Suunto 9 Baro -rannesykemittari on Suunnon kesällä 2018 lanseeraama uusi huippumalli aktiiviselle urheilijalle, kuntopoluille, metsään, vuorille, minne ikinä haluatkin mennä. Ääriolosuhteissa testattu ja älykkäällä akunkestojärjestelmällä varustettu mittari sopii kovaankin käyttöön. Rannesykemittaus sekä muut aktiivisuuden seurannan toiminnallisuudet vahvistavat kokonaisuutta urheiluelämän hallinnassa ja seurannassa.

Aktiivisena kestävyysurheilijana ja liikkujana lähdin mielenkiinnolla testaamaan kelloa, sillä tunnen kuuluvani monilajiharrastajana Suunnon tavoittelemaan kohderyhmään. Erityisesti mielenkiintoni kiinnittyi koviin lupauksiin mittarin akunkestosta, sillä aktiivisena harrastajana tiedän hyvinkin miltä tuntuu, kun kellosta loppuu akku kesken lenkin tai akku näyttää tyhjää juuri kun pitäisi lähteä lenkille. Näistä lähtökohdista otin Suunto 9 Baron käyttötestiin.

Ensivaikutelma:

Suunto 9 Baro koko verrattuna Fitness 3 ja Garmin Forerunner Kuvassa Suunto 3 Fitness, Suunto 9 Baro ja Garmin Forerunner

Ensivaikutelma kellosta on hyvällä tavalla jämäkkä ja luotettava. Rakenteeltaan ja tyylikkyydeltään kellon uskaltaa ottaa mukaan kovaankin kohellukseen, mutta se sopii ranteeseen myös arkikäytössä. Suunto 9 Baro on tehty kestämään, josta kertoo esimerkiksi lasimateriaaliksi valikoitunut safiirilasi, joka on käytännöllisesti katsottuna naarmuuntumaton. Suunto 9 ei ole kooltaan mikään pienikokoinen kuten ylläolevasta kuvasta näkyy verrattuna Suunto 3 Fitness:iin ja Garmin Forerunneriin. Mittari kuitenkin istuu todella hyvin ainakin omaan ranteeseeni. Kello ei purista ranteessa, eikä painokaan (81g) haittaa menoa. Myöskin rannekkeen standardipikakiinnityksen käytöstä plussaa!

Suunto 9 Baro on ominaisuuksiltaan hyvin luonteva jatkumo Suunnon tuotekatalogissa. Baro jatkaa Suunnon mallistossa Suunto 3 Fitness -kellon viitoittamalla numeroinnilla, ja kellosta löytyy myös myöhemmin ilman barometriä julkaistu versio Spartan Sport Wrist Hr:n tapaan. Radikaaleja muutoksia edelliseen Suunnon Spartan-mallistoon nähden ei ole tullut, mutta ominaisuudet, kuten älykäs akunkeston hallintajärjestelmä sekä Suunto FusedTrack™, ovat omiaan parantamaan käyttökokemusta. Seuraavassa pureudutaan näihin ja muihin Suunto 9 Baron ominaisuuksiin tarkemmin.

Mitä uutta Suunto 9 Baro tuo verrattuna edelliseen Suunto Spartan -mallistoon:

  • FusedTrack™ - mahdollistaa matkan mittaamisen vähemmällä GPS:n ja akun käytöllä
  • Harjoituskohtaisesti valittavissa olevat akkutilat
  • Akun lataamisen muistutus perustuen harjoitustaustaasi
  • Akkutilan muuttaminen harjoituksen aikana sen kokonaan suorittamiseksi ilman virran katkeamista
  • Vaihdettavat rannekeosat pikakiinnityksellä
  • Isommat sivunäppäimet

Suunto 9 rannesykemittausanturit

Sykkeitä ranteesta ja rinnasta

Rannesykemittauksessa tällä hetkellä vallitsevalla teknologialla on aina omat haasteensa, eikä vielä yksikään kolmesta isosta sykemittarivalmistajista pääse optisessa mittauksessa vielä sykevyön antamiin tarkkuuksiin. Useille liikkujille rannesykemittauksen tarkkuus on kuitenkin riittävä, mutta tosissaan urheilevien datanikkareiden on parempi edelleen ostaa sykevyöllinen paketti.

Testasin rannesykemittausta juoksemalla n. 13 minuutin juoksulenkin kahdesti. Ensimmäisellä kerralla rannesykemittauksen varassa, ja toisella kerralla sykevyön kanssa. Vauhdit pyrin pitämään mahdollisimman vertailukelpoisina molemmilla lenkeillä, ja koska eroa oli vajaa 10s lenkkien pituuksissa, voidaan dataa tässä mielessä pitää suht vertailukelpoisena. 

