Inttirolex on monelle tuttu termi ja se herättää usein paljon muistoja. Armeijaan lähtevälle yksi elintärkeä osa varustusta on kunnon rannekello, joka kestää kaiken sen tulevan höykytyksen, jota elämä kasarmilla pitää sisällään. Aikaiset aamut, myöhäiset illat ja minuutilleen valmiiksi suunnitellut aikataulut vaativat tarkkuutta ja valppautta, jotta ollaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Armeijakelloa ostaessa usein sen alhainen hinta asetetaan lähes tärkeimmäksi tekijäksi, kun vertaillaan vaihtoehtoja. On toki totta, että armeijan riveihin ei arvokasta kelloa kannata ottaa, mutta muutaman lisäkympin investointi sen ostossa mahdollistaa jo kellon saamisen, joka kestää parhaimmillaan isältä pojalle eikä pelkästään vuoden kovan rymyämisen. Kestävä kello jatkaa elämäänsä kuitenkin myös armeijan jälkeen osana arkivarustusta. Hyvää, kolhuja kestävää kelloa tarvitaankin lukemattomissa eri tilanteissa, oli tiedossa sitten remonttia, puutarhatöitä tai pahimmillaan vaikka mökkireissu vanhojen armeijakaverien kanssa. Onkin kannattavaa pitää mielessä, että aika tulee kultaamaan palvelusajan muistot ja mikäs olisikaan sen parempaa kuin vuosien päästä muistella palvelustansa laittaessa armeijassa käyttämänsä luottopeliä ranteeseen.


Älykello vai älytön kello?

Kelloa ostettaessa kannattaa harkita heti alkuun että haluaako katseensa suunnata urheilukelloihin vai perinteisempiin kelloihin?

Perinteisiä digitaalisia kelloja löytyy laajemmalta hinta-haitarilta alkaen jopa ihan muutamista kympeistä, urheilukellojen alkaessa muutamista sadoista. Hinta kuitenkin tuo myös mukanaan urheilukelloille paljon sellaisia ominaisuuksia, jotka ovat kiistattomana apuna arjessa ja kasarmilla.

Yhä useammin äly- ja urheilukellot valikoituvat armeijaan lähteville niiden monikäyttöisyyden takia. Urheilukellot on kuitenkin alusta pitäen suunniteltu toimimaan aktiivisena osana liikkuvaa elämäntyyliä ja niiden monet käytännölliset älyominaisuudet palvelevat siten myös näppärästi varusmiestä.

Urheilukellojen useat ominaisuudet kuten, hälytykset, ajastimet, taustavalaistut näytöt, mahdolliset kompassit ja maastokartat antavat näille selkeän etulyöntiaseman perinteisempiin kelloihin verratessa. Urheilukellot tarjoavat myös paljon tarpeellista informaatiota varusmiehille esimerkiksi unenlaadusta ja palautumisesta, kuin myös esimerkiksi tulevasta säästä.


Mitä ottaa huomioon inttikelloa etsiessä?

Koneisto

Kelloa valitessa suosittelemme pysymään digitaalisissa eli kvartsikoneistollisissa kelloissa mekaanisten sijaan. Tämä sen takia että mekaaniset kellot ovat valitettavan herkkiä tiputuksia, kolahduksia ja muita äkillisiä iskuja vastaan, mitkä hyvin helposti joko rikkovat tai ainakin sekoittavat koneiston. Kvartsikellojen yksinkertainen ja kestävä suunnittelu tekee niistä erittäin kestäviä koviakin tärähdyksiä vastaan. Kvartsikelloista puhuttaessa tarkoitetaan sillä yleisesti kaikkia patterilla tai akulla toimivia kelloja. Syy miksi näitä kutsutaan kvartsikelloiksi, on niiden toimintaperiaatteen takia, sillä ne seuraavat ajan kulumista kellojen sisällä olevan pienen kvartsikiteen värähtelytaajuutta mittaamalla.


