Apple julkaisi hiljattain uusia Apple Watch -malleja! Tässä artikkelissa perehdymme tarkemmin syksyllä 2020 julkaistuihin Apple Watch Series 6 ja Apple Watch SE -kellojen välisiin eroihin. Mikä Applen älykello on paras valinta sinulle?

Syksyn 2020 Apple Watch -uutuudet

Uudet Apple Watch -älykellot ovat täällä! Syyskuussa 2020 Apple järjesti ajan hengen mukaisesti virtuaalisen julkaisutilaisuuden missä Apple Watch Series 6 ja Apple Watch SE esiteltiin uteliaalle yleisölle. Kumpikin uutuus toimii uudistetun WatchOS 7 -käyttöjärjestelmän voimin, mutta edullisempana mallina SE -kellon kattamien toimintojen repertuaari on hieman lippulaivamallia supistetumpi. Tämän lisäksi siinä missä Apple Watch Series 6 pyörii uuden ultra-nopean S6 processorin voimin, SE:ssä on käytetty Apple Watch Series 5 -kelloista tuttua S5-processoria. Kummastakin uutuuskellosta on saatavilla sekä edullisempi perusversio että mobiiliverkkoon yhdistettävä Cellular-versio.

Mutta mitä eroa näissä nyt tarkalleen on?

Apple Watch Series 6 -kellon ja pelkistetyn SE-mallin hinnoissa on melko tuntuva ero. Ajattelimme siis avata hieman tarkemmin minkä luokan erjoa näiden kellojen välillä on, jotta valitset varmasti juuri itsellesi sopivimman Apple Watch -kellon. Käymme uusien Apple-kellojen väliset erot läpi seuraavien kategorioiden mukaisesti:


Sisällysluettelo


Onko Apple Watch 6 -kellon materiaalit paremmat?

Mitä Applen muotoiluun ja materilaalivalintoihin tulee, voit luottaa A-luokan laatuun. Apple Watch 6 ja SE-kelloissa on identtiset ultra-kirkkaat ja terävät Retina-näytöt! Kumpikin malli on myös veden kestävä aina 50 metriin asti ja kestävät näin ollen erinomaisesti myös uintia.

On kuitenkin tiettyjä plussia joita vain Apple Watch Series 6 -kellot tarjoavat. Ensinnäkin, lippulaivamalli on saatavilla useammassa värivaihtoehdossa. Väriloiston lisäksi Series 6 -kellosta löytyy myös astetta ylellisempi teräsversio, siinä missä SE-kello on saatavilla ainoastaan Applen ikonisella alumiinikuorella. Kevyt alumiini on toki mainio materiaalivaihtoehto ja tuntuu mukavalta ranteella. Toinen ero kellojen muotoilun välillä on että lippulaivamallin näyttö on aina päällä. Tämä ominaisuus nähtiin ensimmäisenä Apple Watch Series 5 -kellojen yhteydessä. Sinun ei siis tarvitse herätellä Apple Watch 6 -kellosi näyttöä kääntelemällä rannettasi tai painelemalla painikkeita. Tämä saattaa joillekin olla iso plussa!


Veren happianturi ja EKG - tekeekö niillä mitään?

Apple Watch Series 6 -kello on varustettu Applen uusimmalla, ja tähän mennessä nopeimmalla S6-sirulla. SE-kello toimii taas Applen vanhemman S5-sirun voimin. Vaikka SE ei teknologiansa puolesta ole aivan samalla tasolla Apple Watch 6 -kellon kanssa, on Apple todennut että se on kuitenkin kaksi kertaa niin nopea kuin heidän vuonna 2017 julkaisema Series 3 -mallisto.

Yksi Apple Watch 6 -kellon puhtuin ominaisuus on sen uudistettu sensoriteknologia, joka mahdollistaa veren happipitoisuuden määrittelemisen suoraan ranteesta. Tämä kello kykenee keräämään tärkeää tietoa verenkierrostasi vain 15 sekunnissa! Opi lisää sydämesi sekä hengityselintesi terveystilasta kellosi tarjoaman datan avulla. Veren happipitoisuutta seuraava sensori toimii aina taustalla esim. unen seurannan tukena, mutta kellon käyttäjä pystyy käynnistämään mittauksen myös erikseen. Terveystietojen tarkastelu sujuu helposti kellon omasta terveys sovelluksesta, joka mahdollistaa myös eri mitta-arvojen kehittymisen seuraamisen pidemmällä aikavälillä.