SykemittausvertailuVasemmalla sykekäyrää rannesykemittauksella ja oikealla sykevyöllä mitattuna

Oheisista kuvista näkyy testijuoksujen tuloksia. Kuten kuvista voi tulkita, rannesykemittauksella mittaus tulee aina hieman perässä juoksuvauhtiin nähden, ja sykelukemat ovat välillä jopa toistakymmentä lyöntiä todellista korkeammat. Rannesykemittaus tunnistaa kyllä sykkeiden vaihtelut, ja esimerkiksi lopussa suoritettu spurtti näkyy molemmissa käyrissä piikkinä, mutta rannesykemittauksessa kello ei kuitenkaan aivan ehdi mukaan. Jokapäiväisessä elämässä ja tasaisella pk-lenkillä tarkkuus on riittävä, mutta esimerkiksi vetoharjoitteluun ottaisin jo vyön mukaan.

On hyvä huomioida, etten tehnyt kaikkia mahdollisia kikkoja mittauksen parantamiseen (esimerkiksi nostanut sykemittaria käsivarressa ylöspäin) vaan pidin sitä normaalisti alhaalla ranteessani. Rannesykemittauksessa on myös henkilökohtaisia eroavaisuuksia, enkä ole saanut sitä toimimaan tarkasti millään markkinoilla olevilla malleilla. Suunto käyttää Valencellin rannesyketeknologiaa, jota löytyy myöskin Garminin mittareista. Syketesteistä voidaan tiivistetysti sanoa, että rannesykemittaus yksinään ei toimi kovin hyvin omaan tarpeisiini. Sen sijaan Suunto Smart Sensor-sykevyön data on erittäin käyttökelpoista. Rannesykemittauksen edut tulevat esiin 24/7 aktiivisuuden sekä palautumisen seurannassa, mutta kovempiin treeneihin on edelleen hyvä käyttää Smart Sensor -sykevyötä.  

Käyttöliittymä ja yhdistettävyys – Suunto App vai Suunto Movescount?

Suunto App

Suunto 9 Baro jatkaa Suunnon linjaa, jossa yhä vahvemmin tuodaan esille uutta Suunto App:ia. Koska osa ominaisuuksista, varsinkin dataan tarkemmin syventyminen ei onnistu Suunto Appissa, niin kellon pystyy yhdistämään myös vanhempaan Suunto Movescountiin. Käyttäjän tehtäväksi jää ottaa selvää kumpi sopii omiin tarkoitusperiin paremmin.

Suunto App on käyttökokemuksena selkeästi edeltäjäänsä helppokäyttöisempi ja visuaalisempi. Se sopii hyvin treenien nopeaan ja yksinkertaiseen tarkasteluun, mutta datan yksityiskohtaiseen analysointiin se ei sovellu. Tietokoneelle saatava Suunto Movescount on ainakin vielä kahdesta sovelluksesta datanikkarin valinta, jos käyttäjä haluaa syventyä raakadataan ja omien treenien sisältöihin tarkemmin. Suunto App on selvästi kehityksen alla, ja kaikki uudet toiminnallisuudet tulevat siihen päivitysten myötä. Ominaisuus, mitä itse ehkä kaipaan eniten Suunto Appin puolelle on reittidatan (gpx) siirto omalle karttapohjalle, joka esimerkiksi suunnistajan näkökulmasta on mielekästä. Pitkällä aikavälillä kun Suunto App saadaan toimimaan laajemmin, ei valintaa näiden kahden sovelluksen kanssa enää tarvitse tehdä.

Suunto app

Suunto App

+ Helppokäyttöinen sovellus
+ Nopea harjoitusten ja aktiivisuuden/palautumisen seurantatyökalu

Suunto Movescount

+ Datanikkarin vaihtoehto
+ Syvällisempään harjoitusdatan analysointiin tietokoneella

Käytännössä käyttäjän tulee valita systemaattisesti käyttöönsä jompikumpi edellisistä sovelluksista. Molempien sovellusten yhteiskäyttö on teknisesti mahdollista, mutta ainakaan omaan käyttöön yhteispeli ei soveltunut ollenkaan. Data kahden sovelluksen välillä ei siirry keskenään, joten kelloa tulee synkronoida ja liittää eri palveluihin omien käyttötarpeiden mukaan.