Runkomateriaali

Armeijakellojen materiaaleina käytetään usein erityyppisiä muoveja, kuten resiiniä tai polyuretaania. Materiaaliksi muovi valikoituu sen ollessa hyvin kevyttä ja kestävää. Teräksiset kellot ovat kestävyytensä puolesta teoriassa myös mahdollisia, muttei suositeltavia, niiden ollessa usein painavia ja kovassa käytössä huomattavasti epämukavampia muovisiin verrattuna. Lasikkeen materiaali kelloissa on toinen kriittinen tekijä. Hyvin yleinen ominaisuus huokeammissa kelloissa on se, kuinka niissä on usein jouduttu käyttämään lasikkeena erityyppisiä kirkkaita muoveja kuten resiinilasia. Tämän tyyppiset kirkkaat muovit ajavat asiansa hetkellisesti, mutta muoville tyypillisesti ne naarmuuntuvat valitettavan helposti. Kestävyyttä ja pitkäikäisyyttä ajatellen mineraali- tai safiirilasit ovat huomattavasti kestävämpiä vaihtoehtoja.


Ominaisuudet

Digitaalisissa kelloissa on usein moninaisia ominaisuuksia, mutta näissä on syytä pitää mielessä, että suurempi määrä ominaisuuksia ei automaattisesti tee kellosta parempaa. Ominaisuuksien määrän kasvaessa kellon helppokäyttöisyys voi kärsiä. Tarpeellisimmat ominaisuudet kellolta ovat usein ne yksinkertaisimmat eli herätyskellona käytettävä hälytin, ajastin, sekuntikello sekä taustavalaistu näyttö kellonajan lukemiseen pimeässä. Nämä ominaisuudet ovat onneksi sellaisia, jotka löytyvät lähes poikkeuksetta digitaalisista kelloista.


Valmistaja

Monen valmistajana mallistossa on kelloja, joita voisi armeijaan harkita, mutta vuosikymmenien ajalta Casio on tullut tunnetuksi sen kellojen lyömättömästä hinta-laatusuhteesta ja niiden kestävyydestä. Casion valikoima on äärimmäisen laaja ja sen syövereistä löytyy lukemattomia hyviä vaihtoehtoja, jotka soveltuisivat armeijakelloksi. Valinnan vaikeus on tässä kategoriassa kuitenkin merkittävä haaste, joten esittelemme tässä pääpiirteittäin muutamia valikoituja Casion malleja, jotka soveltuvat loistavasti armeijan riveihin.


Perinteisten ja myös urheilukellojen valikoima on todella laaja, joten me valittiin tähän muutama hyvä tärppi:


Urheilukellot

Garmin Instinct 2

Yhtenä loistavana vaihtoehtona varusmiehen ranteeseen on Garmin Instinct 2. Tämä kello on erittäin kykenevä vaihtoehto armeijan riveihin kuin myös sen jälkeenkin, kellon erinomaisen akunkeston sekä huippu ominaisuuksien ansiosta. Instinct 2 on kellona hyvin monikäyttöinen sen ollessa varsin hyvännäköinen kello arkivarusteena mutta se kestää kuitenkin kovaakin kyytiä urheilun parissa.

Kellosta löytyy kaikkia tarpeellisimmat ominaisuudet mitä varusmies voi palveluksessa tarvita kuten esimerkiksi ajastimet, herätykset ja taustavalaistu näyttö. Suuri osa näistä ominaisuuksista on kuitenkin myös sellaisia, joita kellosta tulee käyttämään myös armeijan ulkopuolella.

Armeijan jälkeen Instinct 2 tarjoaa paljon hyviä ominaisuuksia urheilijalle siitä löytyessä kattavat lajivalikoimat yleisimpiin urheilulajeihin. Garminin käyttöliittymän käyttö on varsin helppoa, selkeää ja intiuitiivista, mikä tekee kellon käytöstä erittäin mielekästä.

Äly- ja urheilukellojen yksit tärkeimmistä ominaisuuksista on pitkä akunkesto. Tällä saralla Garmin ja Instinct 2 onkin erinomaista ykköskastia sillä kellon akunkesto riittää älykellotilassa lähes kuukauden ja ominaisuuksia karsimalla sen voi jopa tuplata.

Instinct 2 -kellomallista löytyy kahta eri rungon kokoa, joiden väliltä voi valita itselleen sopivan. Normaali Instinct 2 malli mittaa 45 millimetriä halkaisijaltaan ja 2s-malli on 40 millimtetriä halkisijaltaan. Pienemmän eli Instinct 2s -mallin akunkesto on aavistuksen lyhyempi normaaliin versioon verratessa.

