Apple Watch kiinnostaa mutta hintalappu kirpaisee? Siinä missä nämä älykellot ovat aiemmin edustaneet vain astetta kalliimpien älykellojen kategoriaa, on Apple Watch -kellot nyt myös saatavilla astetta edullisempaan hintaan. Juuri julkaistu Apple Watch SE ja hieman vanhempi, mutta yhä kilpailukykyinen Apple Watch Series 3 edustavat tästä lähtien Apple Watch -kellojen edullisempaa hintaluokkaa. Mutta kumpi näistä malleista kannattaa valita? Tässä artikkelissa selvitämme mitä eroa Apple Watch SE ja Apple Watch Series 3 -kellojen välillä oikein on. Kokosimme sinulle kattavan tietopaketin, ja keräsimme kellojen tärkeimmät ominaisuudet kätevään vertailutaulukkoon.

Kumpi kannattaa: Apple Watch SE vai Series 3?

Apple päivitti Apple Watch tarjontansa syyskuussa 2020, ja julkaisi samalla aivan uuden Apple Watch -malliston: Apple Watch SE. Tämä uusi malli tarjoaa suurimman osan juuri niistä älytoiminnoista, jotka ovat nostaneet nämä paljon puhutut Apple-kellot suosioonsa viime vuosien aikana. Tällä kertaa Applen toiminnot saa kuitenkin ranteelleen huomattavasti edullisempaan hintaan. Apple siis tarjoaa ensimmäistä kertaa Apple Watch -kelloaan useammassa hintaluokassa, ja ryhtyy näin kilpailuun myös keskihintaisten älykellojen kategoriassa.

Mutta onko toinen näista kelloista toista parempi? Edullisempaa hintaluokkaa edustavissa Apple Watch Series 3 ja SE -kelloissa on monta yhtäläisyyttä. Kumpaakin kelloa koristaa kirkas Retina-näyttö, molemmat ovat vesitiiviitä ja mittaavat sykkeen suoraan ranteestasi. Nopealla vilkaisulla ei välttämättä käy aivan selväksi kumpi malleista on vaihtoehtona kannattavampi: edullisempi, mutta vanhempi Series 3 vai upouusi Apple Watch SE? Tämä artikkeli auttaa sinua valitsemaan sinulle parhaiten sopivan Apple Watch -kellon.


Sisällysluettelo:


Muotoilu ja näyttö

Yksi suurimmista eroista Apple Watch SE ja Series 3 -kellojen välillä lienee kellojen muotoilussa. Series 3 on malliltaan uutta kelloa kulmikkaampi ja siinä on pienempi näyttö suuremmalla kehällä. Käytännössä kellon muotoilu muistuttaa Applen ensimmäisen sukupolven älykelloja ja on saatavilla 38 mm ja 42 mm kokoisena.

Apple Watch SE taas muistuttaa muotoilultaa uudempia Series 4, Series 5 ja Series 6 -kelloja. Tässä kellossa on pyöreämpi moderni muotoilu, sirompi rakenne ja suurempi näyttö. Ero SE ja Series 3 -kellojen näytöissä on melko tuntuva, ja niistä huomaa että kellojen väliin mahtuu 3 vuoden edestä uutta teknologiaa:

Apple Watch -kellon näytön ala:

  • Apple Watch Series 3 (38 mm): 563 mm (272 x 340 pikseliä )
  • Apple Watch SE (40 mm): 759 mm (394 x 324 pikseliä)
  • Apple Watch Series 3 (42 mm): 740 mm (312 x 390 pikseliä)
  • Apple Watch SE (44 mm): 977 mm (448 x 368 pikseliä)

Suorituskyky ja akun kesto

Kummassakin mallissa on dual-core processori, mutta SE-kellon S5-siru on jopa kaksi kera Series 3 -kellon vanhempaa S3-sirua nopeampi. Tämä tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä että SE pystyy käynnistämään kellon sovellukset merkittävästi vanhempaa mallia nopeammin. Vaikka S3 on tekniikaltaan vanhempi on tärkeä muistaa, ettei Apple Watch loppupeleissä tarvitse valtavan suurta prosessointitehoa toimintojensa suorittamiseen. S3-prosessorin tehot siis riitävät yhä mainiosti kellon päivittäisten toimintopjen pyörittämiseen. Uudempi S5 edustaa toki kaksi sukupolvea kypsempää teknologiaa ja sen tietysti huomaa SE-kellon astetta tehokkaammassa olemuksessa. S5 pystyy uudempana mallina luultavasti myös käsittelemään paremmin kellon tulevat watchOS-päivitykset, mutta tämän näkee tietysti vasta ajan myötä.

