Seiko5sports

Seiko on valtavalla mallistollaan sekä saavutettavilla hinnoillaan yksi kohtuuhintaisten kellomarkkinoiden suunnannäyttäjistä, ja täysin oikeutetusti yksi suosituimmista kellovalmistajista maailmassa. Kun Seiko siis päättää yhtäkkiä julkaista 27 (kyllä, kaksikymmentä seitsemän!) kelloa yhdellä rysäyksellä, sen merkitystä edullisten automaattikellojen markkinoilla ei voi tarpeeksi painottaa.

Seiko5sportsSpecialist

Seiko 5:n historia

Äkkiseltään ei ehkä niin kuvittelisi, mutta Seiko 5 -malliston historia ulottuu aina vuoteen 1963 asti. Yhtiö halusi luoda nuoremmalle kohderyhmälle luotettavia ja edullisia aikarautoja, jotka sopisivat kestävyytensä puolesta urheilukumppaneiksi ja tyylikkyytensä puolesta työpaikalle. Seikon kansainvälinen esiinmarssi, vuoden 1964 Tokion kesäolympialaiset olivat vain vuoden päässä, ja kenties Seiko halusi myös tokiolaisten ranteet edustuskuntoon maailman huomion keskittyessä kaupunkiin.

Seiko päätti nimetä uuden malliston 5:ksi kaikkien mallistoon kuuluvien kellojen viiden yhteisen ominaisuuden mukaan. Nämä ominaisuudet olivat automaattikoneisto, päivyri, varteenotettava vedenkestävyys, kello neljässä oleva kruunu sekä kestävä runko. Useat näistä viidestä ominaisuudesta tuntuvat nykyään jo melkein itsestään selviltä, osittain siksi että Seiko 5 -mallisto oli mukana tekemässä näistä piirteistä eräänlaisia standardeja, joihin jokaisen hintansa arvoisen urheilukellon tulisi nykyään yltää.

Seiko SKX -mallisto - rakastettuja klassikoita

Vaikka legendaariset SKX-mallit eivät Seiko 5 -mallistoon kuulukaan, voi sanoa, että nämä Seiko 5:n asettamat ideaalit kulminoituivat niissä. Jo vuonna 1996, Seiko julkaisi ikonisen SKX007-mallin, jossa - monilta harrastajilta kysyttäessä - on kaikkea oikeassa suhteessa. SKX007:n ja puna-sinisen sisarmalli SKX009:n (joista kirjoitimme kesällä oman artikkelin) erityislaatuista asemaa kelloskenessä on siihen tutustumattomalle hankala kuvailla. Vain ani harvat mallit nauttivat yhtä suurta suosiota kelloharrastajien eri koulukunnissa. Niin kokemattomilta vasta-alkajilta kuin horologian erityistuntijoiltakin kysyttäessä SKX-malliston prominenssi sekä vaikutus kelloalaan on kiistaton. Kun uutta Seiko 5 Sports -mallistoa katsoo, on selvää, että se on saanuut vaikutteita legendaarisista SKX-malleista.

SeikoSKXkello

Uusia tuulia 27 kellon vahvuudella

Uudistettu 5-mallisto on jaettu viiteen eri kategoriaan, jotka ovat Sports, Suits, Specialist, Street ja Sense. Kategorioiden nimistä voi jo hieman päätellä siihen kuuluvien kellojen teemaa, Suitsin ollessa hienostuneempi sekä hillitympi teema verrattuna esimerkiksi Streetiin, kun taas eniten alkuperäisten Seiko 5 -mallien hengessä jatkanee Sports.

Seiko5sportscollage

Kelloja on aivan liikaa, jotta tässä artikkelissa esittelisimme ne kaikki, mutta yleisellä tasolla sanottavan että kategoriasta riippumatta kellot huokuvat nuorekkuutta sekä urheilullisuutta. Erityismaininta täytyy kuitenkin antaa jokaisesta mallista löytyvälle uudistetulle 5-logolle, joka on heittämällä malliston parhaita yksittäisiä uudistuksia.

Rannekkeiden materiaalin vaihtelua lukuun ottamatta kaikissa 27 mallissa on kutakuinkin samat tekniset ominaisuudet ruostumattomalla teräsrungolla sekä Hardlex-mineraalilasilla. Tasaisesta käynnistä vastaa Seikon 4R36 -kaliiperin koneisto, jota voi nyt ihailla myös omin silmin läpinäkyvän takakannen ansiosta. Kelloissa on 100 metrin vedenkestävyys ja Seikon omaa LumiBriteä, jota pidetään yhtenä markkinoiden parhaista lumeista. Kellot ovat 42.5mm rungonleveydellään sopivia melkein ranteeseen kuin ranteeseen.

Seiko5sportscstreet

Seiko5sportswatch

Tulokkaan lupaava alku

Uuden 5-malliston ollessa tätä kirjoittaessa vasta alle kuukauden vanha, on vaikea ennustaa sen tulevaa suosiota, mutta ainakin kelloalan asiantuntijamedioissa ja laatujulkaisuissa uusi mallisto on saanut erittäin lämpimän vastaanoton. Tapahtui SKX-malliston kanssa mitä hyvänsä, tällä monumentaalisella kellojulkistuksella Seiko vahvisti entisestään asemaansa alle 500€ urheilukellojen pääjehuna ja puhalsi uutta elämää entry-level automaattien tarjontaan.

Löydät kaikki valikoimamme uudet Seiko 5-mallit täältä.