Instinct 2 on rakenteeltaan varsin kestävä eivätkä pienet kolhut ja iskut tule sitä hetkauttamaan. Vedenpitävyyttä kellolla on 100 metriä / 10 atm eli kello soveltuu hyvin pintauintiin. Painoa kellolle muodostuu vain 52 grammaa. Kellon älyominaisuudet tukevat niin android kuin myös iOS laitteita. Kellon ovh hintahaitari on värityksestä ja versiosta riippuen 369€- 519€


Suunto 5 Peak

Suunto 5 Peak Black SS050726000
-26%
Suunto
Suunto 5 Peak Black SS050726000
199,00 €
148,00 €

Suunnon urheilukellot ovat vuosia olleet erittäin suosittuja niiden loistavan hinta-laatusuhteen ja kestävyyden ansiosta. Hyvänä esimerkkinä näistä on Suunto 5 -urheilukello, joka tarjoaa paljon ominaisuuksia arkeen, urheiluun ja siten myös varusmiehelle kellottamaan kipinävahdin loppua. Kellon tyylikäs ulkoasu, huokea hinta ja vielä näppärät ominaisuudet tekevät siitä erittäin vakavasti otettavan vaihtoehdon.

Kuten olettaa saatta löytyy Suunto 5 -kellosta kaikki kriittisimmät ominaisuudet armeijaan lähtevälle eli hälytykset, ajanotto, pimeässä luettava näyttö ja paljon muuta.

Suunto 5 on varsin kokonaisvaltainen kumppani urheilijalle niin arkeen kuin myös urheiluun. Kello tarjoaa kattavan yli 80 lajin valikoiman ja hyvät ominaisuudet myös urheilusta palautumiseen. Kello tarjoaa paljon informaatiota arjen ympäriltä, kuten stressitasostasi, unen saannistasi ja esimerkiksi hyötyliikunnan määrästä.

Suunto 5 -kellon akunkesto on erittäin riittävä moneen käyttöön. Suunto on luvannut kellolle 7-12 päivää akunkestoa, mutta tämä on tottaka riippuvainen käytössä olevista ominaisuuksista. Urheilun parissa ja tarkkaa GPS:n käyttöä vaativissa aktiviteeteissä akunkesto on tietenkin matalampi, mutta arjessa ja kellon perusominaisuuksia käytettäessä akunkesto ei tule olemaan ongelma.

Kello on luotu kestämään kovaakin höykytystä ja koko Suunto 5 -mallin olemus huokuu sitä. Kellon runko on vahvistettua polyamidia tehden siitä erittäin kestävän ja kevyen. Näyttöä suojaamassa kellossa on käytetty mineraalikristallia. Kellon runko on 46 millimetriä halkaisijaltaan ja kokonaisuudessa kellolle muodostuu painoa vain 66 grammaa. Vedenpitävyyttä kellolla on 50 metriin saakka ja se riittääkin mainiosti uintiin. Ovh kellolle on 199€


Perinteisemmät kellot

Casio Collection F-91W-1YEG

Casio F-91W kello

Casion hintahaitarin alkupäästä löytyy legendaarinen inttikello Casio F-91W-1YEG. Tämä ystäväinen on nauttinut maailmanlaajuisesta suosiota sen huokean hinnan ja kestävyyden ansiosta, eikä ole ihmekään, että se on yksi maailman yleisimmistä kelloista. Kellon ominaisuudet on pidetty minimissä sisältäen vain tarpeellisimmat ja yleisimmin käytetyt, mikä pitää kellon käytettävyyden selkeänä ja simppelinä. Kellon tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluu taustavalaistu näyttö, ajanotto, hälytin sekä tasatunti signaali. Kellon digitaalinen näyttö on helposti luettavissa ja nappia painamalla päälle saatava näytön valaisu tekee siitä helpon luettavan myös pilkkopimeässä. Yksinkertaiset ja simppelit ominaisuudet myös näkyvät kellon pitkässä, jopa seitsemän vuoden patterinkestossa, joten kellosta saa huolettoman ystävän pitkäksi aikaa.

