Vanha suomalainen sanonta kuuluu, että rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tämä pätee myös kelloihin, joissa useimmiten ne kaikista kuuluisimmat lempinimet eivät suinkaan tule design-tiimiltä tai markkinoijilta, vaan käyttäjiltä itseltään. Joskus nämä lempinimet saavuttavat niin korkean suosion ja statuksen, että Seiko itsekin rupeaa käyttämään niitä seuraavien mallien markkinoinnissa.

Mitäänsanomattomien tuotenumeroiden sijaan hyvä lempinimi on persoonallinen, kuvastaa kelloaan nokkelasti ja jää hyvin mieleen. Joskus lempinimet saattavat jopa kiiriä suosiossa itse kuvaamiensa kellojen ohitse. Seuraavaksi käymme läpi muutaman erityisen onnistuneen lempinimen Seikon mallistosta.



Tuna

Seiko Tuna SNE499P1
Seiko SNE499P1 Prospex Solar Divers Tuna Padi Special Edition

Tuna-Seikot eivät ole mikään tietty “oikea” kellosarja, vaan ryhmä useita kelloja, joita kaikkia yhdistää niiden ulkonäkö. Juuri ulkonäköön “Tuna” lempinimi juontaa juurensakin, sillä näiden suklareiden runko muistuttaa ulkoisesti metallista tonnikalapurkkia. Järeä muotoilu, lugiton ympyränmuotoinen runko ja suuri ruuvattu runkosuojus kaikki tuovat mieleen supermarketeista saatavan tonnikalapurkin. Kukaan ei tarkalleen tiedä, kuka tämän lempinimen keksi ja milloin, mutta jollain varhaisen internetin kellopalstalla sen arvellaan tapahtuneen.

Kuuluisimpia Tuna-Seikoja ovat esimerkiksi Seiko 6159-7010 Professional Diver 600 tai lempinimeltään “Grandfather Tuna”. Tämä monilla tavoin uraauurtava suklari oli ensimmäinen jäsen Tuna-kellojen katraasta. Seuraava erityisen ansioitunut Tuna on vuonna 1978 julkaistu Seiko 7549-7009, tai “Golden Tuna”. Kellon lempinimi tulee sen rungon titaaninitridiverhoilusta, joka antoi sille sen kultaisen värin. Muita suosittuja Tuna-Seikoja ovat mm. Baby Tuna (SRP637), Emperor Tuna (SBDX011) sekä Darth Tuna (SBBN013). Täältä löydät kaikki valikoimamme Tuna-kellot.


Samurai

Kuten Tunat, tämäkin kunnioitusta herättävä lempinimi perustuu ulkonäköön. Rungon ja lugien siistit terävät kulmat sekä suoraviivainen design ovat ikään kuin katanalla veistetyt. Muutenkin kellon koko estetiikka on sukelluskelloksi varsin sulavalinjainen. Bezelin ulkoreunat myös muistuttavat pinnan kuvioinnillaan katanan kädensijaa, kuten kuvista ilmenee. On myös spekuloitu, että toinen syy lempinimelle saattoi olla alkuperäisen Samurai-mallin (SBDA005):n miekanmalliset osoittimet. Mikä lempinimen inspiraatio olikaan, Samurait ovat erittäin rakastettuja malleja Seiko-fanien keskuudessa.

Seiko Samurai SRPB55K1

Seiko SRPB55K1 Prospex Divers Automatic Samurai

Ikonisimmista malleista puhuessa pitää tietenkin ensin mainita se josta kaikki alkoi, pirteän oranssin värinen Seiko SBDA005. Tunaa huomattavasti uudempi mallisto, ensimmäinen Samurai näki päivänvalon vasta vuonna 2004. Sitä ja muutamaa sisarmallia tuotettiin neljä vuotta, jonka jälkeen Samurai-mallisto vaipui radiohiljaisuuteen melkein kymmeneksi vuodeksi. Vuoden 2017 Baselworldissa Seiko kuitenkin herätti Samurai-malliston takaisin henkiin mm. tällä upealla Prospex Special Edition -kellolla (SRPB99).


