Miellyttääkö silmääsi eniten kruunuistutus, tynnyri-istutus, uraistutus tai kenties sittenkin raeistutus? Entä mikä on Halo-sormus?

Korusuunnittelijalla on käytettävissään lukuisia eri tekniikoita, joilla jalokivet voi kiinnittää sormukseen. Istutustyyleillä on paljon vaikutusta vihkisormuksen ulkomuotoon ja tyyliin. Tyylin lisäksi kannattaa myös harkita istutustavan vaikutusta sormuksen arkikäyttöön. Ulkonevat timantit ovat kauniita, mutta jäävät pukeutuessa helpommin kiinni esim. neuleisiin ja sukkahousuihin. Tässä oppaassa esittelemme yleisimmät jalokivien istutustekniikat.

Tynnyri-istutus (engl. Bezel)

Kohinoor timanttisormus tynnyri-istutuksella

Tynnyri-istutus on umpinainen kehäistutus, jossa jalokivi on upotettu siten että siitä näkyy vain kiven laki. Kehä voi olla ohut- tai paksuseinäinen ja upotuksen syvyys vaihdella.

Käytännölisen tynnyri-istutuksesta tekee se, ettei siinä ole teräviä kulmia, kuten esimerkiksi kruunuistutuksissa. Istutustekniikka suojelee kiven kulmia kolhuilta, ja pitää sen tiukasti paikoillaan. Tämä tyyli on hyvä valinta etenkin henkilölle, jolla on aktiivinen elämäntyyli.


Kruunuistutus (engl. Prong)


Timanttisormuksissa kruunuistutus on ehkä yksi perinteikkäimmistä ja suosituimmista kihla- ja vihkisormuksissa käytetyistä istutustyyleistä. Sillä saadaan tuotua timantti kauniisti esille ja paljastettua suurin mahdollinen osa säihkyvän korukiven pinta-alasta. Tässä istutustyylissä timantti on kiinnitetty sormukseen pienien metallipiikkien avulla, jotka pitävät timantin tukevasti paikoillaan. Koska kruunuistutuksessa on jätetty esille enemmän pintaa, pääsee korukivi säihkymään entistä runsaammin valossa.

Kruunuistutukessa kannattaa ottaa huomioon, että istutuksen piikit saattavat jäädä kiinni vaatteisiin ja esim. rikkovat sukkahousut helposti. Istutus on hieman hauraampi, kuin esim tynnyri-istutus, ja siksi kruunuistutus kannattaakin käydä checkaamassa kultasepällä tasaisin aikavälein niin että tarvittaessa istutusta voidaan korjata ja vahvistaa.

Uraistutus (engl. Channel)

 uraistutus sormuksessa

Uraistutuksessa kivet ovat nimensä mukaisesti kiinnitettyinä sormukseen kaiverrettuun uraan. Tekniikkaa suositaan etenkin, jos sormuksessa halutaan käyttää useampaa pientä korukiveä. Tämä istutus tyyli mahdollistaa kivien istuttamisen hyvin lähelle toisiaan, kauniisti säkenöivään riviin.

Raeistutus (engl. Flush)

Lykka timanttisormus raeistutuksella

Raeistutusta käytetään kuten uraistutusta sormuksissa, joissa on useampia pieniä kiviä.  Tässä tekniikassa kivet ovat kiinnitetty sormuksen runkoon porattuihin pieniin reikiin. Tällä tekniikalla voidaan peittää jopa koko sormuksen pinta-ala säihkyvällä Pavé-tyylisellä timanttipeitteellä.

Halo-sormus (engl. Halo)

Halo-sormuksissa hyödynnetään kahta tai useampaa eri kiinnitystekniikka timanttien istuttamiseen. Suurempi kivi keskellä on usein kiinnitetty sormukseen tynnyri-istutuksella tai kruunuistutuksella, kun taas pienemmät kivet sen ympärillä on kiinnitetty ura- tai raeistutuksella. Useamman kiinnitystekniikan yhdistely antaa korun muotoilijalle mahdollisuuden monipuoliseen korusuunnitteluun, missä voidaan myös yhdistää eri jalokiviä ja hionta-tyylejä.




Kaipaatko lisää vinkkejä sormuksen valintaan?

Jos kaipaat lisää vinkkejä ja ideoita sormuksen ostoon, suosittelemme tutustumaan meidän kattavaan kihlasormuksen osto-oppaaseen sekä jattoman sormuksen valinta vinkkeihin! Tilaa sormukset nopealla toimituksella ja ilmaisella kaiverruksella Keskisen Kellon verkkokaupasta!