Seiko Prospex SPB097J1 Special Edition Twilight Blue

Ensimmäisenä nostona itsellä on omastakin kokoelmasta löytyvä kello Seiko SPB097 Twilight eli tuttavallisemmin MM200 Twilight.

Tähän selitys mitä kuvassa on

Kellomallistolle muodostunut kutsumanimi MM200 juontaa juurensa sen alkuperäisestä isoveljestä SBDX001 Marinemasterista, jota kutsutaan MM300-nimellä. Lempinimessä yhdistyy MM-lyhenne Marinemaster sanasta, sekä luku 300, joka kertoo kellon vedenpitävyysluokituksen. MM200 on saanut paljon inspiraatiota olemukseensa ja muotokieleensä isoveljestään ja kellon 200 metrin vedenpitävyydellään on se luonnollisesti siten saanut kutsumanimen MM200.

MM200 -mallit asettuvat Seikon hintahaitarin keskivaiheelle tarkoittaen, että ne ovat noin tuhannen euron yläpuolella. Malliston kellojen laatu sekä tuntuma alkavat kuitenkin jo hipoa alkupään premium-kellojen tasoa, mutta mallistossa ei ole vielä lähdetty hifistelemään koneiston ja rungon viimeistelyssä. Tämä tarkoittaa, että kellot tarjoavat ensimakua premium-tasosta kuitenkin vielä pitäen hinnan järkevänä. Kertarysäyksenä hinta saattaa hirvittää, mutta laadukas kello on kuitenkin ostos, joka kulkee mukana elämässä vuosikaudet ja Seikon laadun tuntiessa myös isältä pojalle.

MM200-kellojen laadun ja jämäkkyyden ymmärtää vasta niitä kädessä hypistellessä, mutta voin luvata, että näihin ei pety. Ranneke on erittäin jämäkkä, mutta ranteessa silti varsin miellyttävä. Säätömahdollisuuksia löytyy sopivasti claspista eli rannekkeen lukosta ja siitä löytyy vielä sukellusjatkekkin, jolla rannekkeeseen saa näppärästi noin 2 cm lisää pituutta. Kellon 44 mm runko on viimeistelty upeasti yhdistellen kiillotettuja ja harjattuja pintoja antaen kellolle varsin tyylikkään ilmeen.

Twilight-mallin väritys muodostuu sinisen, punaisen sekä mustan värityksistä. Kellotaulu on siistin selkeä ja helposti luettava ja kello kolmesta löytyy päivyri. Kellon koneistona toimii Seikon luotettavana työjuhtana tunnettu 6R15-automaattikoneisto. Kellon yksisuuntainen muistirengas, eli bezel on tuntumaltaan erittäin tarkka ja miellyttävä.

Tiivistettynä kello on loistava valinta kenelle tahansa, kuka haluaa laadukkaan ja luotettavan kellon vuosiksi eteenpäin.

Casio Collection Retro A168WA-1YES

Toinen nosto valikoimasta on Casion legendaarinen kello A168WA

Tähän selitys mitä kuvassa on

Tämä kello on hyvin suosittu ja yleinen ympäri maailmaa, mikä on helposti ymmärrettävissä. Varsin houkutteleva hinta, simppeli ja tyylikäs muotoilu ja näppärät ominaisuudet tekee tästä hyvin kilpailukykyisen paketin kenelle tahansa. Teräksen värinen versio on vain yksi monista tämän malliston variaatioista, mutta se on yksi hillityimmistä ja yleispätevimmistä jokapaikan kelloista.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana tästä mallistosta kerrottakoon, että se tunnetaan myös nimityksellä terroristi Casio, sillä malliston huokeinta F-91W kelloa on väitetysti käytetty erilaisten räjähteiden ajastimena.

Tätä kelloa ei sovi tarkastella puhtaasti sen osien summana, sillä sen kokonaisfiilis tarjoaa paljon enemmän mitä päältäpäin voisi ajatella. Mallin rakenne on varsin kevyt ja paikoin jopa hieman helisevä. Teräksinen ranneke on kevyt ja miellyttävän taipuisa, tehden siitä myös varsin mukavan käytössä. Kellon 36 mm leveä runko on hopeanväristä kiiltävää muovia ja se toimii tyylikkäästi rannekkeen ja digitaalisen näytön kanssa. Näyttö on simppeli ja hyvin selkeästi luettavissa. Ominaisuuksien käyttö on varsin intuitiivista ja niiden käyttö tapahtuu helposti kellon kolmesta napista. Kellon muotokieli on varsin retro ja ajaton, sen kulmikkaalla designillaan ja pelkistetyllä taulullaan.

A168WA tarjoaa erittäin paljon kelloa pienellä hintalapulla. Retro mutta silti klassinen tyyli sopii mahtavasti niin kotisohvalle, konttorille kuin vaikka kinttupoluillekin. Digitaalinen näyttö on helppolukuinen ja kvartsikoneisto takaa kellon tarkkuuden ja huolettomuuden käytössä.

Garmin Instinct Sea Foam -älykello.

Hieman älykkäämpi ystävyys on Garmin Instinct Sea Foam.