Monster

Yhtenä ehdottomasti mielenkiintoisimmista lempinimistä listallemme tiensä löytää Monster, lempinimi joka saattaa joissain herättää jopa negatiivisiakin mielikuvia. Nimi ei missään nimessä ole liioiteltu, sillä kellon sähäkkä taulu muistuttaa hirviön auki ammottavaa kitaa, jossa indeksit ovat sen hampaat. Toinen tulkinta kellon taululle on manga-sarjakuvien tyyppinen “räjähdysefekti”, kuten kuvasta näkyy. Kellon katseita keräävän ulkomuodon vuoksi sen tiedetään jakavan fanien tunteita voimakkaasti, ja harrastajien keskuudessa Monsterit tunnetaan kelloina, joita joko rakastaa tai vihaa.

Seiko Monster SRPD25K1

Seiko Prospex Monster Automatic Diver's SRPD25K1

Alkuperäiset Monsterit julkaistiin vuonna 2000 klassisen mustana (SKX779) ja iloisen oranssina (SKX781) värivaihtehtoina. Järeän ulkomuotonsa vuoksi ne kysyvät käyttäjältään runsaasti rannetta, mutta siitä huolimatta niistä tuli Seikon suosituimpia moderneja suklareita, jonka jälkeläisiä tuotetaan edelleen jo neljännen sukupolven versioissa. Monstereista on myös syntynyt useita suosittuja tytärmalleja, kuten Night Monster (SZEN002), Sea Monster (SRP581) sekä Baby Monster (SNZF45).


Sumo

Seuraavana lempinimiesittelyssämme tulee erittäin suosittu Sumo, joka alun perin julkaistiin vuonna 2007. Lempinimen alkuperälle on esitetty muutamia teorioita, ensimmäinen perustuu kellon yleiseen ulkomuotoon, se on varsin suuri ja jykevämuotoinen (44mm ja 170g), kuten sumopainijakin. Toinen teoria taas pohjaa siihen, että kello 12:n indeksi muistuttaa Mawashia, sumopainijoiden käyttämää ottelualusvaatetta.

Seiko Sumo

Seiko Prospex Sumo Automatic Diver's SPB101J1

Sumo on kaikista esittelemistämme malleista tuorein, joten sillä ei ehkä ole niin montaa kulttimaineen saavuttanutta variaatiota kuin muilla, mutta muutamana nostona tietenkin ensiksi alkuperäinen Sumo (SBDC031), joka tunnetaan erityisesti sen mielipiteitä jakavista järkälemäisistä numeroista bezelissä. Sarja koki äskettäin uudelleensyntymisen kun Seiko julkaisi Baselworld 2019:ssa suuren mediapöhinän saattelemana kaksi uutta Sumoa päivitetyllä ulkoasulla, vihreän (SPB103) ja mustan (SPB101).


Turtle

Viimeisenä muttei suinkaan vähäisimpänä listallamme tulee Turtle, kenties kuuluisin kaikista Seikon lempinimistä. Tämä sympaattinen lempinimi tulee kellon omintakeisesta muotoilusta, jossa kellon runko lepää eräänlaisen “suojatyynyn” päällä, joka muistuttaa kilpikonnan kilpeä. Bezelin ulkoreunojen pinnat muistuttavat myös sivuilta katsottuna kilpikonnan kilven kuviointia.

Seiko Turtle SRPD11K1

Seiko Prospex SRPD11K1 Save the Ocean Black Series Turtle

Turtlejen historia alkoi jo vuonna 1976, kun Seiko julkaisi 6309:n, ensimmäisen Turtlen. Sitä tuotettiin kolmetoista vuotta aina vuoteen 1988 asti. Valmistukseen tuli suuri tauko, kunnes Seiko päätti vuonna 2016 herättää Turtlet talvihorroksestaan uusilla Prospex-versioilla. Kellot nauttivat fanien keskuudessa suuresta suosiosta, ja niiden konstailematon design, edullinen hinta ja laadukkaat materiaalit tekevät Turtleista oivan vaihtoehdon esimerkiksi ensisuklariksi.