Hääpari

Miten tunnistaa laadukkas timantti? Hyödynnä timanttien neljää C-kirjainta oppaanasi ja löydä varmasti laadukas kivi sormukseesi. Neljä C-kirjainta tulee englanninkielisistä sanoista cut (hionta), color (väri), clarity (puhtaus) ja carat (paino). Kaikki neljä tekijää ovat merkittäviä timantin laadun, arvon ja visuaalisen ulkomuodon suhteen. Tässä postauksessa esittelemme jokaisen C-kirjaimen pääpiirteet. Kullekin C-kirjaimelle löytyy myös oma laajempi postaus.

Timanttien 4 C-kirjainta:

1. Hionta (Cut)

Timantin hionnalla sanotaan olevan eniten vaikutusta timantin esteettisyyteen. Kun hionnan laatua arvioidaan, kiinnitetään mm. huomiota sen kulmien laatuun ja muotoiluun. Mitä tarkemmin hiottu timantti, sitä säihkyvämmin se kiinnittää huomiota.

2. Väri (Color)

Timanttien värit vaihtelevat puhtaan kirkkaasta, sameampiin värisävyihin. Kaikista harvinaisimpia timantteja ovat värittömät kivet. Myös muun väriset timantit ovat kuitenkin suosittuja korukiviä ja niiden värin laadun arvioimiseen on olemassa omat standardit.

3. Puhtaus (Clarity)

Timantin ollessa luonnon materiaalia, se on harvemmin täysin ''puhdas''. Timanteissa esiintyy niin kutsuttuja sulkeumia, eli pieniä epäpuhtauksia kuten naarmuja tai mineraalikiteitä. Näitä timantin puhtauteen vaikuttavia tekijöitä, kuitenkin harvemmin havaitsee paljain silmin.

4. Paino (Carat)

Karaatti on timantin painoyksikkö ja vastaa 200 milligrammaa. Timantin koosta puhuttaessa ja kiviä vertaillessa käytetään usein karaatti-ilmaisua. Tulee kuitenkin muistaa, että kokovaikutelmaan vaikuttaa myös mm. timantin hiontamalli ja korussa käytetty istutustekniikka.