Seiko aloitti sukelluskellojen valmistuksen onnistuneiden Tokion olympialaisten jälkeen vuonna 1965. Yhtiön esikoissukelluskello oli Seiko 6217-8001, joka vesitiiviys oli vain 150 metriä. Seiko kuitenkin oppi tehdessä nopeasti, ja vain kolmen vuoden kuluttua vuonna 1968 yhtiö sai tuplattua vesitiiviyden 300 metriin, lukuun joka on vielä 50 vuotta myöhemminkin varsin kunnioitettava virstanpylväs sukelluskellojen keskuudessa.

Syvänmeren kilpajuoksu

70-luvulla koko sukelluskelloalaa vaivasi ongelma, että käytettäessä kelloja ammattimaiseen saturaatiosukellukseen kellon sisäisiin rakenteisiin tunkeutui heliumia tasaamaan kellon sisäinen paine meren paineen kanssa. Sukeltajien noustessa takaisin pintaan helium ei enää kyennyt poistumaan kellosta tarpeeksi nopeasti, ja pamautti kellosta etulasin irti.

Muiden kellovalmistajien etsiessä kuumeisesti tapaa vapauttaa helium kellosta tarpeeksi nopeasti, Seikon näkökulma pulmaan oli estää heliumin pääsy kelloon tyystin. Tämä epätavallinen lähestymistapa kantoi hedelmää, kun Seiko löysi ratkaisun erikoisvalmisteisen tiivisteen ja uudelleensuunnitellun titaanirungon muodossa.

Tunan synty

Ensimmäistä kertaa tätä teknologiaa hyödynnettiin Seikon vuonna 1975 julkaisemassa 6159-7010 -mallissa, tai fanien kesken “Grandfather Tuna”:ssa. 6159 oli monin tavoin uraauurtava sukelluskello. Sen saavutuksiin kuuluvat mm. Seikon ensimmäinen 600 metrin vesitiiviyden saavuttanut kello tai ensimmäinen kaksikerroksisella muotoilulla varustettu kello äärimmäisen iskunkestävyyskyvyn saavuttamiseksi.

Juuri tämä omintakeinen muotoilu oli se syy, miksi fanit myöhemmin nimesivät 6159:n ja kaikki sen jälkeläiset Tuna-johteisilla nimillä. Puhuimme toisessa artikkelissamme yksityiskohtaisemmin eri Seiko-mallien lempinimistä. Kuten artikkelissa mainitaan, Tuna ei ole mikään Seikon virallinen mallisto, vaan lempinimi kirjavalle joukolle eri aikoina julkaistuja kelloja, jotka muistuttavat toisiaan ulkoisesti.

Sukupuu laajenee

Seuraava merkittävä Tuna löytyy 70-luvun lopulta, nimittäin vuonna 1978 julkaistu Golden Tuna (7549-7009). Siinä oli aikansa kehittynein kvartsikoneisto Seiko 7549, jossa oli peräti viisi jalokiveä. Lempinimi tulee kellon titaaninitridiverhoilusta, joka antoi kellon rungolle sen kullanvärisen sävyn.

Selvyyden vuoksi tulee todeta, että 80-luvun lopulla tuotettiin toinenkin malli Golden Tunaa (7C46-7008), joka saavutti nyt jo 1000 metrin vesitiiviyden, mutta koska sen ulkonäkö pysyi muuttumattomana, sen lempinimi päätettiin pitää samana.

Seuraavana vuorossa tulee vuonna 1989 julkaistu melkein kokonaan musta Darth Tuna (7C46-0AA0). Sen lempinimi tulee kellossa käytetystä nanokomposiittiverhoilusta, joka antoi kellolle sen mustan värin. Tämä kauttaaltaan musta mohkäle kirvoitti harrastajien keskuudessa myös toisen lempinimen, “hockey puck” eli kiekko.

Kookkaita vonkaleita

On todettava, että Tunat olivat (ja ovat edelleen) todella suuria kelloja. Grandfather Tunan halkaisija oli päätähuimaavat 51mm kun taas Golden Tunaa kavennettiin “ainoastaan” 49 millimetriin. Syy tälle oli, että Tuna on sarja, jonka kellot edustavat Seikon sukelluskellojen ammattimaisinta siipeä, joten niiden tulee kestää äärimmäisiä määriä painetta. Siispä kellon mitat tulevat vasta suorituskyvyn jälkeen.

Tunasta on tehty niin paljon eri malleja, variaatioita ja juhlaversioita, että siitä saisi kirjoitettua todellisen magnum opuksen. Säästääkseni kuitenkin kaikkien aikaa esittelen yksityiskohtaisemmin enää vuonna 2009 julkaistun Seiko SBDX011:n, tai Emperor Tunan. Ulkonäöllisesti se näyttää pitkälti samalta kuin Darth Tuna, yhtenä pienistä eroista vain, että tauluun oli ilmestynyt “Marinemaster”-teksti, Seikon eräänlainen edeltäjä Prospex-sarjalle.

Yksi asia joka Emperor Tunan teknisiä ominaisuuksia tarkasteltaessa pistää silmään on sen koko. Se on isojenkin kellojen keskuudessa jättiläinen. 51.9mm leveä ja hulppeat 17.2mm paksu, jopa millimetrin erolla toisiksi paksuimpaan Tunaan. Mitä Emperor Tunaan tulee, vertauskuva jääkiekosta ei missään nimessä ole liioiteltu.

Värikäs tarina

Kuten tästä kaikesta huomaa, Tuna on lempinimi jolta ei historiaa ja perinteitä puutu. Vuosikymmenten kuluessa sen tyylit ja materiaalit ovat vaihdelleet paljonkin, mutta Seikon horjumaton laatu löytyy mallista kuin mallista. Löydät kaikki suomesta saatavilla olevat Tuna-kellot verkkokaupastamme, ehdottomana kruununjalokivenä tämä 800 kappaleen keräilyharvinaisuus, Seiko Tuna S23527J1 Rose Gold Limited Edition