Suomalaisen kellonvalmistuksen pioneerit yllättävät jälleen

Kaksi suomalaisen kellonvalmistuksen pioneeria yhdistivät jälleen voimansa, kun Leijona-kellojen historiasta inspiraationsa saanut Voutilainen x Leijona -yhteistyömallisto tuo suomalais-sveitsiläisen kellosepäntaidon uuteen kelloonsa. Tällä kertaa tuloksena ensimmäistä kertaa sukelluskello, joka sai nimekseen Voutilainen x Leijona Försti Diver, joka julkaistiin 1.12.2021.

 • Mallistoon kuuluu kaksi mallia: Försti Diver ja Försti Diver Limited Edition
 • Malliston inspiraationa toimi 70-80-lukujen vaihteessa julkaistu Leijona-sukelluskello
 • Ensiluokkainen muotoilu ja sukelluskellon ominaisuudet

Uuden Försti Diver -sukelluskellon suunnittelun keskiössä on ainutkertaisuus. Lanseerauksessa tehdäänkin samalla historiaa, sillä kyseessä on ensimmäinen sukelluskello, jonka suunnittelussa suurmestari Kari Voutilainen ja hänen ateljeensa on ollut tiiviisti mukana. Voutilainen x Leijona Försti Diver -sukelluskellon suunnittelu onkin harvinaisen onnistunut, sillä kellosta on onnistuttu luomaan sopusuhtainen ja oikeanlaista käyttömukavuutta omaava häikäisevä kokonaisuus. Tinkimättä sukeltajankellolle ominaisista ominaisuuksista, kuten lujuudesta tai vesitiiviydestä.

Kellon nimeksi on annettu Försti, jolla viitataan laivan yliperämieheen ja suomalaisen kellonvalmistuksen suunnannäyttämiseen. Yliperämies vastaa aluksen sisäisen toiminnan suunnittelusta ja operatiivisesta johtamisesta. Yliperämiehen työ on itsenäistä ja erittäin vastuullista. Tämä kuvastaa samalla myös hyvin Voutilainen x Leijona -yhteistyömalliston käyttäjää, vastuullinen ja itsenäinen.

VxL Försti Diver

Kellotaulussa korostuu vuosien osaaminen ja virheetön viimeistely

Tyylikkäiden mustan sekä vaalean kellotaulujen toteutus pitää sisällään useita tuotantovaiheita, joissa korostuu virheetön käsityö ja ammattitaidon merkitys. Molempien Försti Diver -sukelluskellojen tauluväreiksi onkin valittu eräänlaiseksi kultausmenetelmäksi kutsuttua galvaaniväriä.

Kellotaulut on valmistettu Voutilaisen kellotauluja valmistavassa yrityksessä nimeltään Comblémine SA, jossa valmistetaan näitä virheettömiä tauluja hienointa yksityiskohtaa myöten. Näitä viimeisteltyjä pintoja, painatuksia, värejä ja indeksien lumetta on ilo tarkastella läheltä. Kokonaisuuden täydentää käsin maalattu indeksien ja viisarien luminointi.

VxL Försti Diver

Upea, unohtumaton muotoilu

Kellon suunnittelussa oli alusta asti selvää, mitä lähdetään tavoittelemaan, sillä nykyisestä mallistosta puuttui vielä laadukas sukelluskello. Kattavan kartoituksen jälkeen Försti Diver -kellojen esikuvaksi valikoitui omaleimainen 70-80-lukujen taitteessa julkaistu kvartsitoiminen Leijona-sukelluskello. Suunnittelun tueksi löydettiin vielä hyväkuntoinen alkuperäismalli, jota voitiin käyttää osana mallin suunnittelua. Tämä suunnittelun tueksi löydetty Leijona-sukelluskello löytyi ehjänä merestä 90-luvun alussa, jolloin sen nykyinen omistaja löysi sen sukelluksellaan. Kyseinen kello on huollettu sen jälkeen säännöllisesti ja toimii edelleen.

Vaikka Försti Diver -rannekellosta on tehty esteettisesti vaikut- tava kokonaisuus, mallin suunnittelussa on huomioitu myös sukeltajankellolle ominaiset asetetut vaatimukset. Tämän vuoksi kellossa onkin 3 mm paksu käyttöä kestävä safiirilasi, nuppisuojaus ja kierrettävä nuppi ja rannekkeen hienosäätö, jonka avulla ranneke sopii esimerkiksi sukelluspuvun päälle nappia painamalla.

VxL Försti Diver

Kellon tekniikka

Kari Voutilaisen johdolla kellon kuori haluttiin viimeistellä huippuunsa, pienintä yksityiskohtaa myöten. Voutilainen & Cattin SA:lla tapahtuu myös kellojen kasaus, käynnin tarkistus sekä vesitiiviyden tarkistus.

Försti Diver -sukelluskellojen koneistoksi on valittu Sellita Sellita SW200-1 -automaattikoneisto, joka on suunniteltu kestämään käyttöä ja lähestulkoon ylivertainen huoltovarmuuden suhteen. Varaosien saatavuus koneistolle on siis varmistettu pitkäksi aikaa. Kellojen koneisto tarkistetaan kolmeen kertaan ennen kuoreen laittoa. Ensimmäinen tarkistus tapahtuu Sellitalla, toinen ennen koneiston kiinnitystä kelloon ja vielä kertaalleen, kun koneisto on kiinnitetty kelloon.

Tässä vielä listaus Försti Diver -kellon tärkeimmistä ominaisuuksista:

 • Sellita SW200-1 -automaattikoneisto
 • Kellon käyntitaajuus 28 800 vhp ja käyntivara 38 tuntia
 • Kellon runko on ruostumatonta terästä
 • Myös ranneke on ruostumatonta terästä, jonka lisäksi pakkausessa tulee mukana vaihtoehtoinen musta kumiranneke
 • Rungon leveys on 41mm ja paksuus 12,75mm
 • Vesitiiviysluokitus 200m / 20atm
 • Kellossa on ruuvilukittava nuppi
 • Vesitiiviysluokitus 20atm
 • Pakkauksessa mukana vaihdettava vaihtokehä

Voutilainen x Leijona valikoima

Uudet Voutilainen x Leijona Försti Diver -kellot löytyvät nyt valikoimastamme. Löydät ne täältä: Försti Diver mustalla kellotaululla ja Försti Diver Limited Edition valkoisella kellotaululla. Tutustu ja tilaa!


VxL Försti Diver tuotekuvat