Mitä akun kestoon tulee ovat Apple Watch Series 3 ja SE täysin samalla linjalla. Kumpikin malli lupaa jopa 18 tuntia käyttöaikaa, mikä on ollut tähän mennessä Apple Watch -älykellojen standardi. Myös SE-kelloja astetta edistyneemmän Series 6 -kellojen akun kesto on samat 18 tuntia. Toisaalta Series 6 tarjoaa samoille tunneille vastineeksi kirkkaan aina päällä olevan näytön sekä astetta edistyneemmän suorituskyvyn.


Terveys ja turvallisuus

Sekä Apple Watch Series 3 että SE-kellosta puuttuu happipitoisuuden mittaus ja EKG-sovellus, jotka löytyvät Series 6 -kellon repertuaarista. On kuitenkin myös monta hienoa ominaisuutta joihin nämä mallit kykenevät! Kummastakin kellosta löytyy optinen sykemittari, joka tarkkailee käyttäjän sykelukemia suoraan ranteesta. Tietojen perusteella kellosi pystyy pitämään sinut kartalla terveydentilastasi ja varoittamaan sinua mikäli lukemissasi esiintyy huolestuttavia poikkeamia. Kummastakin mallista löytyy myös kattavat treeniominaisuudet sekä laadukas unen seuranta. SE tarjoaa kuitenkin Series 3 -kelloon verrattuna muutaman melko houkuttelevan parannuksen terveys- ja hyvinvointiominaisuuksiensa osalta.

SE-kellosta löytyy kaatumisen tunnistus ja kansainvälinen hätäpuheluominaisuus, jotka luovat uudenlaista turvallisuutta esimerkiksi vanhempien perheenjäsenten arkeen. Apple Watch SE tunnistaa mikäli kellon käyttäjä pääsee kaatumaan, ja lähettää tästä ilmoituksen käyttäjän lähipiirille. Hätätilanteessa Cellular-mallinen SE-kello kykenee itsenäisesti ottamaan yhteyttä hätänumeroon, mikäli käyttäjä ei itse tähän pysty. Toiminto toimii Cellular-malleissa myös ulkomailla. SE-kellosta löytyy myös Series 3 -kellosta puuttuva kätevä melutasonseuranta, jonka ansiosta kello pystyy esimerkiksi varoittamaan käyttäjää mikälli hänen kuuntelemansa musiikin volyymi on kuulolle haitallisen kovalla.


SE kellon Cellular-ominaisuus

Toisin kuin Series 3, Apple Watch SE kello on saatavilla myös Cellular-mallina. Cellular-kelloa pystyy käyttämään puhelimen tavoin soittamiseen ja tekstiviestien lähettämiseen. Kellolle tulee vain hankkia oma mobiililiittymä! Cellular-kellon toiminnot mahdollistavat käytännössä kellon käyttämisen puhelimen sijaan. Voit siis vaikka jättää puhelimesi välillä kotiin ja pysyä silti yhteydessä maailmaan. Series 3 -kellosta oli alunperin myös markkinoilla Cellular-versio, mutta Apple on sittemmin lopettanut tämän tuotannon.

Kumpikin kello on varustettu laadukkaalla sisäänrakennetulla GPS-toiminnolla, jonka ansiosta pystyt suunnistamaan perille kellosi avulla. SE-kello tarjoaa toki myös ulkoilijoille muutaman lisän! Löydät SE-kellosta sisäänrakennetun kompassin sekä aina päällä olevan korkeusmittarin, jotka ovat hyödyllisiä apuja luonnossa liikkuvalle.


Vertailutaulukko: Apple Watch SE ja Apple Watch Series 3

Apple Watch SE Apple Watch Series 3
Julkaisu 2020 2017
Näyttö 40mm tai 44mm, Retina OLED 38mm tai 42mm, Retina OLED
Prosessori S5 S3
Cellular-mallit Joo Ei
Akku n. 18 h n. 18 h
Vedenkesto 50 m (kestää uimisen) 50 m (kestää uimisen)
Sykemittari Joo Joo
GPS ja Wi-Fi Joo Joo
Bluetooth 5.0 4.2
Kompassi Joo Ei
Korkeusmittari Joo, aina päällä Joo
Kaatumisen tunnistus Joo Ei
Melutason seuranta Joo Ei
Hätäpuhelut ulkomailla (Cellular) Joo Ei
Family Setup Joo Ei
Unen seuranta Joo Joo
Kuoren materiaali Alumiini Alumiini
Värit Hopea, tummanharmaa, kulta Hopea, tummanharmaa

Muista tutustua tarkemmin myös muihin valikoimamme Apple Watch -kelloihin! Mikäli kaipaat lisää luettavaa, suosittelemme meidän kattavaa vertailua Apple Watch Series 6 ja SE -kelloista.