Kellon runko sekä ranneke ovat valmistettu lujasta polyuretaanista, tehden siitä kestävän sekä äärimmäisen kevyen. Kellon rungon leveys on 35,2 mm, korkeus 8,5 mm ja painoa rannekkeen kanssa kellolla on vain 22 grammaa. F-91W -kello onkin äärimmäisen hyvä valinta toiminnalliseen menoon sen solakan kokonsa puolesta. Kellotaulun suojana on käytetty resiinilasia. Kellolle ei ole annettu virallista vedenpitävyysluokkaa, muuta kuin maininnalla ”water resistant”, tarkoittaen että Casio lupaa kellolle vastustuskyvyn vain satunnaisia roiskeita vastaan. F-91W kelloilla on kuitenkin varovaisesta vedenpitävyys luokituksestaan huolimatta uitu ongelmitta vuosikaudet. (Huom! Tämä kuitenkin omalla vastuulla, koska Casio ei tätä suosittele).Casio Collection AE-1200WH-1A

Casio AE-1200WH kello

Casio AE-1200WH-1A on vuosien varrelta luotettavana käyttökellona tunnettu kokonaisuus, jossa yhdistyy vakuuttava määrä ominaisuuksia huokeaan hintaan ja kestävään runkoon. Kivana lisänä AE-1200WH kellon kattaviin ominaisuuksiin kuuluu sen kellotaulun digitaalinen sekä vasemmalta ylhäältä löytyvä analoginen kellonaika. Kellon oikeasta ylälaidasta löytyvä pieni soikion muotoinen näyttö osoittaa päällä olevat ominaisuudet ja tämän alla olevasta maailmankartasta pystyy helposti selaamaan eri aikavyöhykkeiden kellonaikaa. Kellon tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluu taustavalaistu näyttö, sekuntikello, hälytin, tasatuntisignaali, kalenteri, mahdollisuus asettaa kelloon useita eri aikavyöhykkeitä sekä maailmanaika.

AE-1200WH kellon rungon halkaisija on 42 mm ja paksuus on vielä maltillinen 12,5 mm. Polyuretaanista valmistettu runko sekä ranneke takaavat miellyttävän istuvuuden ja painoa kellolle ja rannekkeelle kertyy vaivaiset 39 grammaa, joten sen voi helposti unohtaa olevan ranteessa. Kellotaulun suojana on käytetty resiinilasia. AE-1200WH mallilla on äärimmäisen pitkä, jopa 10 vuoden patterin keston normaalilla CR2025 nappiparistolla. Kello on luokiteltu 10 atm / 100 metrin vedenpitävyys luokkaan, eli sillä voi huoletta uida.Casio W-735H-1BVEF

Casio W-735H-1BVEF kello

Jykevä kumppani Casiolta on heidän digitaalinen W-735H -kello. Mallin tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluu taustavalaistu näyttö, kaksoisaika, sekuntikello, ajastin, sekä äänetön hälytys, joka herättää käyttäjän kellon värinällä. Äänetön hälytys onkin kullanarvoinen ominaisuus tilanteissa, jossa ei halua herättää muita samassa tilassa nukkuvia esimerkiksi noustessa metsäleirillä kipinävahtiin keskellä yötä. W-735H omaa Casio G-Shockeista tutun jämäkän kokonsa ja ulkomuotonsa, kuitenkaan kuulumatta viralliseen G-Shock linjastoon. W-735H kello onkin siis ominaisuuksiltaan ja kestävyydeltään hieman G-Shock -kellojen alapuolella, mutta se on myös huomioitu kellon erittäin kilpailukykyisessä hinnassa. Kellon runko sekä ranneke ovat polyuretaania ja lasikkeena mallissa on käytetty resiinilasia, pitäen hinnan järkevänä.

