Suunto vs Garmin - onko merkillä väliä?

white text on black background

Suunto vai Garmin? Merkin valitseminen voi tuntua vaikealta kun urheilukellojen tarjonta on nykyään niin valtava. Etenkin mikäli olet hankkimassa ensimmäistä urheilukelloasi, voi valinnan teko tuntua melkoiselta urakalta. Tässä artikkelissa vertailemme kahta urheilukelloistaan tunnettua suosikkia: Garmin vs Suunto. Onko merkillä väliä urheilukello-ostoksilla?

Mikäli olet jo tottunut urheilukellon käyttäjä, ovat urheilukkellojen tyypillisimmät toiminnot sinulle jo varmasti tuttuja. Mutta mikäli kyseessä on ensimmäinen urheilukellohankintasi, voi pieni merkkivertailu olla paikoillaan. Mitä paremmin olet perehtynyt vaihtoehtoihisi, sitä varmemmin valitset urheilukellon joka täyttää odotuksesi!

Mutta Suunto vai Garmin? Molemmat kuuluvat suosituimpien brändien joukkoon GPS urheilukellojen markkinoilla ja tunnetaan kumpikin innovatiivisista urheiluteknologioistaan. Garmin on hintaluokaltaan ehkä hitusen Suuntoa kalliimpi vaihtoehto, mutta tämäkin riippuu loppupeleissä pitkälti kellosta jonka valitset. Tutustutaanpa tilanteeseen hieman tarkemmin.

Garmin yrityksenä

Garmin on amerikkalainen yritys joka perustettiin Olathessa Kansasissa vuonna 1989, ja tunnettiin aiemmin nimeltä Pronav. Tämä yritys on aina erikoistunut GPS-teknologioihin, mutta tuoteportfolio ei ole koskaan ollut rajoitettu vain kelloihin! Garminiin valikoimaan kuuluu monipuolinen lajitelma GPS-teknologioita, joita se tarjoaa niin niin lento-, laiva- kuin autoteollisuudellekin. Viime vuosina brändi on keskittynyt yhä enemmän myös GPS-urheilukelloihin.

Paljon on tapahtunut vuosien kuluessa ja Garmin on kasvanut pienestä teknologiatalosta kansainväliseksi huippumerkiksi. Tänään Garmin tunnetaan maailmanlaajuisesti innovatiivisista GPS-tuotteistaan, joihin myös Amerikan armeija luottaa. Garmin on siitä poikkeuksellinen merkki, että tarjoaa tuotteitaan niin teollisuudelle kuin kuluttajillekin. Garminin kellovalikoima on laaja ja täyttää niin aloittelijoiden kuin ammattilaistenkin tarpeet.

Suunto - urheiluinnovaatioita Suomesta

Suunto on vuonna 1936 perustettu suomalainen yritys, jonka koti on alusta alkaen ollut Vantaalla. Yrityksen nimi ‘’Suunto’’ on helppo ymmärtää kun tutustuu yrityksen alkuperäiseen toimintaan kompassien valmistajana. Laadukkaat kompassit kuuluvat yhä tänään Suunnon valikoimaan, mutta uskallamme väittää että sykemittarit ovat nykypäivän Suunnon kärkituote.

Suunto työllistää tänään kansainvälisesti yli 300 henkilöä ja Suunto-kelloja myydään yli 100 maassa. Vuosien saatossa Suunnon kellovalikoimasta on kasvanut monipuolinen kokonaisuus josta on helppo löytää vaihtoehtoja moneen tasoisille treenaajille. Yritys tunnetaan niin edistyneistä sukelluskelloistaan kuin tyylikkäistä urheilukelloistaan kuten Suunto 3 ja Suunto 7.


Suunto VS Garmin vertailu

Kuten todettu on tässä artikkelissa verrataan kahta huippumerkkiä, johon moni luottaa GPS-laitteiden ja urheilukellojen nimessä. Seuraavaksi käymme tyypillisiä urheilukello-ominaisuuksia ja vertailemme Suunnon ja Garminin ratkaisuja kunkin ominaisuuden suhteen. Onko merkkien välillä eroja?


Datan kerääminen ja havainnollistaminen

Sekä Suunto että Garmin kellot tarjoavat muokattavat datanäkymät joiden välityksellä käyttäjä pystyy helposti seuraamaan suorituksiaan reaaliajassa. Molemmalla yrityksellä on erilaisia ratkaisuja mm. nopeuden, ajan, matkan, pulssin ja kulutettujen kaloreiden seuraamiseen. Käyttäjä on vain yhden napin painalluksen päässä kattavista yhteenvedoista koskien esimerkiksi päivän askeleita, korkeusvaihteluita ja keskinopeutta.