Tähän selitys mitä kuvassa on

Äly- ja urheilukellot kasvattavat jatkuvasti suosiotaan ja kieltämättä älykellojen ominaisuudet ovat varsin näppäriä päivittäisessä elämässä. Äly- ja urheilukellojen välillä puntaroidessa usein tyyli ja kellon käyttökohde määrittää kumpaan kategoriaan päädytään. Suuri osa äly- sekä urheilukellosita tarjoavat samoja ominaisuuksia, mutta niiden ulkomuoto ja urheilupainotteiset ominaisuudet vaihtelevat. Yleisesti katsoen urheilukellot ovat hieman kestävämpiä ja kovempaan menoon suunniteltu, kun taas älykellot priorisoivat enemmän tyyliä ja eleganttia ulkonäköä. Itselläni Instict on hyvä valinta sen ollessa varsin kilpailukykyisesti hinnoiteltu, siinä on loistava akunkesto ja ominaisuuksia paljon enemmän mitä itse arjessa tarvitsen.

Urheilua ja palautumista tukevia ominaisuuksia Instinctistä löytyy kattavasti, ja näitä olenkin aktiivisesti käyttänyt aina kun puolen vuoden välein päädyn lenkille tai salille lähtemään. Viestien ja kalenterimerkintöjen ilmoitukset, saapuvat puhelut ja helposti asetettavat ajastimet ovat itsellä pääasialliset ominaisuudet, joita älykellolta tarvitsen ja käytän.

Instinctin 45 mm runko ja sen kulmikas muotoilu istuu omaan silmään loistavasti ja yhdistettynä kellon erittäin mukavaan rannekkeeseen on kello varsin miellyttävä käyttää aamusta iltaan. Kellotaulu on selkeälukuinen ja ominaisuuksien käyttö hyvin helppoa. Garminin mobiiliappi toimii hyvänä tukena kellon käytössä ja sen kautta on mielenkiintoista tutkia kellon eri mittarien mittaamaa dataa päivän aktiivisuudesta. Erilaisia kellotauludesigneja on hyvä määrä, joista voi valita itseään eniten miellyttävä.

Garmin Instinct on hyvä valinta kenelle tahansa, joka harkitsee älykellon ostamista ja haluaa kilpailukykyisen paketin käytännöllisyyttä, kestävyyttä ja hyviä ominaisuuksia.

Oma Instinct kelloni on mallin ensimmäistä versiota ja olen ollut erittäin tyytyväinen siihen kaikin puolin. Kellosta on tullut uudet mallit Instinct 2 ja Instinct 2 Solar, jotka ovat parannellut ja kaikin puolin kehittyneemmät versiot ensimmäisestä mallista. Mallistossa on myös versio Instinct 2S, joka on muutaman millin pienempi normaaliin verrattuna.

Citizen Promaster Eco-Drive Chronograph Radio-Controlled Titanium JY8100-80L

Viimeisenä nostona olisi Citizenin radio-ohjattu, titaani JY8100-80L -kello

Citizen Promaster

Jotain mitä itse olen pitkään harkinnut, on laadukas ja huoleton kvartsi kello. Citizenin valikoima on pullollaan erittäin hyvännäköisiä ja kattavilla ominaisuuksilla varustettuja kelloja, jotka soveltuisivat loistavasti omiin tarpeisiini. Erityisesti valikoiman Titaaninen radio-ohjattu Eco-Drive JY8100-80L on herättänyt kiinnostukseni.

Kvartsikellot ovat loistavia kumppaneita arjessa, niiden ollessa aina ajassa eikä käyntivaran loppumista täydy murehtia samalla tavalla kuin automaattikellojen kanssa. Citizenin valikoimasta löytyy myös useita Eco-Drive -ominaisuudella varustettuja kelloja, jotka keräävät käyntienergiansa valosta. Tällä ominaisuudella varustetut kellot keräävät valoa niiden kellotauluissa olevien aurinkopaneelien kautta ja siten teoriassa niiden käyntivara riittää ikuisesti.

Kvartsikellojen tarkkuus on myös useimmissa tapauksessa huomattavasti parempi perinteisiin mekaanisiin kelloihin verrattuna. Kvarsikoneistollisten kellojen kohdalla on silti myös muistettava että kvartsikellojenkin parissa on tarkkuuksissa eroja. Citizenin radio-ohjatut -kellot kuuluvat yksiin tarkimmista, sillä ne ovat yhteydessä atomikelloon, jonka mukaan ne automaattisesti säätävät aikaansa. Tällainen ominaisuus ei kellossa tietenkään ole arjen käytön kannalta välttämätön, mutta yleisesti tällaiset ominaisuudet tekevät kellosta aina hieman mielenkiintoisemman ja persoonallisemman.

Titaani materiaalina on houkutteleva sen ollessa merkittävästi perinteistä terästä kevyempää. Kokoa kellon titaanirungolla on 45 mm ja korkeutta 13 mm. Kokonaisuudessaan kello tarjoaa loistavan kumppanin jokapäiväiseen käyttöön sen erinomaisten ominaisuuksien ja korkealaatuisen rakenteen ansiosta.

Citizenin JY8100-kello pakkaa vakuuttavan määrän ominaisuuksia tyylikkääseen pakettiin ja vielä kilpailukykyiseen hintaan.