Arkeni pyörii vahvasti liikunnan ympärillä, sillä päivät täyttyvät nopeasti crossfitistä, salitreeneistä ja juoksulenkeistä. Työmatkanikin, vaikkakin vain kilometrin mittainen, on osa aktiivista elämäntyyliäni. Nautin tästä lyhyestä siirtymästä kodin ja työn välillä kävellen, sillä se toimii samalla pienenä hengähdyshetkenä päivän keskellä.
Olen käyttänyt eri tilanteissa vaihdellen nappi- ja sankakuulokkeita. Nappikuulokkeet ovat huomaamattomat, helpot kantaa mukana ja ne sujahtavat vaivattomasti talvisin pipon ja kesäisin lippiksen alle. Sankakuulokkeet puolestaan tarjoavat vaikuttavamman äänimaailman ja paremman äänieristyksen ulkomaailmasta. Molemmilla on ollut oma paikkansa ja käyttökohteensa, mutta olen pitkään etsinyt kuulokkeita, jotka eivät sulkisi minua täysin ympäristöstä, mutta mahdollistaisivat silti musiikin ja podcastien kuuntelun liikkeellä ollessani.
Kun sain käsiini Suunto Wing -kuulokkeet, olin utelias, voisivatko ne olla juuri se täydellinen yhdistelmä turvallisuutta ja mukavuutta.
Suunto Wing -kuulokkeet jakavat teknisen perustan Suunto Sonic -mallin kanssa: äänenlaatu, akunkesto ja käyttömukavuus ovat pitkälti samanlaiset. Käytännön kokemukset Wingistä ovat siis hyvin suoraan sovellettavissa myös Sonic-kuulokkeita harkitseville. Mallien merkittävimmät erot liittyvät lisäominaisuuksiin: Suunto Wingissä on turvallisuutta parantavat LED-valot sekä mukana toimitettava varavirtalähde, joita Sonic-mallissa ei ole. Näiden yksityiskohtien lisäksi käyttökokemus on molemmissa malleissa hyvin samankaltainen.
Ensituntuma – kevyt ja huomaamaton

Ensimmäinen asia, jonka kuulokkeista huomasin, oli niiden fyysinen keveys. Ne tuntuvat kädessä kevyiltä ja joustavilta, mikä näkyy myös käyttömukavuudessa. Ne asettuvat korvien yläpuolelle jättäen korvakäytävän avoimeksi, mikä tuntuu yllättävän luonnolliselta. Ei painetta korvissa, ei tunkkaista tunnetta, vain kevyt ja huomaamaton istuvuus.
Jo ensimmäisellä käyttökerralla kuulokkeet tuntuivat niin miellyttäviltä, että ne saattoi nopeasti unohtaa olevan päässä. Mukavuus on kuulokkeissa erittäin tärkeä asia, sillä en halua niiden häiritsevän treenejä. Ensimmäisellä juoksulenkillä mietin, tuntuuko niskan takana kulkeva sanka häiritsevältä. Aluksi olin siitä hieman tietoinen, mutta muutaman käyttökerran jälkeen siihen ei enää kiinnittänyt huomiota. Ainoastaan pipon kanssa sanka voi joskus tuntua hieman epämukavalta, mutta muuten istuvuus on erinomainen.
Wing-mallissa on hauskana ominaisuutena pieni mutta käytännöllinen toiminto, nimittäin kuulokkeisiin integroidut LED-valot. Valot tuovat mukavasti lisänäkyvyyttä erityisesti syksyn ja talven pimeillä lenkeillä, lisäten turvallisuutta ilman, että kuulokkeiden keveys tai mukavuus kärsii.
Äänenlaatu – toimiva, mutta kehitykselle on tilaa
Olin kuullut kokemuksia luujohdekuulokkeiden äänenlaadusta monilta eri tahoilta, joten minulla oli jonkinlainen ennakkokäsitys mitä odottaa. Luujohdekuulokkeiden yleiseksi ominaisuudeksi voidaan sanoa, että niiden äänenlaatu on poikkeuksetta jokseenkin samea. Toistaiseksi äänen johtaminen leukaluiden kautta värinän avulla ei mahdollista yhtä kirkasta ja terävää äänentoistoa kuin perinteiset, elementeillä varustetut nappi- tai sankakuulokkeet. Musiikista ja äänikirjoista pystyy kyllä nauttimaan oikein hyvin, mutta on hyvä tiedostaa, ettei äänenlaatu ole luujohdekuulokkeiden erityinen myyntivaltti.
Liikenteen äänet – uhka vai mahdollisuus?

