Keskisen Kellolla juhlimme tänä vuonna 41-vuotista taivaltamme. Matkamme kelloalalla alkoi jo vuonna 1982, aikana jolloin kellojen maailma oli hyvin toisenlainen.

Olemme saaneet olla mukana todistamassa kelloalan mielenkiintoisia läpimurtoja sekä ohimeneviä trendejä. Olemme päässeet seuraamaan aitiopaikalta Suomen kellokulttuurin kasvua ja kehitystä. Vauhti tällä alalla on päätähuimaava, joten joskus onkin hyvä pysähtyä ja kääntyä hetkeksi katsomaan kuinka pitkälle olemme jo päässeet. Tarkastellaankin hetki millaisia merkittäviä virstanpylväitä olemme todistaneet yhdessä Seikon, Casion sekä Citizenin kanssa viimeisten 41 vuoden aikana.

Kun aloitimme toimintamme, kvartsikellot olivat kelloalan puhutuin aihe. Tuo aikakausi oli erittäin merkittävä niiden yleistymisen kannalta, ja voimmekin turvallisesti sanoa niiden mullistaneen perinteisen käsityksemme kelloista ja ajannäytöstä. Vaikka ne olivatkin esitelty jo yli kymmenen vuotta aiemmin, kvartsikellot olivat 1980-luvun alussa kuitenkin vielä monille varsin tuntemattomia ja vieraita. Elimme aikaa jona teknologiabuumi kiihtyi entisestään ja erityisesti elektronisten kellojen parissa ilmenevät mahdollisuudet herättivät laajaa kiinnostusta.

Erityisen silmiinpistävänä esimerkkinä tästä teknologiabuumin kehityksestä voitaisiin mainita vuoden 1982 Seiko ”TV-kello”, eli Seiko T001-5019. Se sai ansaittua huomiota maailmanlaajuisesti, ollessaan aikanaan yksi maailman pienimmistä televisioista. Monille se jäi mieleen myös James Bondin käyttämänä ajannäyttäjänä.

Kyseinen vuosi oli kelloalalla muutenkin merkityksellinen sillä, samana vuonna rikottiin syvyysennätyksiä Citizenin julkistaessa heidän huikean, titaanisen sukeltajankellonsa, joka sukelsi ennennäkemättömään 1300 metrin syvyyteen.

Vasemmalla Seiko T001-5019 -kello ja oikealla Citizen 1300 Professional Diver

Kuvassa vasemmalla Seiko T001-5019 -kello ja oikealla Citizen 1300 Professional Diver.


1983

Vuonna 1983 kelloalalla elettiin jännittäviä aikoja. Seiko julkaisi maailman ensimmäisen analogisen kronografi-kvartsikellon, joka itsessään määritteli uuden aikakauden kelloteollisuudessa.

Seiko 7A28-7000

Kuvassa Seiko 7A28-7000.

Seikon innovaation varjoon ei jäänyt toinen, vähintäänkin yhtä merkittävä lanseeraus. Casio, joka tunnettiin jo ennestään innovatiivisuudestaan, oli nimittäin valmis esittelemään jotakin täysin ennenkuulumatonta. He julkaisivat itsenäisen kellomalliston, joka tänä päivänäkin tunnetaan yhtenä kellomaailman suosituimmista ja kestävimmistä – nimittäin Casio G-Shockin.

Casiolla oli selkeä visio uudesta mallistostaan ja sen kelloista. Näiden suunnittelun perustana oli yksinkertainen, mutta aikakaudelleen kunnianhimoinen vaatimus: ”A durable watch that would not break even if dropped”, eli kello, joka ei rikkoudu, vaikka sen pudottaisi.

G-Shock-malliston ensimmäinen kello oli Casio G-Shock DW-5000C. Kyseinen kellomalli on nykyäänkin erittäin suosittu ja sitä kutsutaan lempinimellä ”neliö” sen neliskanttisen muotoilun takia. Näitä ”neliöitä” löytyy useita eri variaatioita niin värin, ominaisuuksien kuin myös materiaalien osalta, sen hinnan lähtiessä reilusta sadasta eurosta ja nousten usean tuhannen euron MR-G -sarjan yksilöihin.

Kuvassa Casio G-shock DW-5000C sekä malliston kehittäjä Kikuo Ibe

Kuvassa Casio G-shock DW-5000C sekä malliston kehittäjä Kikuo Ibe.


