Oris Diver Sixty-Five on vintage-henkinen sukelluskello joka julkaistiin vuoden 2015 Baselworldissa. Sen vuonna 1965 julkaistu alkuperäismalli oli yhtiön ensimmäinen koskaan valmistama sukelluskello, ja siitä tuli yksi Oriksen ikonisimmista malleista. Malliston suosio ei ollut ehtinyt hiipua 50 vuodessakaan, sillä uudelleenjulkaisu oli erittäin suosittu, ja yksi tuolloisten messujen suurista puheenaiheista.

Alkuperäisessä Sixty-Fivessä oli malleista riippuen Oriksen omat käsin vedettävät Calibre 654 tai 484. Molemmissa oli 17 jalokiveä 46 tunnin käyntivaralla. Koneisto värähteli 18 000 kertaa tunnissa. Koneistoa kellossa suojasi akryylista valmistettu Plexiglas -lasike.

Kuten kuvista näkee, pieniä design-elementtejä oli myös päivitetty, esimerkiksi bezelin kello 12 vaihdettiin ympyrästä kolmioksi, ja päivyri siirrettiin kello kolmesta kello kuuteen.

Tekniset ominaisuudet

Kellossa on ruostumatonta terästä oleva runko ja 100 metrin vesitiiviys. Tässä tulee ehkä kellon suurin heikkous, sillä se on nimellisesti sukelluskello, mutta vain 100 metrin vesitiiviydellä. Nykyään, jolloin jo muutaman sadan euronkin entry-level suklarit yltävät 200-300 metrin vesitiiviyteen, ei 100 metriä yksinkertaisesti ole riittävä luku.

Tämä heikkous pätee kuitenkin vain paperilla tarkasteltaessa, sillä harva ammattisukeltaja muutenkaan menisi tämäntyyppisellä kellolla oikeasti veteen. Vakavampiin vesileikkeihin kelloa etsivälle Oriksella on esimerkiksi erinomainen Aquis-mallisto. Itse sen sijaan ajattelen että Oris Diver Sixty-Five on enemmänkin sukelluskello tyyliltään, ei ominaisuuksiltaan.

Koneistona kellossa on Oris Calibre 733, joka perustuu Sellitan luotettavaan SW200-1 -automaattikoneistoon. Koneistossa on 26 jalokiveä ja 38 tunnin käyntivara hacking-ominaisuudella ja 28 800 värähtelyllä tunnissa. Koneisto on siis kokenut käyntivaraa lukuun ottamatta huomattavan parannuksen alkuperäismalliin verrattuna.

Mitat ja ulkonäkö

Oris Diver Sixty-Fiven vahvin osa-alue ja ehdoton myyntivaltti on sen ulkonäkö. Sen yksinkertainen taulu sekä patinoiduiksi värjätyt indeksit tuovat kelloon eräänlaista vanhanajan eleganssia. Kello päivitettiin alkuperäisestä 36 millimetristä 40 millimetrin, mikä tekee kellosta monipuolisen sekä helposti lähestyttävän.

Kellossa on yksisuuntainen 60 klikkausta kierrossa saavuttava bezel, ja luja safiirilasi. Sen selkeät osoittimet tekevät kellosta helposti luettavan. Sixty-Five on yksi Oriksen suosituimpia malleja, ja siitä on valmistettu kymmeniä eri variaatioita eri rannekkeilla, valmistusmateriaaleilla sekä väriyhdistelmillä, kuten tämä upea valikoimassamme oleva kronografiversio.

Tiivistelmä

Jo neljän vuoden ikään ehtinyt uudelleensuunniteltu Oris Diver Sixty Five nauttii edelleen suurta suosiota kellomaailmassa, ja on erinomainen esimerkki onnistuneesta remasteroinnista, jossa on kyetty säilyttämään esikuvan konstailematon ja ajaton design yhdistettynä moderniin teknologiaan. Muutamilla nokkelilla materiaalivalinnoilla Oris onnistui pitämään tämän kellomalliston hintalapun mahdollisimman pienenä, ja pysyy uskollisena vanhalle motolleen pyrkiä valmistamaan sveitsiläisiä luksuskelloja mahdollisimman kilpailukykyisillä hinnoilla.