Garmin- ja Suunto-kellojen väliltä ei löydy suuria eroja datan keräämisen ja esittämisen suhteen. Siinä miten paljon datanäkymiä voi muokata omien preferenssien mukaan on kuitenkin eroja. Esim. Garmin Fenix -kello tarjoaa mahdollisuuden muokata datanäkymää vaikka kesken treenien, kun taas Suunto-kelloissa muutokset tulee tehdä Suunto-sovelluksen kautta.


Akunkesto

Suunto 9 on erittäin tehokas malli mitä akun kulutukseen tulee. Tämä kello pitää sinut jatkuvasti ajan tasalla pariston suhteen ja sisältää kolme erillistä virransäästötilaa joiden avulla voit optimoida virran riittämään omien tarpeidesi mukaisesti. Kello ehdottaa automaattisesti tilan muuttamista kun akku alkaa olemaan tyhjä. Riippuen tilasta kellon akku kestää 25 tunnista 120 tuntiin. Suunto ei kuitenkaan ole ainoa, joka luottaa virransäästötilaan. Garmin käyttää samanlaista ratkaisua mm. Fenix-kelloissaan. Garminin virransäästötila toimii siten, että GPS aktivoidaan ja sammutetaan tasaisessa tahdissa käyttäen kiihtyvyysanturia täyttämään pois kytketyn GPS-anturin luomat aukot.


Kartat ja navigointi

Sekä Garmin että Suunto tunnetaan korkealaatuisista navigointitoiminnoistaan jotka sopivat heille jotka haluavat poiketa joskus vakiopoluiltaan. Esimerkiksi Garmin Fenix -kellot on varustettu topografisilla värikartoilla joiden ansiosta on helppo löytää perille. On kuitenkin hyvä muistaa, että kellojen pieni näytön koko ei ehkä ole ideaalein ratkaisu kartan lukuun.

Jokainen Suunto kello on varustettu GPS-toiminnolla, jolla voit seurata kulkemiasi reittejä reaaliajassa. Suunnon valikoimasta löytyy myös useampi barometrillä ja korkeusmittarilla varustettu kello, jotka voivat olla käteviä apuvälineitä mm. maastojuoksijalle. Merkkien välinen ero on jälleen olematon, mutta on kuitenkin fiksu verrata eri navigointivaihtoehtoja mallikohtaisesti.


Datan hallinta ja sovellukset

Mikäli olet pohtinut merkin vaihtoa, on datan hallinta varmasti yksi ensimmäisistä asioista jossa tulet huomaamaan eroja. Suunnon kellot on yhdistettävissä Suunto App -sovellukseen, jonka ansiosta kellon keräämä data on helppo synkronoida älypuhelimen kanssa. Datan kerääminen, analysointi ja synkronointi on mahdollista kaikilla Suunto-kelloilla. Suurin osa malleista on varustettu myös kätevällä puhelinilmoitus-toiminnolla, jonka ansiosta saat ilmoituksen puhelimeesi tulevista viesteistä ja soitoista kellosi näytölle. Uusimmat mallit tekevät kellon datan synkronoimisesta puhelimeen erittäin mutkatonta ja automatisoitua!

Jokainen Garmin-kello on yhteensopiva Garmin Connect -sovelluksen kanssa joka vastaa ominaisuuksiltaan pitkälti Suunto App -sovellusta. Garmin Connect tekee reittien suunnittelusta ja treenien luomisesta helppoa. Suunnon ja Garminin puhelinsovelluksen välillä ei sisällöllisesti ole suurta eroa. Sovelluksissa on kuitenkin pieniä eroja, mihin voit tutustua lataamalla sovellukset puhelimellesi. Sekä Garmin Connect että Suunto App ovat ilmaisia ja ladattavissa niin iOS- kuin Android-laitteille.

Kumpi kannattaa valita: Suunto vai Garmin?

Se kannattaako sinun valita Suunto vai Garmin riippuu täysin sinusta kellon käyttäjänä. Kumpikin merkki edustaa alansa kärkeä ja tarjoaa mainioita vaihtoehtoja monenlaisiin urheilukellotarpeisiin budjetista riippumatta. Suosittelemme sinua listaamaan itsellesi tärkeimmät urheilukellon ominaisuudet ja päättämään ostoksellesi budjetin, joiden perusteella sinun on helppo karsia mallien loputonta listaa. Tutustu laajaan urheilukellovalikoimaamme ja löydä sopivin vaihtoehto juuri sinulle!

Suunto vai Garmin?

Suunto Garmin
Kotimaa: Suomi Yhdysvallat
Perustettu: 1936 1989
Yhteensopivuus: Android + iOS Android + iOS
Sovellus: Suunto App Garmin Connect
Edullinen perusmalli: Suunto 3 Vivomove HR
Keskihintaiset mallit: Suunto 7 tai Suunto 5 Vivoactive tai Venu
Luxus-mallit: Suunto 9 Garmin Fenix 6