Ulkoillessa turvallisuus on hyvin tärkeää. Kuulokkeiden avoin rakenne mahdollistaa sen, että liikenteen äänet, linnunlaulu ja ympäristön tapahtumat kuuluvat selkeästi. Tämä on täydellistä silloin, kun juoksen kaupungin kaduilla tai kävelen työmatkoja vilkkaiden risteysten läpi.
Mutta kuten kaikessa, tässäkin on pieni kompromissi. Vilkkaassa liikenteessä huomasin että musiikki saattaa ajoittain hukkua taustamelun sekaan. Podcastien kuuntelussa tämä voi tarkoittaa sitä, että puhujan tärkeä pointti menee ohi, kun vastaantulevien työmatkalaisten puheensorina tai liikenteen melu nousee liian kovaksi. Tämä ei sinänsä ole yllättävää, mutta se vaatii välillä äänenvoimakkuuden hienosäätöä, jotta kuuntelukokemus pysyy miellyttävänä.
Suunto Wing -kuulokkeita käyttäessäni huomasin, kuinka paljon tavallisilla nappikuulokkeilla olen vaipunut omaan "kuplaani" musiikkia kuunnellessani. Tämä mukava, seesteinen kupla on kyllä mahdollistanut musiikin ja podcastien ottavan pääroolin senhetkisessä äänimaailmassa, mutta moni tärkeä asia on jäänyt täysin huomaamatta, kuten takaa tulevat pyöräilijät tai kaupungin keskellä vauhdilla puikkelehtivat ruokalähetit. Luujohdekuulokkeilla huomasin, että nämä ovat varsin helppo havaita, ja äkilliset sydämentykytykset pyöräilijän yllättävissä ohituksissa ovat jääneet pois.
Salitreeni – toimivatko ne myös sisätiloissa?
Kun siirrytään sisätiloihin, Suunto Wing toimii tietyissä tilanteissa loistavasti, mutta joissain kohdin hieman heikommin. Salilla arvostan sitä, että voin kuunnella musiikkia ja silti vaihtaa pari sanaa muiden kanssa ilman, että joudun ottamaan kuulokkeita pois.
Ainoa pieni haaste tulee niskan takana olevasta sangasta. Esimerkiksi penkkipunnerruksessa tai laitteissa, joissa pää painautuu penkkiä vasten, sanka voi hieman tuntua ja samalla vääntää kuulokkeiden asentoa. Tämä ei kuitenkaan ole iso ongelma, vaan enemmänkin asia, jonka oppii nopeasti huomioimaan. Asentoa voi tarvittaessa säätää sopivaksi näissä liikkeissä.
Saliolosuhteissa kannattaa myös huomioida vallitseva äänitaso sekä se, soittaako sali omaa musiikkiaan ja kuinka kovalla volyymilla. Koska luujohdekuulokkeet eivät blokkaa ulkoa tulevaa ääntä, voi kahden samanaikaisesti soivan kappaleen epäsopusuhtainen sekoitus aiheuttaa turhautumista. Omalla salillani en kuitenkaan kokenut tätä merkittäväksi ongelmaksi; vaikka paikoin saatoin kuulla myös radiosta tulevan musiikin, pystyin vaivatta keskittymään omaan kuunteluuni.
Akunkesto – kestääkö käyttöä?

Olen todella huono muistamaan kuulokkeiden lataamista ja yleensä se muistuu vasta, kun kuulokkeet ilmoittavat, että akku on lopussa. Pitkä akunkesto onkin siten tärkeä ominaisuus päivittäistä ja aktiivista käyttöä ajatellen.
Tässä Suunto Wing on onneksi kyllä loistanut. Akku kestää helposti koko päivän treeneineen ja kävelyineen ilman minkäänlaista huolta lataamisesta tai akun äkillisestä loppumisesta. Suunto lupaa kuulokkeille 10 tunnin akunkeston täydellä latauksella, ja jos mukana kantaa kuulokkeiden mukana tulevaa ulkoista varavirtalähdettä, saa käyttöaikaa jopa 20 tuntia lisää. Pitkä akunkesto tekee näistä kuulokkeista luotettavan kumppanin myös pidemmille lenkeille ja treeneihin.
Yhteenveto – kannattaako Suunto Wing hankkia?
Muutaman kuukauden käytön jälkeen voin sanoa, että Suunto Wing -kuulokkeet ovat löytäneet paikkansa omassa arjessa ja reissussa. Ne ovat täydellinen valinta työmatkoille, juoksulenkeille ja ulkoiluun, joissa ympäristön kuuleminen on tärkeää. Vaikka sisätreeneissä on pieniä kompromisseja, ne eivät ole ratkaisevia miinuksia, vaan enemmänkin asioita, joihin voi tottua.
Luujohdekuulokkeet ovat mielestäni parhaimmillaan tietyissä tilanteissa, joissa perinteiset nappi- tai sankakuulokkeet eivät ole ihanteellisia. Ne ovat erinomainen lisä muiden kuulokkeiden rinnalle ja mahdollistavat tilanteeseen sopivimman vaihtoehdon valitsemisen.
Jos etsit kuulokkeita, jotka ovat mukavat, turvalliset ja tarjoavat mahdollisuuden nauttia musiikista ilman, että suljet itsesi täysin muulta maailmalta, Suunto Wing on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen valinta.
Päätulokset lyhyesti
- ✅ Kevyt ja huomaamaton, tuntuu miellyttävältä käytössä
- ✅ Avoin äänimaisema, turvallinen valinta ulkoiluun ja liikenteessä liikkumiseen
- ✅ Pitkä akunkesto, jopa 10 tuntia, lisävaravirralla 20 tuntia
- ✅ Hyvä lisä muihin kuulokkeisiin, täydentää nappi- ja sankakuulokkeiden käyttöä
- ⚠ Pieniä kompromisseja, niskasanka voi tuntua tietyissä liikkeissä salilla
- ⚠ Ei eristä ulkomaailmaa, liikenteen ja ympäristön äänet voivat ajoittain häiritä kuuntelua
Jos kuulokkeesi valitset tilanteen mukaan, Suunto Wing voi olla juuri se monipuolinen lisä, jota olet kaivannut.