Seiko Kenttakello

Field watchesit tai suomeksi kenttäkellot juontavat juurensa ensimmäiseen maailmansotaan. 1900-luvun alussa rannekelloja käyttivät pääasiassa naiset, kun taas miehillä oli taskukelloja. Sota kuitenkin loi tarpeen silmänräpäyksessä luettaville ja kestäville kelloille, jotka eivät häiritsisi sotilaita päivittäisissä tehtävissä. Pitkine riipuksineen roikkuva taskukello ei siis tullut kysymykseen, joten naisten rannekelloista mallia ottaen sotilaille suunniteltiin kestäviä ja luotettavia ranteessa olevia ajannäyttäjiä.

Ikonisin esimerkki todellisesta kenttäkellosta on yhdysvaltalaisvalmisteinen toisen maailmansodan aikana käytetty A-11. Siinä on yksinkertainen musta kellotaulu valkoisilla indekseillä. A-11:ta tuotettiin massoittain, ja siitä oli useita hieman toisistaan eriäviä versioita, mutta kaikkien niistä tuli täyttää tietyt “minimivaatimukset”, joita olivat vähintään 15-jalokivinen koneisto, lumea sisältävät viisarit, vedenkestävä ranneke ja hacking-toiminto.

Hacking, eli sekuntiviisarin pysähtyminen aikaa säädettäessä oli sodassa erityisen tärkeä ominaisuus siksi, että koko joukkueen tuli olla sekunnilleen samassa ajassa sotilasoperaatioita varten. Niinpä ennen taistelua koko joukkue “hackaa” kellonsa samaan aikaan sekuntiviisarin ollessa kahdentoista kohdalla. Niin esimerkiksi tykistötulen aikana kukaan ei lähtenyt liian aikaisin rynnäkköön ja vältyttiin turhilta menetyksiltä.

Vaikkei sodan jälkeen suoraa tarvetta kenttäkelloille enää ollutkaan, niiden suosio oli ehtinyt levittäytyä halki teollistuneen maailman. Niinpä tämä sota-ajan kuriositeetti oli tullut jäädäkseen, ja rannekellot tulisivat syrjäyttämään taskukellot pääasiallisena ajan luennan muotona niin naisten kuin miestenkin keskuudessa.

Kenttäkellon ominaisuudet ja piirteet

Suurimmassa osassa eri tarkoituksiin suunnitelluista työkalukelloista on jokin tietty pääominaisuus, joka ikään kuin määrittää niiden laadukkuuden. Sukelluskelloilla on vedenkestävyys, kilpa-ajo kronografeissa se on kyky mitata aikoja tarkasti, kun taas pilottikelloissa GMT, eli mahdollisuus kahden aikavyöhykkeen samanaikaiseen näyttämiseen. Kenttäkelloista tekee mielenkiintoisen se, että tälläistä yhtä määrittävää ominaisuutta ei ole, vaan kyse on pikemminkin useiden ominaisuuksien summasta.

Monien kellojen kanssa voi lähteä eräretkelle tai patikoimaan, mutta vain harva on tehty eritoten sitä varten. Kenttäkellot ovat juuri näitä vuorien ja arojen kumppaneita, jotka ovat eniten kotonaan kodin ulkopuolella. Seuraavaksi paneudumme siihen, mitkä ominaisuudet tekevät kenttäkelloista juuri niin hyviä luonnossa, ja lopuksi esittelen muutaman erinomaisen vaihtoehdon Seikon valikoimasta.

Seiko kenttakello ranteessa

Kestävyys

Kenttäkellojen tulisi olla ennen kaikkea kestäviä. Oli se sitten sodan keskellä, Matterhornin rinteillä tai Gobin autiomaassa, kenttäkellon tulisi kestää kaikki, mitä sillä on vastassa. Kenttäkellojen rungon materiaalina käytetään siksi useimmiten ruostumatonta terästä, titaania tai jotain PVD-pinnoitettua materiaalia.