1986

Sukelluskellojen parissa on tapahtunut huikeita parannuksia vuosien varrella niiden teknologian kuin myös muotoilun saralla. Vuosi 1986 jäi historiaan erityisesti kahdesta syystä. Seiko otti rohkean askeleen eteenpäin, lanseeraten ensimmäisen sukeltajankellonsa keraamisella kuorella. Eikä kyse ollut mistä tahansa kellomallista - tämä mestariteos pystyi seuraamaan aikaa peräti tuhannen metrin syvyydessä, asettaen uuden standardin koko alalle.

Seiko SBDS018

Kuvassa Seiko SBDS018.

Samaan aikaan, kun Seiko uudisti sukelluskellomaailmaa, Citizen keskittyi kvartsikelloteknologian kehittämiseen. Heidän uusin innovaationsa yhdisti viimeisimmän teknologian aurinkokennojen sekä litiumakkujen parista. Tämä tarkoitti harppausta Solar-, eli valolla toimivien kellojen parissa, joka mahdollisti ensimmäiset arjessa käytettävät kellot, jotka pystyisivät keräämään tarpeeksi virtaa keino- sekä auringonvalosta käydäkseen taukoamatta.


80-luvun loppu

80-luvun lopun jo häämöttäessä, kvartsikellot olivat alan kuumin sana. Se oli kultaista aikaa innovaatiolle ja muotoilulle. Näihin aikoihin Casion design-gurut tekivät jotakin maagista: he loihtivat mallistot, joiden muotoilu ja toiminnallisuus tekisivät niistä ajattomat klassikot. Nämä mestariteokset olivat Casio A158- sekä A168-mallistot, jotka saavuttivat nopeasti kulttiaseman kelloalalla. Ne yhdistivät tyylikkään muotoilun, monipuoliset ominaisuudet ja kohtuullisen hintalapun.

A158- sekä A168-mallistot eivät olleet vain ohimenevä trendi. Niiden suosio on jatkunut vuosikymmenten ajan ja ne ovat vakiinnuttaneet paikkansa kellomaailman ikonisina mallistoina. Kävele mihin tahansa kelloliikkeeseen tänä päivänä, ja todennäköisesti näet ne hyllyllä - tarjolla monissa eri väreissä, odottamassa seuraavaa sukupolvea joka ihastuu niiden ajattomaan charmiin.

vasemmalla Casio A168WA-1YES ja oikealla CasioA159WGEA-1EF

Kuvassa vasemmalla Casio A168WA-1YES ja oikealla CasioA159WGEA-1EF.


1996

Vuonna 1996 kelloalalla koettiin mullistava hetki. Silloin Seiko astui esiin uuden sukelluskello malliston kanssa, joka valloitti kansan välittömästi: tämä julkaisu oli nimittäin legendaarinen SKX-mallisto. Se ei ollut vain kello; se oli mestarillinen yhdistelmä käytännöllisyyttä, tyyliä ja teknologiaa. Kellot omaksuivat käyttäjäystävällisen olemuksen, luotettavan automaattikoneiston ja miellyttävän silikonirannekkeen, kaikki yhdistettynä helposti luettavaan ja tyylikkääseen kellotauluun.

Seikon SKX ei ollut vain ohimenevä, vähäpätöinen tuotejulkistus. Se asetti standardin sukelluskelloille ja jätti pysyvän jäljen kelloalalle. Valitettavasti SKX-mallisto on sittemmin lopetettu, mutta sen rakentama perintö on yhä elossa. Seikon nykyinen, erittäin suosittu Seiko 5 Sports -sarja on selkeä osoitus siitä, kuinka SKX on jättänyt pysyvän jäljen Seikon design-filosofiaan.

vasemmalla Seiko SKX007 ja oikealla Seiko SKX009

Kuvassa vasemmalla Seiko SKX007 ja oikealla Seiko SKX009.


2000 luvun alku

Kun 2000-luvun ensimmäiset tuulet alkoivat puhaltaa, monet kellovalmistajat kokivat uuden inspiraation aallon. Erityisesti Seiko uudisti valikoimaansa merkittävästi, lanseeraten joukon täysin uusia ja innostavia mallistoja, joista monet ovat nykyään harrastajien suosiossa. Esimerkkeinä mainittakoon rakastetut Shogun- ja Sumo-mallistot, mutta erityisen maininnan näistä ansaitsee Seiko Samurai. Samurai erottuu joukosta sekä sen ilmeikkään muotoilun, että helposti lähestyttävän hintatasonsa ansiosta.