Suunto 9:n käyttöliittymä

Itse kellon käyttöliittymä on todella selkeä ja sitä on luonteva käyttää, vaikka ei olisikaan aiemmin käyttänyt Suunnon laitteita. Kellosta löytyy näytön kirkkauden säätö, joten ainakaan itsellä ei ollut missään vaiheessa haasteita tihrustaa lukemia kellon näytöltä, mikä saattaa olla tilanne varsinkin vanhempien ja edullisen pään laitteiden kanssa. Käyttöliittymä toimii sekä kosketusnäytöllä että kellon sivussa olevilla näppäimillä. Periaatteessa kaikki toiminnot pystytään tekemään itselleen sopivan käyttötavan mukaan, joten kosketusnäyttöä ei tarvitse talvipakkasilla ruveta hinkkaamaan kesken hiihtolenkin ilman hanskoja.

GPS - FusedTrack™ testiin

Fusedtrack ominaisuuden testausta

Matkanmittaaminen alkaa olemaan todella luonnollinen osa jokapäiväistä harjoittelua. Kuten niin monet muutkin urheilukellot, myös Suunto 9 on varustettu GPS-antureilla, joka mahdollistaa tarkan matkanmittaamisen ja reittidatan analysoinnin. Haasteena GPS:n käytössä on akun kulutuksen lisääntyminen ja laitteen akun loppuminen juuri väärään aikaan kesken suorituksen tai juuri lenkille lähdettäessä. Suunto on pyrkinyt vastaamaan tähän haasteeseen uuden FusedTrack™ teknologian avulla, joka on nimetty aiempien jo Ambit3:sta tuttujen FusedSpeed- ja FusedAlti-teknologioiden hengessä.

GPS:n akunkulutusta voidaan vähentää tiputtamalla GPS:n mittaustiheyttä, mutta tällöin luonnollisesti tehdään iso kompromissi mittauksen tarkkuuden kanssa, joka on näkynyt aiemmissa laitteissa kartalla suorina viivoina ja mutkien oikomisina. Suunnon FusedTrack™ yhdistää GPS-datan kellon liikeanturien tietoihin, joka mahdollistaa matkan seurannan tarkemman mittaamisen matalammalla GPS:n mittaustiheydellä. Käytännössä FusedTrack™ pyrkii siis liiketunnistimia käyttäen määrittelemään matkasi GPS-pisteiden välillä, joiden aikaväli on “Suoritus”-tilassa minuutti ja “Ultra”-tilassa kaksi minuuttia. Seuraavassa kävin testaamassa FusedTrack™ toimintaa itse lenkillä.

GPS käyrän seurantaa

Yllä olevat kuvat ovat kaikki otettu samalta lenkiltä akkutilan ollessa kaikista matalimman tiheyden Ultralla, jossa kelloa pystyy siis käyttämään yli 100 tuntia yhteen putkeen suoritustilassa! Käytännössähän 120 tunnin yhtämittaista suoritusta harva meistä jaksaa painaa kerralla menemään, mutta esimerkiksi vaelluksilla on helppo nähdä käyttöä pitkälle GPS-akunkestolle.

Kuten kuvista ilmenee, GPS-viivan tarkkuus vaihtelee odotusten mukaisesti paikka paikoin. Osan matkaa kello pysyy jopa maagisen hyvin liikkeessä mukana (kuten keskimmäisessä kuvassa) ja välillä tarkkuudessa ilmenee suurempiakin heittoja. Käyttötarkoitus huomioon ottaen GPS-viiva näyttää hyvin siistiltä varsinkin, kun muistetaan, että kyseessä oli kahden minuutin välein GPS-sijainnin hakeva äärimmäisiin suorituksiin tarkoitettu Ultra-tila. Samalla lenkillä toisessa ranteessani oli Polar Vantage V vertailevana GPS-kellona ja eroa noin 5 kilometrin reitin kokonaispituuksilla ei ollut kahta sataa metriä enempää!

Kaiken kaikkiaan FusedTrack™ voidaankin sanoa olevan erinomainen lisäominaisuus kellossa ja varmasti positiivinen yllätys varsinkin pitkien matkojen harrastajille.

Akun kestävyys – Riittää isompaankin seikkailuun

Yksittäisenä parhaimpana uutena ominaisuutena Suunto 9 Baro -kellosta voi helposti nostaa älykkään akunkeston hallintajärjestelmän. Esimääriteltynä kellolle tulee kolme akkutilaa, joista voi valita itselleen sen hetkiseen käyttöön ja suoritukseen sopivan. Akkutilan valinta tapahtuu harjoituksen käynnistämisen yhteydessä, kun kelloa kelaa alaspäin valintapaneeliin. Esimääritellyt akkutilat Suoritus, Kestävyys ja Ultra rajaavat akun käyttöä harjoitustilanteeseen sopivasti niin, että parhaimmillaan Ultra antaa akun kestoa suorituksen aikana aina 120 tuntiin asti. 

