Seiko automaattikello

Automaattikello on mekaaninen kello, joka pitää itsensä liikkeessä automaattisesti. Ottaessasi automaattikellon käyttöön se kannattaa kuitenkin virittää säätöruuvia kiertämällä. Käyttöönoton yhteydessä tehtävää virittämistä kutsutaan kellon alkuvedoksi. Alkuvedolla varmistetaan, että kellon viisareilla on tarpeeksi energiaa tasaiseen liikkumiseen.

Miten automaattikello toimii?

Automaattikello saa energiansa käden liikkeestä, jonka se taltioi painovoiman avulla toimivalla vetopainolla. Maan vetovoima vetää vetopainoa maata kohden voimalla, jossa esiintyy vaihtelua käsiesi liikkeiden mukaan. Tämä liike vetopainossa pitää automaattikellon vetojousen viritettynä, ja näin ollen kellon viisarit liikkeessä. Automaattikellon koneiston mallista riippuen jousi virittyy pyöriessään joko yhdensuuntaisesti tai molempiin suuntiin. Kun kellon vetojousi on viritetty täyteen, vetopaino lopettaa jousen virittämisen automaattisesti. Automaattikellon viisarit käyvät myös useampia päiviä ilman liike-energiaa, vetojousen ollessa täyteen viritetty. Kelloa ei siis tarvitse virittää ja ajastaa joka aamu uudelleen nukutun yön jälkeen. Täältä löydät kauppamme automaattikellovalikoiman

Ota avuksi winder eli ‘’kellonpyöritin’’

Entä jos automaattikello on käytössä harvemmin? Kelloharrastajalla saattaa olla kokonainen kokoelma toinen toistaan hienompia automaattikelloja, joista osa pääsee käyttöön hieman harvemmin. Ideaalitilanteessa kello pitäisi tällöin virittää uudelleen päivittäin, mutta harvemmalla on aikaa tehdä kellokokoelmansa virittämisestä osa päivittäistä rutiinia. Tämä dilemma on ratkaistu pienellä laitteella, kellonpyörittimellä (eng. watch winder), joka pitää kellot liikkeessä käyttäjän puolesta. Winder pitää kellon vetojouset viritettynä ja viisarit sekä päivämääränäytöt ajan tasalla.

Monimutkaisemmasta mekaniikastaan johtuen automaattikellot ovat usein kvartsikelloja kalliimpia. Laadukkaan automaattikellon voi kuitenkin löytää jo parin sadan euron hintaluokasta.