Kulta ja hopea eivät ole ainoat vaihtoehdot mitä vihkisormuksen materiaaleihin tulee. Tutustu eri jalometalleihin ja löydä oma suosikkisi.

Jos mietit sormusostoksilla ainoastaan sitä millaisen kiven koruusi haluat, on kuin valitsisit kakun pelkästään sen kuorutksen perusteella. Timantti ehkä on se osa sormuksestasi, joka ensimmäisenä kiinnittää huomion, mutta yhtälailla korun metalilla on merkitystä lopullisen lookin kannalta.

Kihla- ja vihkisormusten materiaalit

Osuuko valintasi perinteisempään jalometalliin kuten kultaan tai hopeaan, vai haluatko kenties koruusi jotain aivan muuta? Tutustu vaihtoehtoihisi ennen kuin valitset, saatat löytää uuden suosikin.

Platina

Platina oli suosittu korumetallina aina 1900-luvun alkupuolelle, kunnes se poistettiin korumetallimarkkinoilta kun sitä tarvittiin maailmansotien aikaan armeijan käyttöön. Kyse on siis kauniisti kiiltävästä ja hohtavasta, mutta myös hyvin kestävästä metallista kuten sen historiasta voit päätellä. Viimeisen parin vuosikymmenen aikana platina on keränyt jälleen suosiota myös sormusmateriaalina.

Ulkomuoto: Platinalle on ominaista pehmeä vaalea hohde. Tiesitkö että platina on kultaa harvinaisempi jalometalli? Materiaalina platina on myös kultaa raskaampi (jopa 40% jos vertaat sitä 14K kultaan), eikä se ole altis hapettumiselle.

Huoltaminen: Vuosien varrella platina saattaa kulua ja hieman naarmuuntua käytössä. Koruseppäsi voi kuitenkin kiilottaa ja hioa sormuksen pintaa niin että näkyvät naarmut saa pois ja metallin kiilto palaa.

Tiesitkö… Kultaa louhitaan vuosittain jopa 14 kertaa enemmän kuin platinaa, kyseessä siis todella on hyvin arvokas metalli joka näkyy myös sen hinnassa. Suurin osa platina-louhoksista sijaitsee Etelä Afrikassa, josta noin 80% metallista on peräisin.


Kulta

Kulta on aina ollut klassikko mitä tulee kihla- ja vihkisormusmateriaaleihin. Lämpöä huokuva keltakulta, punertava ruusukulta ja viileä valkokulta ovat kukin rakastettuja ajattomia vaihtoehtoja.

Ulkomuoto: Kullan väriin vaikuttaa siihen sekoitetut muut jalometallit. On olemassa satoja eri blendejä, mutta alle olemme keränneet ne kaikista suosituimmat:

  • keltakulta: Puhdas kulta + hieman hopeaa + hieman kuparia tuomaan sävyyn lämpöä
  • valkokulta: Puhdas kulta + palladium + hopea tai nikkeli, kupari ja sinkki
  • viherkulta: todellisuudessa kellertävän kultainen ulkomuoto. Puhdas kulta + hopea
  • punakulta ja ruusukulta: puhdaskulta + kupari. Mitä enemmän kuparia, sen punaisempi sävy.

Huoltaminen: Kiillottaminen kiiloitusliinalla tuo kiillon takaisin


Sterling-hopea

Sterling-hopeaa on aina arvostettu, ja yhteen aikaan se miellettiin jopa kultaa arvokkaammaksi. Nykyään se on yksi edullisimmista jalometalleista. Sterling on sekoite jossa on puhtaan hopean lisäksi joko kuparia tai muuta metallia joka tekee seoksesta kestävämmän. Vaikka se onkin puhdasta hopeaa kovempi materiaali, se on suhteessa muihin metalleihin pehmeä materiaali.

Ulkomuoto: Sterling voi vaihdella sävyltään kirkkaan vaaleasta harmaampiin väreihin. Pinta voidaan työstää mattana tai kiiltona.

Huolto: Hopea tummuu, joten sen säilyttämiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Pidä sormustasi kuivassa paikassa, esim. korupussissa.


Koboltti

Valkoista hohtava metalliseos kehiteltiin alunperin lääketieteellisen- ja avaruusteollisuuden tarpeisiin. Tämä modernimpi hääkorumetallivaihtoehto on jopa neljä kertaa platinaa kestävämpi metalli, koboltti-korun elinkaari on siis hyvin pitkä.

Ulkomuoto: Kobollti on kylmän sävyinen valkoinen metalli, joka muistuttaa ulkomuodoltaan melko paljon platinaa.

Huolto: Koboltti ei naarmuunnu materiaalina helposti. Tätä metallia on myös helppo jälkeen päin muovata, mikäli korun kokoa pitää esim. pienentää tai suurentää.


Ruostumaton teräs

Ei ehkä perinteinen vaihtoehto ollenkaan, mutta on monta syytä miksi voisi harkita ruostumatonta terästä hääkorun materiaaliksi. Tämä on materiaali joka on vahva, kestää kulutusta eikä materiaalin hinnat ole taivaissa.

Ulkomoto: Kiiltävä, mutta maanläheinen materiaali miellyttää monen hieman modernimpaa lookkia kaipaavan silmää. Teräksen pinnan voi hioa maun mukaan puhtaan kiiltäväksi tai matta pintaiseksi.

Huolto: helppo huoltaa pesemällä tiskinpesuaineella, vedellä ja kuivaamalla pehmeällä pyyhkeellä.


Titaani

Alunperin teollisuudessa suosittu titaani on nostanut päätään myös hääkorumallistojen puolella- etenkin miesten koruissa. Tämä johtuu pitkälti titaanin ultra-kevyestä olomuodossa, joka miellyttää etenkin heitä jotka eivät ole ennen koruja käyttäneet.

Ulkomuoto: Mustia, harmaita ja hopean sävyjä riippuen hionnasta

Huolto: Titaani on hyvin kestävä metalli, jota on melkein mahdotonta naarmutta. Huom! Titaanikoruja ei voida jälkeen päin muovailla koon suhteen.