatermein ne olivat JDM-malleja. Tämä ei kuitenkaan estänyt niiden maineen leviämästä saarivaltion ulkopuolelle. Ne olivat kauniisti suunniteltuja terävine osoittimineen sekä minimalistisine tauluineen, ja niiden erinomaisiin materiaaleihin kiinnitettiin myös huomiota. On kerrottu, että ne olivat Seikon tuhansia euroja maksavien high-end kellojen, Grand Seikojen inspiroimia.

Kellot olivat tyyliltään klassisen hienostuneita, ja niissä voi havaita 1900-luvun puolenvälin kellojen henkeä. Nykystandardien suhteen pienikokoiset Sarbit (38mm) saattoivat koonsa puolesta sopia sekä miehille että naisille, mikä oli omiaan kasvattamaan niiden menekkiä. Kellot olivat vedenkestäviä aina 100 m asti ja niiden koneistona oli Seikon luotettava sekä tarkka työjuhta 6R15. Tässä vaiheessa voisi ajatella, että jos kelloihin ollaan tyytyväisiä ja markkinoilla riittää kysyntää, niin mitään muutettavaa ei ole...Eikö?

Haikea kohtalo rakastetuille kelloille

Valoisista lähtökohdista sekä innostuneesta vastaanotosta huolimatta Sarbien tarinan ei ollut määrä päättyä Happily ever after, vaan fanien yllätykseksi niiden tuotanto lopetettiin vuonna 2018. Sen sijaan, että kellot olisi hitaasti ajan kuluessa unohdettu, tämä päätös vain kasvatti näiden pelkästään Japanissa myytyjen laadukasvalmisteisten Sarbien ympärillä vellonnutta pöhinää ja nosti niiden statusta entisestään.

Kauppojen jäljellä olevat varastot olivat hupenemassa nopeasti, ja kelloharrastajat tiesivät, ettei lisää enää tulisi. Tulevaisuudessa tähän suosikkiin saattaisi enää törmätä käytettynä jälleenmyyntimarkkinoilla. Nyt olemme päässeet Sarb-historiikkimme päätökseen, eli nykyaikaan. Mutta mitä syitä Seikolla saattoi olla valmistuksen lopettamiseen? Yhtiö on tuotannollisista asioistaan varsin vaitonainen, mutta käymme lyhyesti läpi muutaman suosituimmista teorioista.

Joidenkin mielestä Seiko ei kokenut, että mallit suoriutuisivat tarpeeksi hyvin kansainvälisillä markkinoilla, ja päättivät sen sijaan keskittyä uudempiin Baselworldeissa julkistettaviin kansainvälisiin malleihin vanhempien Sarbien saatavuuden laajentamisen sijaan. Toiset taas ovat sitä mieltä, että mallit saattoivat jäädä Seikon valikoiman uudelleenbrändäyksen uhreiksi. Ne eivät olleet Alpinisteja, eivät aivan Presageitakaan. Kenties Sarbit nähtiin eräänlaisina väliinputoajina, joita ei voinut ulkonäöltään niputtaa osaksi oikein mitään suurempaa kokonaisuutta. Oli niiden lopettamisen syy mikä tahansa, yhtä kaikki niiden muisto elää voimakkaasti Seiko-kellojen tarustossa sekä fanien mielissä.

Jos tätä lukiessa pääsi SARB-kuume yllättämään, meidän valikoimastamme löytyy artikkelissa käsittelemiämme malleja läheisesti muistuttavat upeat Zen Garden -mallit: musta SRPD99J1 sekä valkoinen SRPD97J1.