seiko prospex sumo rannekuva


Vuoden 2019 odotettu Seiko-uutuus


Seikon yksi suurimmista julkistuksista vuoden 2019 Baselworld-messuilla oli pitkään odotettu päivitys vuodesta 2007 saakka muuttumattomalle Seiko SBDC031:lle, tai fanien kesken Sumo:lle. Vaikka se oli edelleen kiistaton klassikko, matka alkoi jo näkyä sen mittarissa, ja useat design-elementit alkoivat tuntua jo hieman kulahtaneilta.

Niinpä Seiko-fanit ympäri maailmaa pidättivät hengitystään kun Seiko esitteli Baselissa uudistetut Sumot, tulevat kruununperijät. Klassikoksi muodostuneen kellon uudistamisessa on aina omat riskinsä. Mitä rakkaampi kello, sitä intohimoisempi on myös fanien suhtautuminen.

Yksikin liian räväkkä muutos tai epäonnistunut design-elementti, ja remasterointi on pilalla.


seiko prospex sumo


Uudistettuja ominaisuuksia


Korkealle asetetuista odotuksista huolimatta Seikon suunnittelutiimi onnistui paineen alla.

Konsensus kellomaailmassa vaikuttaa olevan, että viettelevän kaunis vihreä Seiko Sumo Prospex Diver 200m SPB103J1 sekä klassisen elegantti musta SPB101J1 ovat esikuvansa arvoisia jatko-osia. Olisi kuitenkin vähättelevää sanoa, että kyseessä oli pelkkä ulkoinen kasvojenkohotus, sillä kellojen koneistoakin paranneltiin.

Uudistettujen Sumojen sisällä sykkii yksi Seikon mekaanikkojen kuopuskoneistoista, 70 tunnin käyntivaralla varusteltu tehomylly 6R35. Myöskin tuntuva kehitysaskel oli aiemmasta Sumosta puuttuva safiirilasi, erityisen mieluisa parannus etenkin kaikille seikkailijoille ja rymistelijöille.


Ikonin remasterointi

seiko prospex sumo vihrea

Kenties kaikista eniten puristien mielipiteitä jakanut muutos oli bezelin numerojen fontissa. Alkuperäisen Sumon ikoniset möhkäleet vaihtuivat nykyajan kellotrendejä vastaaviin sirompiin numeroihin. Kauneushan on tunnetusti katsojan silmissä, mutta mielestäni uudistettujen Sumojen hillitymmät numerot ovat tervetullut lisä.

Tiivistäen, kun on kyse kellomaailman rakastetuista klassikoista, niistä tosifanien silmäteristä, tervetulleiden uudistusten ja klassikon turmelemisen raja on hiuksenhieno.

Seiko SPB103J1 ja SPB103J1 ovat kuitenkin malliesimerkejä siitä, miten remasteroida ikoni tyylillä.

sumo vertailu


Löydät uudet Sumo-kellot kaupastamme täältä.