Mikä on GIA-skaala ja mitä se kertoo timanttisi laadusta? Miellämme timantit usein kristallin kirkkaiksi värittömiksi kiviksi, mutta todellisuudessa kivissä esiintyy melko paljon vaihtelua värin suhteen.

Yksi timanttien neljästä C-kirjaimesta, edustaa sanaa color eli väri. Timanttien värejä on joka lähtöön, ja osa niistä esim. vaaleanpunaiset, siniset ja tasaisen keltaiset timantit, ovat hyvinkin arvokkaita. Klassisessa kirkkaassa timantissa värivirheitä, kuten keltaisuutta, ei kuitenkaan kaivata. Kirkkaissa timanteissa arvo nousee sitä mukaan, mitä vähemmän väriä kivessä on.

Timantin väri GIA-asteikkolla

Timanttien värejä arvioidaan niin kutsutulla GIA-asteikolla, joka on nimetty sen kehittäjän ja ehkä maailman tunnetuimman timantin valmistajan GIA:n mukaan. Arviointi tapahtuu ympäristössä, jossa ulkopuolisten pintojen heijastama valo ei pääse vaikuttamaan timantin väriin. Timantin värivirheitä on vaikea nähdä paljaalla silmällä, juuri siksi että sen kirkkaaseen ulkomuotoon vaikuttaa kaikki ympäröivät tekijät.

GIA-asteikko on järjestelty kirjaimin. D-kirjain edustaa kirkkainta mahdollisia väriä ja kirjaimet kulkevat aakkosjärjestyksessä aina Z-kirjaimeen asti, joka edustaa kiviä joissa on havaittavissa kaikista eniten väriä.

Jokaista timanttia vertaillaan niin kutsuttuun Master Set- malliskaalaan, joka on koottu asteikon eri kategorioiden täydellisiä esimerkkejä edustavista kivistä. Kivi on helpompi arvioida ennen kuin se kiinnitetään koruun, jolloin korun metalli vaikuttaa sen väreihin. Timantin värin merkitys kasvaa, mitä suurempi kivi on kyseessä karaattien puolesta. Suuri kivi paljastaa värivirheet pientä kiveä helpommin.

Alla olevasta taulukosta löydät koko GIA-asteikon

Väritön D, E, F D, E ja F -timanttien välillä on vain hyvin vähän eroa. Näiden timanttien pariksi sopii parhaiten valkokulta tai platina, sillä keltakullan heijastama väri vaikuttaa käänteisesti kirkkaan timantin värittömään ulkomuotoon.
Lähes väritön G, H, I, J Koska G-J timanteissa voi havaita pienä värin merkkejä (ei kuitenkaan paljaalla silmällä), sopivat ne parhaiten keltakullan pariksi. Myös valkokulta ja platina sopivat näiden timanttien kanssa. Tämän luokan timantit ovat erittäin suosittuja sillä niissä on erinomainen hinta-laatusuhde.
Hieman vivahtava K,L,M K-kirjaimesta lähtien timantin haalean keltaisen vivahteen saattaa nähdä paljaalla silmällä. Nämä timantit sopivat hyvin keltakullan pariksi lämpimän sävynsä ansiosta.
Hyvin vaalea väri N-R N-R luokan timanttien väritys on helppo havaita paljaalla silmällä kellertävänä tai ruskeana sävynä. Tämän luokan timantit ovat jo merkittävästi edullisempia.
Vaalea väri S-Z S-Z timantit menevät useiden mielestä jo liian korkean väripitoisuuden puolelle, etenkin jos etsit väriltään perinteistä kirkasta timanttia.