Olen käyttänyt monenlaisia hyvinvointia seuraavia laitteita vuosien varrella, kuten useampia eri valmistajien äly- ja urheilukelloja, älyvaakaa ym., mutta älysormukset ovat jääneet toistaiseksi vielä kokeilematta. Urheilukellona on nyt viimeisimpänä ranteessa pitkään ollut Suunto Race, mutta välillä on käynyt mielessä, voisiko älysormus olla huomaamattomampi ratkaisu terveystietojen seurantaan.

Älysormusten kohdalla on kuitenkin herännyt kysymys siitä, kuinka hyvin ja laajasti noin pienet laitteet voivat oikeasti mitata unta, sykettä ja aktiivisuutta? Päätin ottaa ensiaskeleen älysormusten maailmaan ottamalla Ultrahuman Ring Air -älysormuksen testiin ilman ennakko-odotuksia ja katsoa, miten se asettuu osaksi arkea.




Kevyt mutta läsnä – Tuntuma ja ulkonäkö

Mattamusta Ultrahuman Ring Air -älysormus miehen kädessä, joka tutkii puhelintaan.
Sormus sulautuu huomaamattomaksi osaksi arjen varustusta, eikä kerää turhaa huomiota itseensä.

Ensimmäinen yllätys sormuksen paketista nostaessa oli sen keveys. Kun pääsin sormusta hypistelemään, jouduin hetken puntaroimaan ensituntemuksiani, sillä keveys todella oli ensimmäinen asia, joka tuli mieleen. Itselläni painava tuote yhdistyy usein mielessäni laatuun, mutta älysormusten ja urheilukellojen kohdalla tämä päähänpinttymä pakottaa usein muuttamaan ajattelutapaa.

Älysormusten käyttämät sensorit ja niitä ohjaavat virtapiirit ovat verrattain pieniä ja vähävirtaisia, minkä takia ne eivät vaadi erityisen suuria ja raskaita akkuja. Tämän vuoksi älysormusten paino saadaan pidettyä ällistyttävän matalana, ihan vain muutamien grammojen painoisina.

Sormuksen minimalistinen muotoilu ja pelkistetty, tyylikäs viimeistely tekivät heti vaikutuksen. Viidestä värivaihtoehdosta valitsin mattamustan version, sillä ajattelin sen sopivan sekä arkeen että treenikäyttöön vaivattoman tyylikkäästi.

Sormuksen sopivuus jännitti hieman etukäteen, vaikka yritin olla mahdollisimman huolellinen oikean koon valinnassa sovituskitin avulla. Olin lukenut netistä kokemuksia, joissa lopulta oltiin päädytty väärään kokoon. Tällä kertaa kuitenkin osui nappiin ensiyrittämällä, ja olin erittäin tyytyväinen sekä kokoon että istuvuuteen.

Sormeen sujauttaessa Ring Air tuntui heti luonnolliselta osalta varustusta: se ei kiristänyt, mutta ei myöskään hölskynyt. Sovituskitti vaikutti vastaavan täysin lopullista sormusta, ja epäilenkin, että netissä lukemissani tapauksissa mittaus on tehty turhan hätäisesti eikä kokoa ole testattu tarpeeksi pitkään.

Sormusmitta vastaa fyysisesti täysin oikeaa Ultrahuman-sormusta, joten voisi olla hyvä idea jättää mittasormus sormeen vaikka muutamaksi päiväksi varmistaaksesi, että koko on sellainen, jonka kanssa pystyt elämään mukavasti arjessa.

Ensituntumat fyysisestä laitteesta sormusta käyttäessä oli varsin positiiviset. Aluksi olin tietoinen siitä, että sormessani on jotain uutta, mutta jo muutaman tunnin jälkeen sormuksen olemassaolo unohtui täysin. Nyt kun vertaan sormusta älykelloon, joka on jatkuvasti ranteessa tuntuva ja näkyvä elementti, täytyy todeta, että sormus sulautuu yllättävän huomaamattomasti osaksi arkea.



Tarkkuus testissä – Syke, aktiivisuus ja uni

Mies tutkii puhelimestaan Ultrahuman -sovelluksesta unituloksiaan
Ultrahumanin sovellus on pelkitetyn tyylikäs, tiedot löytyvät helposti ja data on helposti sisäistettävää.

Ensimmäinen vertailu oli päivittäisen aktiivisuuden ja unenseurannan välillä: miten Ring Air pärjää Suuntoa vastaan? Aloitin tarkkailemalla sykettä ja askelten seurantaa arjen tohinoiden parissa. Ensivaikutelma oli positiivinen, sillä tulokset olivat hyvin linjassa kellon kanssa ilman merkittäviä poikkeamia.