Luettavuus

Vaativissa olosuhteissa ja syrjäseuduilla kaukana sivilisaatiosta on ensisijaisen tärkeää olla aina ajan tasalla, ja aika pitää voida lukea vain nopealla silmäyksellä. Tämän takia kenttäkelloja ei ahdeta ominaisuuksia ja komplikaatioita täyteen, vaan kellotaulu pyritään pitämään mahdollisimman selkeänä ja helppolukuisena. Osoittimien tulisi olla suuria ja helposti erotettavissa muusta kellotaulusta. Lume on myös tärkeää, sillä kello pitää olla luettavissa myös öisin tai ilman keinovalon avustusta.

Käyttömukavuus

Kenttäkelloa tulee voida käyttää erittäin pitkiä aikoja ottamatta sitä lainkaan pois välissä. Sen takia käyttömukavuus on ensisijaisen tärkeää, eikä kello saisi hangata tai tuntua epämukavalta eri liikkeissäkään. Tämän vuoksi kellojen rannekkeet ovat useimmiten kangasta tai nylonia. Teräsrannekkeista poiketen niitä on myös mahdollista säätää itse, mikäli ranne esim. laajenee kuumuuden vaikutuksesta.


Seiko SRPC87K1 Automatic

Seiko SRPC87K1 Automatic

SRPC87K1:ssä on kaikkea, mitä kenttäkellossa voisi tarvita. Kellotaulun vahva kontrasti sekä suuret numeroindeksit pitävät huolen, että taulu on helppolukuinen kaikissa olosuhteissa. Koneistona on Seikon luotettava 23-jalokivinen 4R35-koneisto. Kello on vesitiiviis 100m asti eli sillä voi huoletta myös mennä uimaan. Koneistoa suojaa ruostumatonta terästä oleva runko sekä Hardlex-mineraalikristallilasi. Kello kuudessa sijaitsevan päivyrin ansiosta pysyt päivästä kartalla pidemmilläkin retkillä.


Seiko 5 Automatic SNZG15K1

Seikon suosittuun 5-sarjaan kuuluvan SNZG15K1 laadukkaat ominaisuudet ja edullinen hinta tekevät siitä varteenotettavan budjettivaihtoehdon. Kaunis mattamusta kellotaulu ja valkoiset osottimet tekevät kellosta helposti luettavan. Koneistona on Seikon luottomylly 7S36, jota voi ihailla ominkin silmin kellon läpinäkyvän takakannen ansiosta. Ruostumatonta terästä oleva runko sekä vahva canvas-ranneke tekevät tästä kellosta erinomaisen kumppanin äärimmäisiinkin olosuhteisiin.


Seiko Prospex Solar Military Alarm Chronograph SSC293P2

SSC293P2 on vaativaan makuun soveltuva kenttäkello, jonka viimeistelyssä ei olla tingitty. Kellon Seiko V172 -kvartsikoneisto ottaa kaiken tarvitsemansa energiansa valosta, joten sitä ei tarvitse koskaan itse vetää. 42mm leveä ja 13mm paksu runko on valmistettu laadukkaasta ruostumattomasta teräksestä ja lasike on Hardlex-mineraalikristallia. Kellossa on kronografitaulu sekä päivyri kello kolmessa. Tästä tehopakkauksesta löytyy myös kompassi ja jopa hälytyskello-ominaisuus. Nylon-ranneke ja 100m vesitiiveys tekevät tästä kellosta luotettavan työjuhdan, joka ei luonnonolosuhteita kaihda.

 

Seiko Prospex Automatic SRPC33K1

Seiko Prospex Automatic SRPC33K1

Tämä Seiko Prospex Automatic SRPC33K1 on kello seikkalijalle, joka vaatii tuotteiltaan kestävyyden lisäksi myös tyyliä. Metsänvihreässä tai syvänmerensinisessä väreissä saatavissa kelloissa on upea sunburst-kellotaulu, joka heijastaa valoa kauniisti. Selkeät viisarit sekä suuret indeksit pitävät huolen, kellonaika pysyy helposti luettavana olosuhteista riippumatta. Tasaisesta käynnistä vastaa Seikon laadukas 4R35 -automaattikoneisto. Hardlex-mineraalikristallilasi ja PVD-verhoiltu runko tekevät kellosta äärimmäisen kestävän. Kellossa on myös kompassi- ja päivyriominaisuus.