Sisäänrakennettu rannesykemittari kuuluu kummankin mallin ominaisuuksin. Pystyt siis helposti seuraamaan sydämesi lukemia aina kun kello on ranteellasi. Series 6 -kellot kuitenkin tarjoavat tässäkin kohtaa pienen lisän! Niistä löytyy EKG-sovellus jonka ansiosta kello osaa kertoa sinulle sydämen epäsäännöllisestä rytmistä tai mikäli sykkeesi on tavattoman matala tai korkea.


Koe uusi WatchOS 7

Kumpikin uutuuskello toimii Applen uuden WatchOS 7 -ohjelmiston voimin. Yksi tämän järjestelmän tarjoamista uusista ominaisuuksista on Applen Perheajo (Family Setup), jonka avulla voit yhdistää Apple Watchin toisen henkilön iPhonen. Esimerkiksi vanhempi voi näin ollen yhdistää lapsensa Apple Watch -älykellon omaan puhelimeensa. Sovelluksen ansiosta perheenjäsenet voivat myös mm. jakaa terveystietonsa ja saada toisen terveystiedoista ilmoituksen. Tämän toiminnon ansiosta voit olla turvana myös kauempana asuvalle vanhemmalle perheenjäsenelle.

WatchOS 7 tuo nyt myös suositut memojit kellollesi! Tämän lisäksi järjestelmä tarjoaa uudistetun unen seurannan, uudistetun fitness-sovelluksen sekä ajan henkeen sopivan automaattisen käsienpesun tunnistuksen.

Uusien ominaisuuksien lisäksi kellosta löytyy tietysti myös tuttuja ominaisuuksia. Kumpikin malli tunnistaa kaatumisen, varoittaa melusta, seuraa korkeustietojasi ja kattavat turvallisuustoiminnot kuten kansainväliset hätäpuhelut.


VERTAILUTAULUKKO | Apple Watch 6 vs SE

Keräsimme Apple Watch 6 ja Apple Watch SE -kellojen ominaisuudet kätevästi yhteen taulukkoon, jotta niiden vertailu kävisi mahdollisimman helposti. Muista tutustua myös muihin valikoimamme Apple Watch -kelloihin.

Apple Watch Series 6 Apple Watch SE
Näytön koko ja resoluutio 40mm tai 44mm, Retina OLED (368x448 pikseliä) 40mm tai 44mm, Retina OLED (368x448 pikseliä)
Yhteensopiva iOS/iPhone iOS/iPhone
Käyttöjärj. WatchOS 7 WatchOS 7
Näyttö aina päällä -ominaisuus Joo Ei
Materiaalit Alumiini ja teräs Alumiini
Värit Hopea, harmaa, kulta, sininen ja punainen (alumiini), hopea, tummanharmaa ja kulta (teräs) Hopea, harmaa ja kulta
Vaihdettava ranneke Joo Joo
Ominaisuuksia: Veren happitason mittaus, EKG-sovellus, hätäpuhelut, kaatumisen tunnistus Hätäpuhelut, kaatumisen tunnistus
GPS ja GNSS Sisäänrakennettu Sisäänrakennettu
Kompassi Joo Joo
Korkeusmittari (aina päällä) Joo Joo
Kiihtyvyysanturi Joo Joo
Yhdistettävissä mobiiliverkkoon Joo (vain Cellular-mallit) Joo (vain Cellular-mallit)
Mikrofoni ja kaiutin Joo Joo
Siri-ääniohjaus Joo Joo
Maksu-sovellus Apple Pay Apple Pay
Unen Seuranta Joo Joo
Turvallisuus Hätäpuhelut (kansainvälisesti), kaatumisen tunnistus, epäsäännöllisen sydänrytmin varoitus, melutasonseuranta Hätäpuhelut (kansainvälisesti), kaatumisen tunnistus, melutasonseuranta
Prosessori S6-siru jossa kaksiytiminen prosessori (jopa 20% S5-sirua nopeampi) ja langaton W3-siru S5-siru jossa kaksiytiminen prosessori ja langaton W3-siru
Yhdistettävyys Wi-Fi, Cellular-mallin voi yhdistää myös mobiiliverkkoon Wi-Fi, Cellular-mallin voi yhdistää myös mobiiliverkkoon
Muisti 32GB 32GB
Bluetooth 5.0 5.0
Virta Applen magneettinen latauskaapeli (USB) Applen magneettinen latauskaapeli (USB)
Akun kesto Koko päivä
(n. 18 h)
Koko päivä
(n. 18 h)