Askelten laskenta ei ollut ylisensitiivistä, vaan sormus tuntui olevan hyvin kartalla siitä, milloin todella liikutaan ja milloin esimerkiksi kokataan tai muuten vaan huidotaan käsillä. Sormus pysyi myös hyvin perillä päivän yleisestä aktiivisuudesta ja sen tasosta.

Älysormusten yksi sudenkuoppa on kuitenkin niiden keräämän datan verrattain vähäinen syvyys urheilusta ja kovasta liikunnasta. Urheilusuorituksista saadut tiedot ovat toistaiseksi varsin pintapuolisia, ja ne rajoittuvat kuljettuun matkaan, askelmäärään ja hapenottokykyyn suorituksen aikana. Älysormukset eivät siis ainakaan vielä ole syrjäyttämässä urheilukelloja, kun puhutaan tarkasta, syvällisestä urheilusuorituksen seurannasta.

Unenseuranta vaikutti myös lupaavalta, sillä sormus tunnisti nukahtamis- ja heräämisajat tarkasti. Syvän unen määrä oli muutamina öinä hieman korkeampi kuin älykellossa, mutta ero oli suhteellisen pieni (noin 20 minuuttia) ja tämä toistui vain muutamina ensimmäisen käyttöviikon öinä. On vaikea sanoa, näyttikö sormus turhan optimistisia arvoja vai urheilukello pessimistisiä, vai oliko syynä vain toisen laitteen huono asento kyseisenä yönä. Pääosin kuitenkin sormus antoi varsin tarkkaa ja mielenkiintoista dataa unestani ja sen vaiheista.


Arjen käytettävyys ja sovellus

Hyvinvointia seuraavissa laitteissa yksi tärkeimmistä asioista on datan tulkittavuus ja helppo saavutettavuus. Ultrahumanin sovellus on varsin helppokäyttöinen ja tyylikäs, se tekee perusasiat selkeästi ja hyvin. Tiedot ovat helposti löydettävissä ilman ylimääräistä kikkailua.

Dataa oli omaan käyttöön juuri sopivan laajasti ja se oli tarpeeksi yksityiskohtaista stressitasosta, aktiivisuudesta ja unesta. Analytiikkaa unen eri osa-alueista oli helppoa ja mielekästä tutkia sovelluksesta ja eri datapisteistä oli muodostettu räätälöityjä suosituksia tulevia öitä varten esimerkiksi univajetta estääkseni ja saavuttaakseni parempaa unenlaatua. Myös päivien välillä eri datapisteiden vertaaminen oli miellyttävän helppoa ja intuitiivista.

Akunkesto omassa käytössä on vastannut suurin piirtein luvattua 4–6 päivää, tosin kylläkin painottuen skaalan alapäähän. Neljä päivää on ollut realistinen akunkesto, jonka olen saanut sormuksesta irti.

Sormuksen lataus on asia, jossa Ultrahuman eroaa hieman kilpailijoistaan. Monet muut, kuten Oura ja Samsung, toimittavat älysormustensa mukana erillisen varavirtalähteen, jossa sormusta voi ladata. Ultrahuman Ring Airin mukana toimitetaan sen sijaan pieni lataustelakka, jossa sormusta ladataan. Tämä ei ole omassa käytössäni ollut ongelma, mutta asia, joka kannattaa huomioida.

Arjessa itselläni on ollut tapana laittaa sormus lataustelakkaan muutaman päivän välein illalla ennen suihkua ja iltavalmisteluja, mikä on riittänyt siihen, ettei akunkestosta tarvitse erikseen huolehtia ja sormus pysyy toimintavalmiina läpi viikon.


Kenelle Ultrahuman Ring Air sitten sopii?

Sanoisin, että Ultrahumanin Ring Air on erinomainen valinta, jos haluat huomaamattoman tavan seurata hyvinvointiasi ilman, että joudut pitämään kelloa ranteessa ympäri vuorokauden. Se sopii erityisesti käyttäjille, jotka arvostavat unen ja sykkeen seurantaa, mutta eivät tarvitse kattavia liikunnanseurantaominaisuuksia.

Toisaalta, jos kaipaat urheilun monipuolisempaa analysointia, perinteinen äly- ja urheilukello saattaa edelleen olla parempi vaihtoehto. Itse olen toistaiseksi käyttänyt sormusta älykellon rinnalla, ja omalla kohdalla näen että tässä kombossa on todella paljon potentiaalia pidempiaikaiseen käyttöön.

Mistä tykättiin:

  • ✅ Kevyt ja huomaamaton, mukava käyttää
  • ✅ Tarkka syke- ja askellaskenta
  • ✅ Uniseuranta toimii hyvin ja raportointi on selkeää
  • ✅ Hyvä akunkesto, ei vaadi päivittäistä lataamista



Tutustu suosittuihin kategorioihin: