Alkujuurilla

Oriksen tarina alkoi vuonna 1904, kun kaverukset Paul Cattin ja Georges Christian perustivat kellopajan Hölsteinin kylään Sveitsissä. He nimesivät yhtiönsä kylän lähellä virtaavan puron mukaan. Ajalle tyypillisesti he valmistivat ensin ainoastaan taskukelloja. Kun Oris aloitti ensimmäisten rannekellojensa valmistuksen vuonna 1925, yhtiöllä oli jo yhteensä viisi tehdasta lähialueilla.

Vuonna 1938 julkaistiin Oriksen ensimmäinen pilottikello ja samalla yksi yhtiön ikonisimmista kelloista, Oris Big Crown. Nimi tulee kellon suuresta kruunusta, joka tehtiin helpottamaan lentäjiä kellojensa säätämisessä nahkahanskat kädessä.

Toisen maailmansodan aikana ulkomaankauppa heikkeni huomattavasti, ja Oris rupesi valmistamaan herätyskelloja pitääkseen itsensä hengissä. Sodan loputtua Oris jatkaa laajenemistaan, ja yhtiö rupesi jo järjestämään bussikyytejä töihin kauempaa tuleville työntekijöilleen.

Kiihtyvää kasvua

Vuosi 1952 oli Orikselle merkittävä, sillä silloin yhtiö valmisti ensimmäisen automaattikellonsa. Koneistona siinä oli Oriksen kelloseppien oma luomus, Calibre 601. Vuonna 1965 Oris kastoi varpaansa rantaveteen ensimmäisellä sukeltajankellollaan, kuuluisalla Oris Divers Sixty-Five:llä.

Kaksi vuotta myöhemmin Oris saavutti tärkeän virstanpylvään, kun se sai ensimmäisen kronometri sertifioinnin yhtiön historiassa Calibre 652 -koneistolleen. 60-luvun loppuun mennessä Oris kuului jo maailman 10 suurimman kellonvalmistajien joukkoon, ja valmisti jopa 1,2 miljoonaa kelloa vuodessa 800 työntekijän voimin.

Mutkia matkassa

Onni ei kuitenkaan jatkunut loputtomiin, sillä 70-luvun Kvartsivallankumous verotti pahasti Sveitsin kelloalaa, eikä Oriskaan säästynyt. Työntekijät vähenivät miltei tuhannesta vain alle viiteenkymmeneen, ja yhtiön tuho oli vain hiuskarvan varassa.

Selvittyään kriisistä niukasti Oriksesta tuli taas itsenäinen kellovalmistaja vuonna 1982, kun se osti itsensä ulos Swatch Groupista, jossa se ehti olla noin kymmenen vuoden ajan. Uudistettu johtoporras päätti hylätä kvartsikoneistojen valmistamisen kokonaan ja määrätä, että Oris pitäytyy ainoastaan mekaanisissa kelloissa.

Uusi yritys huipulle

80-luvun puolivälissä Oris määritti itselleen uudistetun vision, se haluaa tulla globaaliksi huippuritykseksi kohtuuhintaisissa mekaanisissa kelloissa. Tätä eräänlaista uudelleenheräämistä symboloi vuonna 1988 julkaistu Oriksen ensimmäinen herätysominaisuudella varustettu rannekello.

Vuonna 1996 yhtiö julkaisi ensimmiäisen yhtiökumppanuuden musiikillisissa merkeissä, kun se oli Britannialaisen London Jazz Festivalin pääsponsori vuonna 1996, jonka kunniaksi se julkaisi oman kellonsakin.

Oriksen yhteys jazziin syveni entisestään, kun vuonna 2001 se julkaisi jazz-artisti Miles Davisin muistolle omistetun suorakulmaisen kellomallin, joka tunnetaan nykyään harrastajien keskuudessa lempinimellä “Oris Miles".

Vuonna 2004 Oris juhli satavuotissyntymäpäiviään, ja sen kunniaksi se julkaisi juhlaversiot yhtiön kahdesta tunnetusta mallistaan, World Timer Atelier -rannekellosta ja ikonisesta sota-ajan herätyskellostaan.

Sen jälkeen Oriksella on ollut useita onnistuneita kumppanuusprojekteja mm. Williams -formulatallin, vapaasukeltaja Carlos Costen ja taiteilija Liu Bolinin kanssa. Yhtiö on myös tehnyt yhteistyötä Australian Marine Conversation Society:n kanssa ja julkaissut oman kellomallinsa Suuren valliriutan suojelemiseksi.

Vuonna 2014 Oris valmisti satakymmenvuotissyntymäpäivänsä kunniaksi taas täysin omalla tehtaalla tuotetun koneiston, nokkelasti nimetyn Calibre 110:n. Tämä oli Oriksen ensimäinen kokonaan itse valmistettu koneisto 35 vuoteen, sillä yhtiö oli 80-luvulta lähtien käyttänyt omalla tehtaalla modifioituja ja paranneltuja Sellitoja.

Uusi koneisto oli kymmenen vuoden valmistelun ja suunnittelun tulos, jossa keskityttiin erityisesti koneiston käytännön ominaisuuksiin ja toimivuuteen, ja siinä oli jopa 10 päivän käyntivara. Siitä lähtien Oris on jatkanut koneistonsa parantelua ja päivittämistä, mutta käyttää silti myös modifiotuja Sellitoja joissain kelloissaan pyrkimyksenä pitää kellojensa hinnat mahdollisimman saavutettavana.

Voisi sanoa, että 80-luvun visio kutakuinkin toteutui, sillä nykyään Oris on yksi johtavia kohtuuhintaisten automaatti- ja mekaanisten kellojen valmistajia maailmassa, ja se tunnetaan erinomaisesta hinta-laatusuhteestaan.