Kellon rungon halkaisija on armeijakelloille tyypillisen kookas sen ollessa 47 mm ja paksuutta sillä on 16,1 mm, painoa kellolle muodostuu kuitenkin vain noin 50 grammaa tehden siitä äärimmäisen kevyen. Huolettoman kellon yksi tärkeä ominaisuus on sen vedenpitävyys ja W-735H kellolla onkin 10 atm / 100 metrin vedenpitävyysluokitus, joten sillä uskaltaa ongelmitta räpiköidä altaan syvemmässäkin päädyssä. W-735H mallille on luvattu noin 10 vuoden pariston kesto.Casio MRW-200H-1BVEG

Casio MRW-200H-1BVEG kello

MRW-200H-1BVEG kello on yksinkertainen analoginen kokonaisuus, jossa on sukelluskelloista tutut perinteiset ominaisuudet. Kellotaulusta löytyy kello kolmesta helposti luettava viikonpäivä sekä päivämäärä. Kellon muistirengas eli bezel mahdollistaa simppelin ajankulun mittaamisen. Kellotaulun varsinaisten tunti-indeksien alapuolelle on merkattu 24 h tyyppisesti tuntimerkinnät.

Kellon rungon halkaisija on 44,6 mm paksuuden ollessa vain 11,6 mm. Rungolle sekä rannekkeelle kertyy painoa vaivaiset 38 grammaa, tehden siitä mukavan kevyen ranteessa. Kellon viisarit ovat luminoitu eli ne ovat hetken luettavissa myös pilkkopimeässä. Kellolle on luvattu 10 atm / 100 metrin vedenpitävyys eli vedestä ei tarvitse tämä ranteessa huolehtia. MRW-200H -kellolle on luvattu noin kolmen vuoden pariston kesto.Casio G-Shock G-Squad GBD-800-1BER

Casio G-Shock G-Squad GBD-800-1BER kello

Casion G-Shock -linjaston kellojen hinnat alkavat pääasiallisesti sadan euron yläpuolelta, mutta niiden ominaisuudet ja kestävämpi rakenne tekevät tästä investoinnista enemmän kuin kannattavan valinnan. G-Shockeissa käytettävä mineraalilasi on huomattavasti kestävämpi naarmuja ja kolhuja vastaan verrattuna pehmeämpään muoviseen resiinilasikkeeseen. GBD-800 on yksi G-Shock -linjaston alkupään edustaja hintansa puolesta, mutta tämäkin malli sisältää jo uskomattoman määrän ominaisuuksia, joita käyttäjä pystyy hyödyntämään arjessa armeijan ulkopuolellakin. Perinteisten ominaisuuksien kuten sekunttikellon, hälytysten, tasatuntisignaalien ja kaksoisajan lisäksi GBD-800 -mallin Bluetooth-yhdistettävyys tuo käyttäjälle liudan uusia ominaisuuksia. Malli on suunniteltu yhdistelemään urheilukellojen tyypilliset ominaisuudet kuten askelmittarin, poltetut kalorit, monipuoliset harjoittelua tukevat ominaisuudet huokeaan ja äärimmäisen kestävään G-Shockeilta tuttuun pakettiin.

GBD-800 -mallien rannekkeista löytyy normaalia paremmat säätöominaisuudet ja rannekkeet ovat muutenkin äärimmäisen taipuisat ja miellyttävät. Kellon istuvuutta on parannettu rannekkeen ja rungon yhtymäkohtiin sijoitetuilla sovitepaloilla, jotka takaavat napakan ja miellyttävän istuvuuden ranteeseen kovassakin menossa. Rungon halkaisija on 48,6 mm ja korkeutta sillä on 15,5 mm, painoa kellolle muodostuu kuitenkin vain 59 grammaa. Kello on luokiteltu 20 atm / 200 metrin vedenpitävyysluokkaan, tarkoittaen että sillä voi huoletta uida ja kohdata muut arjen pärskeet. Kellolle on luvattu noin kolmen vuoden pariston kesto.Casio G-Shock DW-5600E-1V

Casio G-Shock DW-5600E-1V kello

Yksi Casion ja kellomaailman ikuisista klassikoista on DW-5600 eli tutummin Casion neliö. Yli 30 vuotta lähes muuttumattomana pysynyt malli on edelleen suosittu sen loistavan istuvuuden, helppokäyttöisyyden ja kestävyytensä ansiosta. Casio on yleisesti tunnettu heidän lyömättömästä hinta-laatusuhteestansa ja DW-5600 onkin yksi parhaista esimerkeistä tästä. Kello on varustettu vain tärkeimmillä ominaisuuksilla pitääkseen sen käytön selkeänä ja intuitiivisena. Ominaisuuksiin kuuluu muun muassa ajastin, sekuntikello, herätyskello, sekä taustavalo. Mallille ominaiselta suurelta näytöltä kellonajan lukeminen on helppoa ja kaikki näytöllä esitetty informaatio on selkeästi luettavissa. Painikkeet ovat rungon sisällä suojassa iskuilta ja kellotaulun lasikkeena on käytetty kovaa mineraalilasia.