Seiko Samurai on sittemmin tunnettu sen jykevästä, mutta silti elegantista ulkomuodostaan, luotettavasta automaattikoneistostaan sekä kilpailukykyisestä hintatasostaan. Vuosien saatossa Samurai-mallistoon on luotu monia silmiä hiveleviä värivaihtoehtoja, ja mallisto on yhä yksi Seikon aktiivisimmin päivitetyistä.

vasemmalla Seiko Samurai SRPJ93K1 ja oikealla Seiko Samurai SRPE35K1

Kuvassa vasemmalla Seiko Samurai SRPJ93K1 ja oikealla Seiko Samurai SRPE35K1.


2012

11 vuotta sitten vuonna 2012 Seiko otti rohkean askeleen kelloteollisuuden eturintamalle julkaisemalla maailman ensimmäisen sarjatuotetun, valolla toimivan, GPS-yhteydellä aikavyöhykettään ja aikaansa säätävän kellomalliston: Seiko Astronin. Tämä mallisto oli aikansa teknologinen huipentuma, ja vielä tänäkin päivänä Astron säilyttää asemansa yhtenä teknologisesti edistyneimpänä kellomallistona markkinoilla.

Astronin ainutlaatuisuus ei rajoitu pelkästään sen innovatiiviseen teknologiaan. Seiko Astron on upea yhdistelmä korkealaatuista viimeistelyä, eleganttia designia ja huipputeknologiaa, tehden siitä todellisen kellovalmistuksen mestariteoksen.

Kuvassa Seiko Astron GPS SAST003

Kuvassa Seiko Astron GPS SAST003.


2022

GMT-ominaisuus on pitkään ollut mekaanisten kellojen piirissä arvostettu lisätoiminto, mutta sen teknisen toteutuksen haastavuuden vuoksi se on pääasiassa ollut saatavilla vain arvokkaammissa kellomalleissa. Seiko on kuitenkin tunnettu siitä että he ovat ylittäneet alalla vallinneet odotukset ja ennakkoluulot, ja he olivatkin päättäneet että nyt on aika muuttaa tilanne GMT-ominaisuuden saatavuuden osalta.

Heidän suosittuun 5 Sports -sarjaan nimittäin julkaistiin paljon odotettu GMT-mallisto. Seiko julkaisi Seiko 5 Sports SSK001, -003 ja -005 GMT-mallit. Uusilla, erittäin tyylikkäällä kellotauludesignilla ja tuotantoon palaneella jubilee-tyylisellä rannekkeella Seiko voitti nopeasti kansan sydämen ja mallistosta tuli erittäin suosittu.

Tämä oli kuitenkin vasta alkua tulevalle GMT-kellojen aallolle. Seiko on hemmotellut asiakaskuntaansa tästä lähtien tuomalla markkinoille vaikuttavia GMT-versioita sen suosituista mallistoista, kuten MM200, Sumo ja viimeisimpänä heidän Alpinist -sarjaansa.

Kuvassa vasemmalla Seiko SSK003, keskellä Seiko SSK005 ja oikealla Seiko SSK001

Kuvassa vasemmalla Seiko SSK003, keskellä Seiko SSK005 ja oikealla Seiko SSK001.


2023

Viime vuodet kelloalalla ovat kuluneet vahvasti tuttujen ja rakkaiden design elementtien ja trendien siivittämänä, joista yhtenä korostetuimmista on varmasti ollut intergroidun rannekkeen ympärillä pyörineet tuotejulkistukset. Kun alkoi jo vaikutti siltä, että kaikki tämän rannekkeen ympärille olevat mahdollisuudet olisi jo hyödynnetty, Citizen osoitti toisin.

Yllätyksenä monille, Citizen lanseerasi Series 8 -sarjaansa kolme uutta, varsin ilmeikästä ja tyylikästä GMT-kelloa. Citizen on parhaiten tunnettu heidän erinomaisista Solar-koneistoistaan, mutta tämän julkistuksen myötä he astuivat rohkeasti uudelle alueelle tuomalla markkinoille heidän mekaanisen GMT-koneiston. Nämä Citizenin uudet 9054-koneistot toimivat nyt uuden Series 8 880 GMT -malliston sydämenä, osoittaen jälleen kerran Citizenin kyvyn haastaa kilpailijansa ja yllättää kelloharrastajat.

vasemmalla Citizen NB6030-59L, keskellä Citizen NB6030-59L ja oikealla Citizen Limited Edition NB6032-53P

Kuvassa vasemmalla Citizen NB6030-59L, keskellä Citizen NB6030-59L ja oikealla Citizen Limited Edition NB6032-53P.