Aloitetaan kronografin määritelmästä - se on eräänlainen kello, joka yhdistää sekuntikellon ja tavallisen 12- tai 24-tunnin kellon. Se on välttämätön työkalu urheilijoille ja muille, jotka tarvitsevat sekuntikellon toimintoa päivittäisessä elämässään. Mutta miten se toimii? Ja miksi valita kronografi? Jatka lukemista selvittääksesi nämä kysymykset!

Kronografin historia ja toiminta

Kronografin nimi tulee kreikan sanoista "chronos", joka tarkoittaa aikaa, ja "graphein", joka tarkoittaa kirjoittamista. Alun perin termi viittasi laitteeseen, joka kirjasi ajan paperille piirtämällä vain yhtää mustaa viivaa kuvaamaan ajan kulua. Nykyään, termi kronografi tarkoittaa yleisimmin kelloa, jolla on sekuntikellon toiminto. Kyseisen kellotyypin nimessä tai takakennessa on yleensä chronograph -maininta, josta se on helppo tunnistaa

Useimmissa kronografikelloissa on kaksi tai kolme pienempää kellotaulua, tai "alataulua", sisällä pääkellotaulussa. Nämä ovat yleensä sekuntikellon sekunti-, minuutti- ja tuntimittareita. Monissa kronografikelloissa on myös tahdistustoiminto, jonka avulla voidaan mitata esimerkiksi lenkkeilijän keskinopeutta. Flyback kronografissa on kaksi erillistä nappia kellon päänapin eli kruunun molemmin puolin. Yleisesti painikkeista ylimmäinen aloittaa ja pysäyttää ajanoton ja alimmainen pysäyttää ja palauttaa viisarin tai viisarit takaisin kello kahteentoista. Flyback -nimi tulee siitä, että ajanoton nollaamisessa viisarit palaavat kello kahteentoista vastapäivään pyörähtäen.

Miten käyttää kronografia?

Vaikka kronografi saattaa näyttää monimutkaiselta, sen käyttö on suhteellisen yksinkertaista muutamien nappien ansiosta. Kronografien arvostuksesta kertoo se, että moni keräilijä suosii juuri tätä tyyliä. Kronografien yli 100-vuotista historiaa arvostetaan laajalti. Teknologian kehityksen myötä, perinteisten kronografien suosio on huomattavasti lisääntynyt viimeisten vuosikymmenten aikana. Tämä johtuu osittain siitä, että kronografit tarjoavat erinomaisen tavan mitata ajanjaksoja ja aikavälejä, mikä on monille kellonkäyttäjille hyödyllistä.

Siksi kronografi saattaa olla juuri sinulle sopiva kello – se seuraa aikaa ranteessasi luotettavasti, olitpa sitten työskentelemässä tai keittämässä pastaa. Lisäksi kronografi voi toimia hyvänä vaihtoehtona urheilukellolle, sillä sen avulla voit helposti seurata suorituksesi kestoa.

Miksi valita kronografi?

Kronografi ei ole vain tarkka ajan mittauslaite. Se on myös tyylikäs ja monipuolinen lisävaruste, joka sopii yhtä hyvin toimistoon, juhliin kuin urheilutapahtumiinkin. Nykyaikaiset kronografikellot ovat usein yhdistelmä perinteistä kellokäsityötä ja modernia teknologiaa, tarjoten sekä toiminnallisuutta että tyyliä. Tutustu kronografikellojen valikoimaamme ja löydä uusi suosikkisi!