Älykkyys akun hallinnassa ilmenee myös siinä, että kello osaa ehdottaa akun parempaa käyttöä käyttäjälle sopivasti. Tämä ilmenee kahdella tavalla. Kello pyrkii harjoitteluhistoriasi perusteella muistuttamaan, jos kelloa tulisi illalla ladata huomisen harjoituksen toteuttamiseksi. Esimerkiksi, jos tapanasi on allekirjoittaneen mukaisesti suorittaa sunnuntaina viikon pitkä lenkki pk-lenkki, mikä kuluttaa akkua normaalia käyttöä enemmän, antaa kello hetken käytön jälkeen muistutuksen jo lauantai-iltana kellon lataamiseksi. Näppärää.

Toinen tilanne missä Suunnon älykäs akun hallinta tulee esille, on harjoituksen aikana, kun akun lähestyessä loppuaan kello ehdottaa käyttäjälleen tapoja säästää virtaa harjoituksen loppuun viemiseksi. Jos esimerkiksi et muistanut ladata sittenkään akkua sunnuntain pitkälle siivulle ja virta alkaa lenkin puolivälissä loppua, kello ehdottaa automaattisesti vähemmän akkua kuluttavaan tilaan siirtymistä.

Harjoitteluominaisuudet

Suunto 9 Baro sopii hyvin esimerkiksi polkujuoksuun

Harjoittelutoimintojen ja aktiivisuuden sekä palautumisen seurannan osalta Suunto 9 Baro noudattaa hyvin pitkälti samaa linjaa kuin edeltäjänsä. Suunto 9 sisältää yli 80 ennalta määriteltyä harjoittelutilaa. Testijaksoni aikana en luonnollisestikaan ehtinyt testaamaan kuin murto-osan lajitiloista, mutta kellosta löytyy varmasti lähes jokaiseen treeniin sopiva tila. Kuten Spartan-sarjan edeltäjässään, Suunto 9 Baro on varustettu älypuhelinominaisuuksilla, kuten mobiili-ilmoituksilla sekä navigaatio-ohjelmistolla. 

Kuten aiemmin käsittelimme rannesykemittausta, tulevat sen edut parhaiten esille palautumisen ja unen mittaamisessa. Tälläkään rintamalla kellossa ei ole merkittäviä uudistuksia verrattuna Suunnon aiempiin kelloihin, mutta molempien seuranta Suunto App:in kautta on tehty helpoksi. Isoksi kelloksi Suunto 9 Baro on myös yllättävän mukava ranteessa, joten nukkuminen kellon kanssa unidatan saamiseksi ei ole ongelma, ja ainakin itselleni kello jäi ranteeseen ihan huomaamatta ilman pakottamista.

Muut ominaisuudet

Kellon mobiili-ilmoitukset rajoittuvat viesteihin ja muihin puhelimen perusilmoituksiin, mutta ovat mukava lisä lenkillä puhelimen ollessa mukana, muttei välttämättä käden ulottuvilla. Varsinkin itselleni on erittäin kätevää, ettei puhelinta tarvitse kaivaa taskusta tarkistaakseen, kuka on soittamassa, vaan sen näkee helposti kellon näytöltä. Myöskään kellon navigaatio-ominaisuudet eivät ole merkittävästi uudistuneet verrattuna Spartan-mallistoon, mutta ainakin omassa testissä kellon navigaatio auttoi metsästä pois löytämisessä.

Loppusanat ja arvio

Suunto 9 Baro testi

Kiitän:

+ Älykästä akun keston hallintajärjestelmää
+ FusedTrackin toimivuutta
+ Kestävää vaikutelmaa

Moitin:

-Harjoitusten analysoinnin monimutkaisuutta (Yhdistelmä uutta Suunto App:ia sekä vanhaa Suunto Movescountia)
-Rannesykemittaus riittää 24/7 aktiivisuuden seurantaan, mutta tositreenaaja kaipaa Suunto Smart Sensor -sykevyön kaveriksi

Suunto 9 Baro täyttää hienosti paikkansa Suunnon lippulaivamallina edellisten Spartan Sport Wrist Hr ja Ultra-mittarien korvaajana. Tuntuma kelloon on vakaa ja luotettava, ja käyttöön se sopii erinomaisesti kaltaiselleni kestävyysurheilun moniottelijalle. Kellon parasta antia tarjoaa akunkeston hallintaan liittyvät ominaisuudet, kuten FusedTrack™, jonka avulla kellon akku kestää todella pitkään pidemmänkin treenirupeaman ajan. Kellon heikommalle puolelle kuuluu harjoitusten analysoinnin monimutkaisuus, jossa joutuu tekemään kompromisseja kahden käytössä olevan ohjelmiston, Suunto Movescount ja Suunto App, välillä.