Kellon halkaisija on 42,8 mm ja korkeutta sillä on 13,4 mm, asettuen kokoluokkaan, joka sopii suurimman osan ranteisiin loistavasti. Kellon linjakas muotoilu, vain 53 gramman paino sekä rannetta halaava olemus tekevät siitä loistavan kumppanin lähes tilanteeseen kuin tilanteeseen myös armeijan ulkopuolella. DW-5600 -mallilla on 20 atm / 200 metrin vedenpitävyys eli sukeltaminen ja uiminen on varsin huoletonta sen kanssa. Kellolle on luvattu noin kahden vuoden pariston kesto.Casio G-SHOCK Perfect Balance Combi with Carbon Core Guard GA-2100-1A1ER

Casio G-SHOCK Perfect Balance Combi with Carbon Core Guard GA-2100-1A1ER kello

Casion muutama vuosi takaperin julkaisema GA-2100 -mallisarja on nopeasti muodostunut uskomattomaksi hittituotteeksi, eikä ole vaikea ymmärtää miksi. Kello yhdistelee upeasti digitaalisen kellon parhaita ominaisuuksia perinteiseen analogiseen helposti luettavaan kellotauluun, kuitenkin tarjoten hyvän kattauksen ominaisuuksia. Kellon ajaton design on kotonaan niin metsässä kuin kaupungillakin, tehden siitä myös varsin monikäyttöisen. Ominaisuuksien puolesta kello on varsin käytännöllinen, kellotaulusta löytyessä kello yhdeksästä viikonpäivä sekä kello neljästä digitaalinen kellonaika. Kello neljässä olevalta näytöltä tapahtuu näppärästi myös kellon eri ominaisuuksien käyttö, joihin kuuluu kaikki tärkeimmät eli muun muassa ajastin, sekuntikello, maailmanaika sekä viisi hälytintä.

Runko tässä mallissa on hiilikuidulla vahvistettua resiiniä, tehden siitä poikkeuksellisen kestävän. Lasikkeena on käytetty kovaa mineraalilasia. Kellon rungon halkaisija on 45,4 mm ja korkeutta sillä on vain 11,8mm, tehden kellosta kokonsa puolesta varsin mukavan. Painoa kellolla on vain 51 grammaa. Kello on luokiteltu 20 atm / 200 metrin vedenpitävyysluokkaan, tehden siitä varman valinnan vesileikkeihin. Kellolle on luvattu noin kolmen vuoden pariston kesto.Valinnanvaikeutta

Vaihtoehtoja armeijakellolle on tuhottomasti ja ymmärrettävästikkin pää saattaa mennä pyörälle eri vaihtoehdoista. Edellä listatuista malleista mikä tahansa tulee varmasti olemaan loistava valinta kestämään kasarmin kommellukset.

Allekirjoittaneen henkilökohtaiset nostot esitellyistä olisivat seuraavat kolme kelloa: DW-5600E sen ollessa vuosien varrelta hyväksi todettu paketti laatua järkevään hintaan, jolla on vielä suuri todennäköisyys kestää seuraavalle sukupolvelle. F-91W sen äärimmäisen huokean hinnan, järkevän koon ja yksinkertaisuuden takia. Viimeisenä muttei vähäisimpänä GBD-800 sen sisältäessä rutkasti ominaisuuksia G-Shockilta tutussa kookkaassa ja kestävässä kokonaisuudessa.Selaa tuotteita

Casio G-Shock G-Squad GBD-800-1BER
-38%
Casio
Casio G-Shock G-Squad GBD-800-1BER
159,00 €
98,00 €
Casio G-Shock DW-5600E-1V
-27%
Casio
Casio G-Shock DW-5600E-1V
129,00 €
94,00 €
Casio W-735H-1BVEF
Casio
Casio W-735H-1BVEF
69,00 €
55,00 €