Tiivis historiakatsaus

Seiko Marinemaster -saaga sai alkunsa vuonna 1968, kun Seiko julkaisi 6159:n, yhtiön legendaarisen kulttimaineeseen nousseen suklarin. Seuraavaksi hypätään kellokehityksessä miltei 40 vuoden päähän, 2000-luvun alkuun, jolloin yhtiö julkaisi Seiko Marinemaster 300 (SBDX001):n, joka oli eräänlainen oodi tälle varhaiselle klassikkosuklari 6159:lle. Se oli nimensä mukaisesti vesitiivis 300 metriin asti, ja erittäin suosittu malli sukellusfanien keskuudessa.

Viime vuonna Seiko julkaisi uuden Baby Marinemaster -malliston, jonka kellot ovat nimensäkin mukaisesti eräänlaisia “pikkuveljiä” Marine Masterille ja 6159:lle. “Marine Master” -teksti kellotaulussa oli vain vaihtunut Prospex-leimaan, mutta laatu pysyi samana.

Ensimmäisenä Seiko Prospex Modern Re-interpretation of 1968 Automatic Diver’s (SPB077) klassisen tylikkäänä mustana versiona ja toisena Great Blue Hole Special Edition (SPB083) vangitsevan upealla sinisellä sunburst-kellotaululla. Kellon värimaailman inspiraationa toimi Belizen edustalla oleva maailmankuulu sukelluskohde Great Blue Hole.

SPB097 ja SPB105 - uusia täydennyksiä mallistoon

Vain muutamia viikkoja sitten Seiko julkaisi uusia variantteja vuoden 2018 Baselworldin tulokkaalle Seiko Prospex Diver 200m SPB077J1:lle.

Poikkeuksellisesti tämän päivän puheenaihe Seiko Prospex “Twilight Blue” SPB097 Special Edition julkaistiin ainoastaan USA:n ja Euroopan markkinoille, mikä oli harvinainen veto Seikolta, jolla on aiemmin ollut taipumusta helliä enemmän juuri Japanin ja Aasian markkinoita.

Tämän kellon suurin uutuus löytyy sen nimestäkin, nimittäin uusi “Twilight Blue” -väri taulussa. Tämä on merkittävää siksi, että kyseistä sinisen sävyä ei olla aiemmin Seikolta nähty, joten kyseessä on esteettisessä mielessä varsin uraauurtava malli.

Tämän värisävyn on kerrottu saaneen inspiraationsa Maltan saaren auringonlaskusta, mikä tuntuu hieman kaukaa haetulta esikuvalta ottaen huomioon, ettei Seikolla ole mitään yhteistä saaren kanssa. Siihen saakka kunnes käyn itse Maltalla, täytynee vain uskoa Seikoa.

Bezelissä on myös mielenkiintoinen tummansinisen ja oranssin väriyhdistelmä. Tätä samaa yhteispeliä hyödynnetään koko kellon ulkoasussa, kuten oransseista tunti-indekseistä ja sekuntiviisarista näkyy.

Toisena täydennyksenä tulee Seiko Prospex Special Edition SPB105J1 Baby Marinemaster. Siinä on upea metsänvihreä taulu mustan bezelin kera.

SPB105

Teknisten ominaisuuksien osalta kello on pitkälti samaa kauraa kuin sisarmallinsa SPB097J1. Niistä molemmista löytyy 200 metrin vesitiiviys, erikoiskova ruostumatonta terästä oleva runko sekä safiirilasi. Koneistona kelloissa on Seikon keskikastin kellojen vakiomylly, aina yhtä luotettava 23-jalokivinen 6R15.

Löydät Twilight Blue Special Editionin ja useat muut jutussa mainitut kellot täältä.